Legea vaccinarii, explicata de un medic: In ce conditii sunt dati in judecata parintii care refuza si retrasi de la scoala copiii nevaccinati

Duminica, 27 August 2017, ora 13:42
12515 citiri
Legea vaccinarii, explicata de un medic: In ce conditii sunt dati in judecata parintii care refuza si retrasi de la scoala copiii nevaccinati
Foto: Arhiva Pixabay

Dezbaterile pe Legea vaccinarii continua in timp ce Romania se confrunta in continuare cu epidemia de rujeola care face tot mai multe victime. Medicul Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), a adus lamuriri despre ultima varianta a proiectului Legii vaccinarii.

Aceasta a explicat, pentru News.ro, ca parintii pot ajunge in fata instantei, dupa ce vor plati si cateva amenzi, unele chiar consistente intre 5.000 si 10.000 de lei, daca se vor opune vaccinarii la intrarea copilului in colectivitate, fara un motiv medical dovedit cu acte. Copiii, insa, vor fi acceptati in invatamant, chiar daca parintii vor refuza consilierea pentru imunizare si in final vaccinarea. Ei vor fi totusi retrasi din scolile publice pe perioada in care unitatea se confrunta cu o epidemie, tocmai pentru protectia lor.

"Coloana vertebrala a acestei legi o constituie informarea. Parintele va avea dreptul sa fie informat. Cand mamica este insarcinata, va primi primele informatii de la medicul de familie in cea ce priveste vaccinurile ce vor fi administrate in maternitate. Apoi, la o luna, atunci cand practic mamica se prezinta sa faca examenul de bilant pe care noi il facem in consultatiile preventive, va primi un pachet informational care va fi construit de Ministerul Sanatatii impreuna cu Grupul Tehnic de Coordonare a Activitatii de Vaccinare.

Acest pachet va contine informatii standard despre calendarul de vaccinare, deci cand trebuie sa ajunga copilul la vaccin, la 2 luni, 4 luni, 11 luni si 12 luni, depinde cum va fi calendarul de vaccinare in viitor, pentru ca poate sa fie modificat in functie de contextul epidemiologic si de vaccinurile care sunt disponibile pe piata si asa mai departe", a explicat coordonatorul Grupului de Vaccinologie - Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF).

Parintele pimeste, la fiecare vaaccinare, informatii despre vaccinul care urmeaza sa fie administrat si despre posibile reactii adverse.

"Parintele are dreptul sa refuze. Prima data, la o luna, paintele a semnat ca a luat la cunostinta calendarul. Daca este de acord cu vaccinarea, parintele nu va semna nimic pentru ca acordul este prezumat. Parintele va semna doar in cazul in care a decis sa nu-l vaccineze", mai spune medicul.

Cazul parintelui care a refuzat vaccinarea este anuntat Comisiei judetene de vaccinare, respectiv Comisiei de Vaccinare a Municipiului Bucuresti, dupa caz.

"In cazul in care va semna acel formular de refuz, atunci medicul de familie este obligat sa informeze Comisia judeteana. In acel moment parintele va intra tot intr-un circuit de informare. Comisia judeteana va cita acel parinte cu o cadenta de o data la trei luni. Obligatia parintelui, prin lege, este sa se prezinte la informare. Parintele va fi amendat doar daca nu se prezinta la informare. Daca vine la informare, nu primeste amenda.

Apoi, amenda este progresiva. Adica daca nu s-a prezentat la prima informare, va primi avertisment. Daca refuza si a doua informare, primeste o amenda intre 1.000 si 2.500 de lei, care va fi aplicata la aceste valori si la urmatoarele absente, adica nu mai creste", a adaugat coordonatorul comisiei de vaccinologie.

Amenda creste daca refuza vaccinarea dupa ce copilul intra la scoala

Parintele primeste o amenda curpinsa intre 5.000 si 10.000 de lei daca refuza vaccinarea dupa ce copilul intra in colectivitate.

"Intrarea in colectivitate presupune trei tipuri de adeverinte pentru tot atatea situatii distincte: o adeverinta de la medicul de familie din care sa rezulte ca respectivul copil este vaccinat conform varstei; sa prezinte o adeverinta care sa ateste ca are contraindicatie la vaccinare emisa de catre comisia judetena si in acest context trebuie protejat de ceilalti copii din jur, si a treia varianta, sa se prezinte la comisia judeteana de unde sa primeasca un calendar de recuperare la vaccinare, fiind obligat legal sa termine imunizarea in termen de un an.

De exemplu, daca este dus copilul in colectivitate prima data in clasa zero, atunci pana in clasa I va recupera vaccinarea, dar nu cu toate vaccinurile, ci numai cu cele obligatorii pentru aceasta varsta, ROR, tetravalent si Hepatitic B. Nu se mai poate folosi vaccinul hexavalent pentru ca acela se administreaza pana la doi ani. Adica in prima etapa face trei injectii odata, doua peste o luna si inca doua peste inca sase luni de la ultima administrare.

Daca parintele nu se prezinta la vaccinare acum si nici la comisia judeteana, acum se aplica acea amenda maximala 5.000-10.000 de lei pentru ca in acest moment nu mai este doar o problema a copilului sau, ci este o problema a intregii colectivitati. Apoi, daca pana la 18 luni de la intrarea in colectivitate, copilul nu a inceput schema de vaccinare, comisia judeteana este obligata sa informeze Directia judeteana pentru protectia copilului, pentru neglijare medicala. Odata sesizata Directia pentru Protectia Copilului, intervin alte organsime, instanta. Aceasta decide", a mai explicat medicul Gindrovel Dumitra.

"Decizia de a nu-l vaccina pe copil reprezinta un atentat la viitorul lui"

In niciun caz nu se pune problema ca acel copil sa nu fie primit in colectivitate din cauza parintelui care a refuzat imunizarea copilului.

"Parintele este obligat de toate legile din toata lumea sa-si protejeze copilul sa-i asigure cea mai buna stare de sanatate. Cata vreme vaccinarea este recunoscuta cu dovezi de necombatut ca aduce beneficii maxime atat pentru individ, cat si mai ales pentru colectivitate, in acest momnet decizia de a nu-l vaccina pe copil reprezinta un atentat la viitorul acelui copil pe care parintele il produce inconstient. Legea vaccinarii are un principiu corect aici, nu copilul este vinovat de decia parintilor.

Copiii ies din scoala doar intr-un singur caz, cand este epidemie, pentru ca ei, nefiind vaccinati, sunt in pericol. Copilul care nu poate fi vaccinat din cauza unor probleme de sanatate trebuie protejat de comunitate. Apoi, vaccinul ROR administrat la un an, 90 la suta dintre copii dezvolta titrul de antigen protector, 10 la suta nu, de aceea va fi vaccinat din nou la cinci ani, astfel incat procentul creste la 99 la suta, dar tot mai raman 1 la suta si acesti 1 la suta trebuie protejati", a mai spus medicul.

"Antivaccinistii, oameni care au avut nesansa sa primeasca niste informatii care le-au activat fricile"

Legat de antivaccinisti, medicul spune ca sunt niste oameni care au primit niste informatii care le-au dat reactii de teama.

"Ne-am obisnuit sa facem din antivaccinisti o tinta, eu am alta opinie despre acesti oameni. Sunt niste oameni care au avut nesansa sa primeasca niste informatii care, la un moment dat, le-au declansat niste reactii de teama. Sau poate au fost acel 1 la un milion. Este o doamna, actrita, care vine mereu cu exemplul propriului copil. Face o greseala fundamentala, poate acel copil este acel 1 la un milion, care a suferit din cauza vaccinului, sa zicem.

Daca acel copil a suferit din cauza vaccinului, acel copil nu va fi vaccinat pentru ca va primi adeverinta de contraindicare la vaccin. Legea ii asigura protectie prin vaccinarea copiilor din jur, astfel incat sa nu fie la risc in colectivitate. Prin ceea ce face mamica lui, diminueaza zidul de protectie din jurul copilului in viitor", a continuat medicul Gindrovel Dumitra.

Nu orice medic poate vaccina, ci numai cel atestat vaccinator.

"Orice medic care doreste sa vaccineze este obligat sa se inregistreze in Registrul Electonic National de Vaccinare. In lege se defineste notiunea de medic vaccinator. Acum din pacate sunt 30 la suta dintre copiii din registru la care nu se cunoaste traseul vaccinator. Statul trebuie sa se ingrijeasca sa aiba date corecte sa stie care este riscul unei epidemii in orice judet. Ori acest lucru nu poate fi vazut decat intr-un sistem unitar. Dar acest sistem unitar nu poate fi decat un registru electonic. Cred ca acesta ar putea functiona cam in sase luni. In acest registru vor fi trecuti toti copiii eligibili pentru vaccinare. Medicul vaccinolog ia un cod de la DSP si noteaza toate vaccinarile facute", a continuat medicul de familie.

Medicii primesc bani in plus pentru fiecare copil vaccinat. Ce patesc medicii care refuza vaccinarea

Medicul care refuza vaccinarea unui copil care nu are nicio contraindicatie pentru imunizare nu va putea fi medic vaccinator.

"Daca este medic de familie sau neonatolog care este obligat prin programul national de imunizare sa vaccineze si nu va face acest lucru, daca va transmite informatii care nu sunt corecte din punct de vede stiintific si nu sunt in concordanta cu dovezile stiintifice din acest moment, va fi deferit Colegiului Medicilor. Daca s-a incalcat codul deontologic, atunci va primi sanctiunile impuse de acest cod", a adaugat medicul, precizad ca prin Legea vaccinarii, vaccinologii vor primi bani in plus pentru fiecare copil imunizat.

Parintii vor fi obligati sa semnaleze reactiile adverse post-vaccinare, care apoi vor fi tecute in registrul electronic.

"Parintele care a constatat o reactie adversa post vaccinala este obligat sa anunte medicul de familie, acesta va indica masurile ce pot fi luate. Totodata medicul va raporta in RENV reactia adversa. Astfel vor fi cuantificate reactiile adverse. Totodata, medicul de familie poate scoate copilul de pe lista sa daca parintele refuza imunizarea. Vorbesc despre un drept la sanatate al unui copil. Daca parintele nu are incredere in mine ca medic si in ceea ce eu spun pentru sanatatea copilului lui, sigur pot sa-i spun ca il scot de pe lista mea. Daca nu are incredere in mine, ce pot face?", a precizat medicul.

Ministrul care nu face rost de vaccin pentru cetateni, juedcat pentru neglijenta sau abuz in serviciu

Ministrul care pune in pericol viata copiilor pentru ca nu asigura stocurile de vaccin poate fi judecat pentru neglijenta sau abuz in serviciu.

"Ministrul poate fi sanctionat daca din cauza lui nu au existat vaccinuri, au fost intarzieri. Si in acest moment acest lucru intra sub incidenta Legii raspunderii ministeriale, care spune ca exista o anumita responsabilitate. De cativa ani, in Romania avem probleme cu aprovizionarea cu vaccinuri si nimeni nu a fost sanctionat. Noua lege va desemna foarte clar cine este persoana care trebuie sa sesizeze organele in drept pentru nerespectarea acestei obligatii.

Sa zicem ca la un momet dat un medic de familie nu are vaccin. In acel moment, comisia judeteana este prima care va sesiza comisia nationala. Legea prevede un stoc pe un an si contracte multianuale pentru ca sa se previna la maxim posibilitatea sa apara sincope in aprovizionarea cu vaccin. Acum am trecut doar printr-o epidemie de rujeola, Doamne fereste sa apara o epidemie de poliomielita, sa se intoarca difteria.

Sunt boli foarte grave care ne costa vieti. Si acest lucru este inacceptabil. Orice ministru care permite sau creeaza conditiile prin care se pot intoarce aceste boli trebuie tras la raspundere, dar si echipa din minister si DSP care permit acest lucru. Ministrul Sanatatii este obligat sa asigure finantare si existenta stocurilor si totodata trebuie sa verifice o data la sase luni daca oamenii din subordine si-au facut datoria. Ministrul este sanctionat prin legea rapunderii ministeriale. Poate ajunge la neglijenta sau abuz in serviciu. Grupul Tehnic de Coordonare a Activitatilor de Vaccinare poate acuza ministrul ca nu si-a facut treaba. Si asa oricare din institutiile prevazute in lege cu atributii", a mai explicat medicul.

Drum lung pana cand Legea vaccinarii va intra, practic, in vigoare

Legea vaccinarii ar putea fi pe deplin functionala in cel mult doi ani, din momentul in care va fi aprobata.

"Trebuie constituite comisiile judetene, trebuie instruiti membrii acestor comisii sa stie cum sa faca recuperarea copiilor la vaccinare. Legea poate intra in vigoare in 2018, dar nu avem stocuri de vaccin, nu avem oamenii pregatiti sa stie cum sa actioneze cu un parinte ezitant si cu unul rezistent.

Nu avem modificata Legea achizitiilor. Nu trebuie sa mai ajungem in situatia in care din cauza problemelor de achizitie a unui vaccin, rata vaccinarii a scazut cu 60 la suta. Inainte de 1990 era de 99 la suta", a mai spus Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie al SNMF.

Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
#Legea Vaccinarii amenda parinti, #Legea vaccinarii copii interzis scoala, #amenzi legea vaccinarii , #Legea vaccinarii