Buzau: 13.000 de familii si 40 de institutii au ramas fara caldura. Societatea furnizoare nu are bani sa plateasca factura de gaz

Marti, 02 Aprilie 2019, ora 23:51
2140 citiri
Buzau: 13.000 de familii si 40 de institutii au ramas fara caldura. Societatea furnizoare nu are bani sa plateasca factura de gaz

Aproximativ 13.000 de familii din municipiul Buzau, dar si 40 de institutii, intre care scoli si gradinite, au ramas, incepand de marti, fara caldura, dupa ce producatorul de caldura nu a achitat factura de gaz.

Regia Automa Municipala Buzau, societate al carui actionar principal este Consiliul Local Buzau, se ocupa cu distributia si livrarea agentului termic si a apei calde in municipiu, insa, producatorul de caldura este firma Ecogen Energy, o societate cu capital privat care detine o unitate de producere a agentului termic in cogenerare si al carui unic client este Regia Autonoma Municipala Buzau.

Recent, Ecogen Energy a notificat RAM Buzau ca de la 1 aprilie va sista furnizarea agentului termic intrucat se afla in imposibilitatea de a-si plati furnizorul de gaze naturale. Regia Autonoma Municipala si primarul municipiului Buzau au reactionat imediat si le-au transmis actionarilor societatii ca nu au cum sa opreasca furnizarea agentului termic, intrucat Regia are achitate la zi toate facturile. Cu toate acestea, buzoienii racordati la sistemul centralizat au ramas de marti fara caldura in apartamente.

"E o situatie ce cred eu ca tine de siguranta nationala. Aceasta firma, Ecogen, care furniza caldura buzoienilor, a decis unilateral sa nu mai respecte contractul cu RAM Buzau. Noi suntem cu platile la zi, n-avem nicio datorie restanta, dar cu toate acestea ei au intrerupt acum furnizarea caldurii. Consider ca institutiile statului ar trebui sa intervina in acest caz, consider ca sistarea caldurii pentru apartamentele buzoienilor si unitatile de invatamant din oras e chestiune de siguranta nationala. Nu exista niciun motiv de intrerupere a energiei termice pentru ca din contractul care il avem furnizarea energiei termice poate fi intrerupta in caz de forta majora, razboi, calamitati naturale sau la incetarea contractului prin neindeplinire a obligatiilor contractuale ceea ce nu este cazul. Din punct de vedere al relatiei contractuale nu exista niciun motiv de a intrerupe furnizarea agentului termic. De cand s-a racit vremea, primim telefoane sa nu intrerupem agentul termic mai ales ca pana sambata sunt prognozate temperaturi mici", a declarat directorul RAM Buzau, Aurel Gubandru.

Primarul municipiului Buzau, Constantin Toma, s-a declarat surprins de decizia celor de la Ecogen Energy de a intrerupe furnizarea agentului termic si afirma ca decizia este "nefondata si ilegala".

"Stimate domnule administrator, suntem consternati de continutul adresei dumneavoastra prin care ne instiintati de sistarea agentului termic. RAM Buzau are achitat in termenul scadent toate facturile fiind doua facturi neachitate dar care nu au ajuns la scadenta. Mai mult, RAM Buzau a achitat in avans, in ianuarie, 8 milioane de lei pentru ca Ecogen sa isi achite la randul ei in avans furnizorul de gaze, lucru pe care se pare ca nu l-a facut. Unitatea administrativ teritoriala nu a dat curs cererii Ecogen Energy de majorare a pretului gigacaloriei pentru ca fundamentarea pretului solicitat nu era completa si corecta fapt care a fost confirmat si de A.N.R.E.. Consideram inadmisibil gestul dumneavoastra de a actiona in sensul opririi energiei termice a locuitorilor municipiului Buzau pentru ca raspunderea achitarii debitelor revine exclusiv, conform legii, actionarului si administratorul societatii iar unitatea administrativ teritoriala nu este actionar al Ecogen Energy", a declarat primarul Constantin Toma.

Pentru a ajunge la o rezolvare a situatiei, Primaria Buzau face demersuri pentru a organiza vineri o intalnire intre reprezentantii RAM Buzau, ai Ecogen Energy si ai furnizorului de gaze naturale.

In municipiul Buzau mai sunt racordati la sistemul centralizat circa 13.000 mii de proprietari, insa caldura de la RAM primesc si circa 40 de institutii, intre care scoli, gradinite si chiar sediul Primariei orasului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Buzau familii institutii fara caldura , #locuitori