Cine raspunde pentru criza vaccinurilor? Un parinte poate imbolnavi copilul altuia Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 05 Mai 2017, ora 07:32
8092 citiri
Cine raspunde pentru criza vaccinurilor? Un parinte poate imbolnavi copilul altuia Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Sanatatii a obtinut sprijinul explicit al producatorilor de vaccinuri pentru rezolvarea rapida a crizei actuale, dar situatia nu va fi stabilizata cu adevarat pana cand legea nu va permite constituirea stocurilor de vaccinuri, sustine prof. univ. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

Prof. dr. Rafila a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com ca in Romania doar 5-7% dintre parinti se opun explicit vaccinarii copiilor, insa 30% nu duc copiii la vaccinare, uneori pentru ca nu au acces la servicii medicale sau pentru ca nu sunt informati. Iar aceasta epidemie de rujeola este consecinta numarului mare de copii nevaccinati acumulati de-a lungul anilor.

Prof. Rafila a explicat pentru cine va prevedea sanctiuni viitoarea lege a vaccinarii: "Legea prevede sanctiuni pentru minister si chiar pentru ministru, pentru directiile de sanatate publica, pentru medicii de familie". In ceea ce-i priveste pe parinti, decizia urmeaza sa fie luata.

Cum s-a ajuns la aceasta criza a vaccinurilor? Cine e de vina?

In ultimii 5-6 ani, au inceput sa apara in mod repetat probleme in Programul National de Vaccinare din Romania, pentru ca dupa aderarea la UE s-au restrans mult variantele de achizitie. Producatorii vaccinurilor combinate (pentavalent, hexavalent si ROR) inregistrati la Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) sunt putini, doua sau trei companii farmaceutice avand in portofoliul lor aceste produse autorizate de EMA.

La achizitiile publice organizate de Ministerul Sanatatii pentru vaccinul pentavalent, nu s-a prezentat nimeni mai multa vreme. La fel in cazul vaccinului hepatitic B.

De ce?

Sunt putini producatori, ciclul de productie a vaccinului e foarte lung, 2-3 ani, si apar periodic loturi neconforme care nu pot fi distribuite, ceea ce creeaza o presiune asupra pietii.

Tarile care au contracte multianuale si termene de livrare predictibile pentru cantitatile solicitate in avans nu au probleme. Dupa cum nu au avut probleme tarile in care achizitia si distributia de vaccin nu se face prin program de catre minister, ci vaccinul se cumpara de la farmacie fiind compensat integral de sistemul de asigurari de sanatate.

In aceste tari, vaccinurile sunt insa semnificativ mai scumpe, iar in perioadele de criza, vaccinurile sunt directionate pe pietele mai profitabile.

Noi de ce nu avem contracte multianuale si consumuri clare?

Avem acorduri cadru pe 2-4 ani, in baza lor se fac contracte subsecvente, dar ele nu presupun si constituirea unui stoc de vaccinuri. Legislatia nu permite decat achizitionarea vaccinurilor folosite in mod curent.

De multe ori, momentul declansarii achizitiei coincide cu epuizarea vaccinului din teritoriu, iar daca apare o disfunctionalitate, cum ar fi neprezentarea vreunei oferte, criza de vaccin se declanseaza.

Daca in cadrul acordului-cadru producatorul nu poate furniza vaccinul din cauza unei probleme interne, noi nu putem gestiona eficient situatia. Si asta se intampla acum, pentru ca nu exista posibilitatea legala a constituirii de stocuri pentru perioade mai lungi, de exemplu pentru 12 luni.

Deci au existat contracte, dar ele nu au fost respectate de producator?

In unele cazuri, da. Au existat si proceduri de achizitie publica nefinalizate. Lipsa vaccinurilor a dus chiar la modificari ale schemei de vaccinare.

Ideea unei legi a vaccinarii a venit mai ales de la nevoia de a permite constituirea stocurilor de vaccin si de a realiza o campanie de informare si educare continua a parintilor.

Dar cum se potriveste acest deziderat al informarii si educarii cu faptul ca medicilor le va fi interzis prin lege sa critice vaccinurile? Pare cumva o obligatie de a ascunde adevarul.

Nici vorba. Medicii au tot dreptul sa transmita orice informatie dovedita stiintific. Au chiar obligatia sa comunice totul despre reactiile adverse post vaccinare, iar daca apar, altele decat cele obisnuite, locale, trebuie sa le raporteze.

In cadrul Agentiei Nationale a Medicamentului exista un departament specializat care, atunci cand primeste o asemenea informatie referitoare la reactii adverse post vaccinare grave, blocheaza imediat tot lotul de vaccin.

Daca opinia medicilor e bazata pe date stiintifice validate din literatura de specialitate, nu e nicio problema. Dar argumentele impotriva vaccinarii se bazeaza pe pseudo-cercetari, afirmatii fara legatura cu realitatea, nu exista dovezi stiintifice si doar afirmatii, de cele mai multe ori, ale unor persoane din afara sferei medicale specializate in acest domeniu.

Am remarcat uneori o rea-credinta a celor care propaga anti-vaccinismul. Daca incerci sa pui un comentariu cu explicatii pe unul dintre blogurile sau site-urile lor, automat sunt sterse si iti e blocat accesul la conversatie. Eu cred ca o persoana de buna credinta accepta si argumentele contrare.

Cum explicati aceasta rea credinta? E cineva atat de fanatic incat sa-si sacrifice cu rea-credinta propriul copil?

Nu stiu, dar toti sau aproape toti antivaccinistii sunt persoane care au fost vaccinate, multi dintre ei si-au vaccinat si copiii si nu au avut niciun fel de probleme de sanatate legate vaccinuri. Cred ca este o fractura logica undeva.

Am auzit teoria ca scopul vaccinurilor ar fi sa imbolnaveasca populatia. E fix pe dos. Milioane de vieti de copii sunt salvate anual. Pana sa apara vaccinul mureau anual de rujeola, de exemplu, 700 de mii de copii. Noi avem o epidemie cu peste 4.000 de cazuri si 24 de decese, pana acum.

Decesele nu au aparut doar la copii cu boli asociate?

Nu numai. Au murit si copii care nu au avut alte afectiuni, din categoria celor mai mici de un an, care nu au apucat sa fie vaccinati. Copiii de 2-3 ani nevaccinati au facut rujeola, au supravietuit bolii, dar au imbolnavit frati mici care au facut o forma grava si au murit.

Iar copiii care au si alte afectiuni, anumite malformatii, trebuie condamnati la moarte ca sa isi spuna selectia naturala cuvantul? Noi trebuie sa ii protejam, sa ii tratam cat putem de bine.

Multi se indoiesc de utilitatea vaccinarii, cat timp rujeola e o binecunoscuta boala a copilariei, pe care multi au facut-o si nu au murit, nu au ramas cu sechele. Nu e poliomielita.

Rujeola produce complicatii in 30% dintre cazuri si poate lasa sechele. Exista una foarte grava, de natura neurologica degenerativa, care apare la cativa ani dupa infectie, panencefalita sclerozanta subacuta.

Sunt multi convinsi ca vaccinurile impotriva bolilor copilariei sunt menite doar sa imbogateasca industria farmaceutica.

La vaccinuri este exact invers, ele scad veniturile globale ale industriei farmaceutice, pentru ca prevenirea bolii elimina cheltuiala pentru tratament.

Tratamentul in spital pentru un bolnav de rujeola costa de la cateva sute de euro pana la cateva mii, daca apar complicatii. Un vaccin costa cativa euro. Ca sa nu mai vorbim despre economiile foarte mari aduse anual de vaccinul gripal, prin prevenirea costurilor medicale, incapacitatii temporare de munca si a deceselor.

Nu se vaccineaza fara rost. Cand variola a fost declarata boala eradicata, in 1979, vaccinarea impotriva acestei boli a fost oprita in anul urmator. Acelasi lucru se va intampla si cu poliomielita, cand va fi eradicata. Se numeste "end game". Nu se vaccineaza, daca nu e nevoie.

Exista vaccinuri care previn prin utilizare si rezistenta la antibiotice, cel impotriva infectiei cu haemophilus influenza b si vaccinul penumococ. Vaccinam si prevenim boala, in loc sa tratam cu antibiotice.

Dar riscurile, in contrapartida? Ce riscuri dovedite presupune vaccinul antirujeolic, dincolo de reactiile locale de care nu se sperie nimeni?

Poate sa apara un risc de encefalita la 500 de mii-1 milion de vaccinari.

Autism?

Total neadevarat. Studiul acela a fost facut in mod incorect, pe numai 12 cazuri, apoi au fost facute numeroase studii ample, totalizand 1 milion de copii, si toate au infirmat vreo legatura intre vaccinare si autism.

Aveti un copil. L-ati vaccinat?

Da. N-am avut nici cea mai mica ezitare. La fel si colegii mei din spital sau care practica in alte unitati medicale. Este cel mai bun exemplu, cel personal, ca suntem de buna credinta. Suntem parinti care ne iubim copiii, nu numai medici.

Lipsesc mai multe vaccinuri. De ce avem epidemie doar de rujeola?

Avem si multe cazuri de rubeola si de oreion, dar consecintele sunt mai evidente in cazul rujeolei, care are o transmitere mai rapida cu cat sunt mai multi copii nevaccinati.

Ne tot invartim in jurul ideii de obligativitate a vaccinarii. Parintele poate fi obligat doar daca si ministerul e obligat sa asigure vaccinul. Dar obligatie fara sanctiune nu prea exista. Va fi cineva sanctionat, minister sau parinte, daca ea nu va fi realizata?

Responsabilitatile sunt in primul rand pentru cei care trebuie sa asigure la timp vaccinurile. Legea prevede sanctiuni pentru minister si chiar pentru ministru, pentru directiile de sanatate publica, pentru medicii de familie.

In privinta parintelui, ministrul Sanatatii merge pe ideea ca parintele care refuza vaccinarea sa aiba obligatia de a participa la un program de consiliere despre beneficiile vaccinarii, iar, daca isi mentine optiunea, aceasta trebuie asumata.

Si acum isi asuma prin refuz. Care va fi in mod concret diferenta?

Ar trebui ca refuzul sa fie asumat in scris. Forma finala privind eventuale sanctiuni va fi stabilita doar dupa dezbaterea publica si cea parlamentara.

Dar mentalitatea in tara noastra nu este atat de catastrofala cum pare. Un studiu recent arata ca doar 5-7% dintre parinti refuza vaccinarea, dar in jur de 30% nu se prezinta la vaccinare, unii pentru ca sunt neinformati referitor la utilitatea si importanta vaccinarii. E nevoie de o componenta proactiva, sa gasim calea de a ajunge la acesti parinti si la copiii lor.

Exista un sondaj care arata ca peste 85% dintre romani sunt provaccinare, deci favorabilitatea fata de vaccinare e mai mare decat acoperirea vaccinala si atunci trebuie sa imbunatatim accesul la servicii de sanatate.

Ideea e ca statul e obligat sa asigure informatia si vaccinul de buna calitate, iar tu trebuie sa ai responsabilitate pentru propriul copil.

Doar pentru el? Spuneati ca propagarea virusului depinde de acoperirea vaccinala.

E matematic. Daca dintr-o suta de copii doar 4 sunt nevaccinati, riscul de a se imbolnavi si de a transmite infectia unul e foarte redus, pentru ca cei din jurul lui sunt vaccinati.

Dar daca dintr-o suta de copii, 30 sunt nevaccinati, riscul sa se imbolnaveasca si sa transmita infectia mai departe altor nevaccinati e cu mult mai mare. Iar cei 30 dintr-un an se cumuleaza cu 30 din urmatorul an, cu 30 din urmatorul an si tot asa, creand conditiile transmiterii sustinute a infectiei.

E ceea ce se intampla acum cu rujeola. S-au adunat atat de multi copii nevaccinati incat boala se transmite sustinut, mai ales acolo unde acoperirea vaccinala e redusa.

E o corelatie directa. In judetele din vestul tarii, Arad, Timis si Caras, cu cele mai multe cazuri, cam 1000/judet, acoperirea vaccinala, si cu prima, si cu a doua doza e in jur de 50%, adica foarte redusa. Dar dincolo de acoperirea medie, avem localitati cu acoperire de 80%, dar si unele cu acoperire de 20%.

La fel si in plan national pentru ROR, 85% prima doza, 65% pentru a doua doza, dar diferentele intre judete sunt foarte mari. Pentru schema completa cu patru doze de DTP sau vaccin polio, in 2016 acoperirea era in jur de 60%.

De ce asemenea diferente?

Existenta unor populatii nomade, poate o chestiune culturala locala sau accesul limitat la servicii de sanatate, la medicul de familie. Pe de alta parte, populatia foarte educata care are acces la tot felul de informatii neverificate, dar cu o aura de falsa credibilitate pe Internet.

Revigorarea Institutului Cantacuzino ar fi o solutie pentru criza de vaccinuri?

Institutul Catacuzino a produs in ultimii ani BCG pentru programul national de vaccinare si vaccinul sezonier sau pandemic gripal. Pentru vaccinurile combinate va spuneam ca exista doar 2-3 producatori inregistrati in Europa si foarte putini la nivel mondial.

Ar trebui realizat parteneriat strategic, pentru ca eventual Institutul Cantacuzino sa devina un situs important de productie. Exista astfel de exemple in tarile din jurul nostru. Cantacuzino a produs vaccin rujeolic de buna calitate pana in 2006 si DTP, care partial se regaseste in compozitia vaccinurilor penta si hexavalente.

Cam care ar fi investitia necesara?

Nu atat investitia e problema, desi toata lumea se refera la achizitia de echipamente. E vorba mai mult de nevoia acuta de personal inalt calificat si de know-how. Cel mai greu e sa gasesti personalul calificat pentru productie si pentru asta trebuie pregatire, trebuie cladit dincolo de investitia tehnologica.

In cat timp se poate remedia criza actuala?

Din punctul de vedere al aprovizionarii si constituirii de stocuri, in cateva luni. Trebuie aprobata legea si intrat in munca organizatorica, inclusiv de elaborare de acte normative subsecvente, cam intr-un an de zile.

In momentul de fata Ministerul Sanatatii a obtinut sprijinul explicit al producatorilor de vaccinuri pentru rezolvarea rapida a crizei actuale.

Marile succese ale vaccinarii, aici dar si in plan mondial, au fost realizate atunci cand a existat o mobilizare deosebita, s-au organizat campanii de "catch-up", adica de recuperare a copiilor nevaccinati. In 1997 au fost vaccinati 400 de milioane de copii impotriva poliomielitei.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#epidemie rujeola Romania, #criza vaccin bebelusi , #Legea vaccinarii