Se rezolva criza vaccinurilor? Guvernul a inteles ca nu poate impune legea fara sa asigure vaccinurile

Vineri, 12 Mai 2017, ora 16:48
1556 citiri
Se rezolva criza vaccinurilor? Guvernul a inteles ca nu poate impune legea fara sa asigure vaccinurile
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul Sorin Grindeanu a cerut, vineri, constituirea rapida a unui grup operativ care sa gaseasca solutii imediate pentru criza vaccinurilor, precum si pentru preintampinarea unor situatii similare in viitor.

Grupul va fi format din reprezentanti ai Guvernului, ai societatilor profesionale, ai asociatiilor si societatii civile, premierul afirmand ca "nu este admisibil sa moara copii din cauza unor boli care pot fi prevenite".

"Este responsabilitatea noastra, a Guvernului si a Ministerului Sanatatii, sa gasim solutii pentru asigurarea stocului necesar de vaccinuri. Nu putem impune prin lege obligativitatea vaccinarii, atata vreme cat nu sunt asigurate dozele necesare de vaccin", a afirmat prim-ministrul, potrivit unui comunicat de presa.

Conform sursei citate, acest grup operativ va avea un mandat clar, inclusiv de a veni cu propuneri de modificare a cadrului legal, astfel incat, pe termen scurt, sa permita achizitionarea dozelor de vaccin necesare, iar pe termen mediu, asigurarea stocurilor de vaccinuri in mod predictibil si continuu.

Grindeanu si-a exprimat "toata deschiderea" sa modifice legislatia in regim de urgenta si a cerut Ministerului Sanatatii si reprezentantilor societatilor profesionale, asociatiilor si societatii civile sa vina, intr-un timp cat mai scurt, cu propuneri de amendare a cadrului legal.

De asemenea, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a aratat ca va propune constituirea Unitatii de management a Programului de vaccinare, in cadrul Ministerului Sanatatii, structura care va avea mandatul sa asigure achizitionarea continua si la timp a vaccinurilor, pentru a evita sincopele de aprovizionare.

Masura va fi promovata inainte de adoptarea proiectului Legii vaccinarii, printr-o Hotarare de Guvern.

La intalnirea de lucru de la Palatul Victoria au mai participat, printre altii, si prof. dr. Alexandru Rafila, presedinte, Societatea Romana de Microbiologie (SRM) ; dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte al Societatii Nationale de Medicina de Familie; dr. Gindrovel Dumitra, seful grupului de vaccinologie din cadrul Societatii Nationale a Medicilor de Familie (SNMF) si prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul institutiei, Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
Cîrstoiu neagă trimiterea pacienților de la Spitalul Universitar la clinica familie sale. ”Acest fragment dovedeşte exact opusul”
Cîrstoiu neagă trimiterea pacienților de la Spitalul Universitar la clinica familie sale. ”Acest fragment dovedeşte exact opusul”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu, reafirmă, într-o postare pe Facebook de joi, 18 aprilie, că este supus „unei masive campanii de manipulare şi...
#grup operativ vaccinuri Grindeanu , #Legea vaccinarii