Situatie critica la Vaslui: Peste 4.500 de copii nu sunt vaccinati impotriva rujeolei

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 23:02
1961 citiri
Situatie critica la Vaslui: Peste 4.500 de copii nu sunt vaccinati impotriva rujeolei

Peste 4.500 de copii din Vaslui sunt nevaccinati impotriva rujeolei, majoritatea din cauza refuzului parintilor, sustin autoritatile, in conditiile in care in judet au fost confirmate pana acum 154 de cazuri de boala si s-a inregistrat un deces.

Prefectul Eduard Popica sustine ca aceasta situatie reprezinta "un fenomen critic" si a solicitat implicarea autoritatilor locale pentru vaccinarea copiilor.

De la izbucnirea epidemiei de rujeola, in judetul Vaslui au fost confirmate 154 de cazuri, fiind inregistrat si un deces. De asemenea, in cazul altor 20 de copii cu suspiciune de boala au fost prelevate probe si trimise pentru confirmare sau infirmare la Centrul Regional de Sanatate Publica Iasi.

In aceste conditii, autoritatile judetene fac apel la primari, medici de familie si asistenti comunitari sa identifice copiii nevaccinati si sa-i imunizeze impotriva rujeolei.

In judetul Vaslui, 4.509 copii apar in evidentele cabinetelor medicale ca fiind nevaccinati, majoritatea din cauza refuzului parintilor, in stocul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui existand 7.700 de doze de vaccin.

"Pe langa aceste doze, avem repartizate catre medicii de familie 1.110 doze de vaccin si s-a intrat in programul de recuperare a copiilor nevaccinti. Domnii primari ar trebui sa trateze cu seriozitate aceasta campanie de vaccinare pentru ca rujeola ucide si acest lucru este foarte grav", a declarat, vineri, medicul epidemiolog din cadrul DSP Vaslui, Luminita Costache.

Prefectul judetului, Eduard Popica, a facut, la randul sau, un apel la autoritatile locale sa se implice in actiunea de identificare a copiilor neimunizati impotriva rujeolei.

"Fenomenul este unul critic pentru noi, la nivelul judetului. Situatia este atipica, grava, pentru ca observ, din datele prezentate de DSP, ca cele mai multe cazuri de boala sunt in comunitati cu medici de familie si asistenti comunitari. De aceea, va rog sa demarati actiunile pentru vaccinarea copiilor impotriva rujeolei", a afirmat prefectul Eduard Popica, la o intalnire cu primarii din judet.

O problema in campania de vaccinare impotriva rujeolei in judetul Vaslui o reprezinta si lipsa medicilor de familie si a asistentilor comunitari din mai multe comune ale judetului, precum Malusteni, Coroiesti, Pochidia, Delesti si Arsura.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#vaccin rujeola situatie critica Vaslui , #Legea vaccinarii