Legea vaccinarii a trecut de Comisia de Sanatate. Obligatii si amenzi pentru parinti, dar si pentru medici si stat

Luni, 02 Martie 2020, ora 15:30
21089 citiri
Legea vaccinarii a trecut de Comisia de Sanatate. Obligatii si amenzi pentru parinti, dar si pentru medici si stat

Comisia pentru Sanatate din Camera Deputatilor a dat, luni, aviz pozitiv proiectului Legii Vaccinarii, adoptand si mai multe amendamente, intr-o sedinta ce s-a purtat cu usile inchise, fara accesul presei. Proiectul era blocat in Camera de peste 2 ani, iar dupa pasul facut astazi in comisie va ajunge la vot final in plen saptamana viitoare.

Presedintele comisiei, social-democratul Cornel Buicu, a spus jurnalistilor ca nimeni nu a avut nimic de ascuns, deputati din toate partidele au participat si si-au prezentat punctele de vedere, dar astfel s-a lucrat mai eficient.

"A fost adoptat un raport de aprobare, cu amendamente aprobate in timpul desfasurarii acestei intalniri. De fiecare data am avut usile deschise si ne tot blocam si aveam amanari de lucru, am preferat sa avem o discutie tehnica. Nu e nimic ascuns, sa nu aveti impresia ca e ceva ascuns", a explicat Buicu.

El a convocat sedinta inca de vineri, astfel incat toti cei care au dorit au putut sa participe.

Ce obligativitati prevede Legea Vaccinarii

In forma adoptata in comisie se mentine obligativitatea medicilor de familie sa initieze discutii explicative si informative. Daca parintele refuza vaccinarea, atunci va fi contactat de specialistii unui grup de consiliere format la nivelul directiilor de sanatate publica si, daca refuza si aici participarea la discutiile informative si sa isi vaccineze copilul, atunci se va decide aplicarea unui sistem progresiv de amendare, ce incepe de la pragul de 500 de lei si poate ajunge pana la un maxim de 10.000 de lei.

In proiect a ramas si obligativitatea statului de a asigura stocurile necesare de vaccinuri si sa faca si campanii de informare.

Totodata, este introdusa si obligativitatea vaccinarii in cazul adultilor din anumite categorii, precum cei care lucreaza in domeniul sanatatii publice, expusi riscului contaminarii si transmiterii de boli.

Deputat USR: E un mare pas inainte catre dialog si o informare corecta intre parinti si medici

Deputatul USR Tudor Pop, membru al Comisiei de Sanatate, a explicat, pentru Ziare.com, ce prevede proiectul si la ce se refera, exact, sanctiunile.

"Discutia in sine a fost una tehnica, am lucrat pe amendamentele admise, au fost 30-40 de amendamente. Legea a ramas in proportie de 90% in forma in care a fost inregistrata. A fost eliminat consimtamantul prezumat si a fost introdus consimtamantul informat. Adica cel prezumat pleca de la premisa ca, in momentul in care ti se naste un copil, esti automat de acord ca el sa fie vaccinat.

Asta a fost principala critica si observatie pe care o parte a societatii civile a adus-o la aceasta lege. Si atunci modificarea a fost din consimtamant prezumat in informat. Asta inseamna ca medicul de familie va trebui sa deschida o punte de dialog cu tutorele/parintele/reprezentantul legal al copilului despre tot ceea ce inseamna vaccinare.

Din punctul meu de vedere, e un lucru bun pe termen lung pentru ca, practic, construieste punti de comunicare si dialog. Pot sa-i inteleg pe parintii care sunt reticenti, se duc la medic si fara niciun fel de explicatii li se spune 'hai sa facem vaccinul' vs. 'buna ziua, luati loc, hai sa va spun despre ce e vorba'.

Medicii au si ei obligatia sa informeze. In momentul in care parintii refuza vaccinarea si refuza si consilierea pe tema vaccinarii, atunci sunt pasibili de amenda, care incepe cu un avertisment si se intinde pana la 10.000 de lei pentru refuzuri repetate de consiliere pe parcursul unui an", ne-a explicat Tudor Pop, care a subliniat ca sanctiunile ii privesc deci pe parintii care nu isi asuma responsabilitatea de informare.

Legat de posibilitatea excluderii din comunitate a copiilor nevaccinati, deputatul USR a spus ca acest lucru se va face doar pentru protejarea respectivului copil.

"Scoaterea din colectivitate se intampla intr-un singur scenariu, cel in care are loc o epidemie si copilul nu este protejat de vaccin.

Din punctul meu de vedere, e un mare pas inainte care deschide calea catre dialog si catre o informare corecta intre parinti si medici si asta trebuie sa construim pe termen lung si in felul acesta vom atenua cu timpul si dezinformarea pe acest subiect. Eu sunt multumit", a mai declarat Pop pentru Ziare.com.

In ce priveste introducerea obligativitatii si pentru adulti, in anumite conditii, deputatul ne-a explicat ca e vorba de acele persoane care lucreaza in conditii speciale si masura are in vedere protejarea lor in primul rand si a celor cu care intra in contact.

"Sunt niste categorii socio-profesionale pentru care, in anumite situatii, vaccinarea este obligatorie. De exemplu, daca vorbim de o companie care are angajati pe o platforma petroliera in Africa, ar trebui sa-si vaccineze angajatii impotriva bolilor specifice acolo. Daca vorbim de cadre medicale care lucreaza in conditii de epidemie, e bine sa se vaccineze obligatoriu impotriva gripei.

Este o chestie normala si de bun simt in contextul in care ai o meserie care prezinta un risc de sanatate publica, dar si pentru ceilalti, atunci e normal sa te vaccinezi punctual si sa nu fii expus la bolile respective", a mai spus Tudor Pop.

Protest la Parlament: Atentat la siguranta nationala a slugilor noii ordini mondiale

In timpul dezbaterii din Comisie, in fata Parlamentului s-au adunat cateva zeci de protestatari, care au spus ca adoptarea Legii Vaccinarii reprezinta, in opinia lor, un "atentat la siguranta nationala", pe care il voteaza "slugile din Romania ale noii ordini mondiale" care "incearca sa se foloseasca de isteria coronavirusului pentru a trece prin Parlament" legea.

"Un exemplu de argument: aceasta legiferare a vaccinarii obligatorii pentru copiii si adultii din Romania ar fi un ATENTAT la adresa securitatii nationale a Romaniei deoarece intreaga populatie a acestei tari ar fi injectata, obligatoriu, cu o multime de vaccinuri pentru a caror siguranta producatorii REFUZA sa isi asume in scris raspunderea legala!

De ce procedeaza asa producatorii de vaccinuri? Deoarece ei stiu foarte bine (cititi prospectele vaccinurilor) ca vaccinurile lor, fiind niste produse biologice, nu au cum sa fie sigure!", se arata in chemarea la protest.

Apelului au raspuns cateva zeci de persoane, care au venit cu pancarte si bannere prin care cereau sa nu existe vaccinare obligatorie, chiar daca legea nu contine ceea ce ele contesta.

"Eu nu ma voi vaccina, nici copilul nu vreau sa mi-l vaccinez. Nu vreau sa trebuiasca sa imi iau copilul si sa fug cine stie pe unde doar sa nu il supun la risc (...) Sunt foarte multe reactii adverse, mi-am asumat o data un vaccin, am avut reactii adverse si nu mai vreau", spune o femeie care protesteaza in fata Parlamentului, citata de Mediafax.

O alta persoana spune ca fiecare om trebuie sa decida daca se vaccineaza sau nu: "Nu doresc sa fiu vaccinata obligat, vreau sa fie dreptul la alegere. Vreau ca fiecare om sa decida daca vrea sa se vaccineze din proprie initiativa".

Oamenii spun ca nu poate fi impus un act medical: "Ne impun cu forta si niciun act medical nu poate fi impus cu forta, conform declaratiilor internationale ale drepturilor omului".

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...