Orasele mici din Romania risca sa dispara in urmatorii 30 de ani

Marti, 24 Mai 2011, ora 22:14
3216 citiri
Orasele mici din Romania risca sa dispara in urmatorii 30 de ani

Orasele mici si mijlocii din Romania risca sa se confrunte cu o criza de supraviatuire in urmatorii 30 de ani, acestea avand sanse de 50%, potrivit expertilor Societatii Academice din Romania (SAR).

"Previziunile noastre depasesc estimarile oficiale, care evalueaza exclusiv zonele defavorizate si in curs de restructurare oficial declarate ca atare dupa 1989. Realitatea trista e ca sunt foarte multe orase de acest tip in Romania si in plus, inca asistam la dezvoltari exagerate ale unor comunitati noi, care vor avea probleme intr-un orizont de timp mai lung: de mediu, de perspective economice si sociale. Astazi, unul din zece romani traieste in asemenea zone cu probleme", a declarat Sorin Ionita, reprezentant SAR si coordonator al raportului, intr-un comunicat SAR remis catre Ziare.com.

Exista diverse categorii de orase cu grad de risc ridicat: cele mai multe sunt orase monoindustriale aparute in jurul industriei extractive, stimulate sa creasca in perioada industrializarii fortate (exemple in raport: Moldova Noua; Balan), dar exista si comunitati dependente de alte industrii energofage si subventionate de stat, precum Victoria din judetul Brasov sau Zimnicea in Teleorman.

Raportul arata ca in actualele conditii economice, multe dintre orasele de acest tip au intrat pe o panta descendenta in ceea ce priveste natalitatea si conditiile de viata locala, toate acestea fiind legate intr-un cerc vicios.

Totodata, ele se confrunta cu grave probleme de poluare, rezultat al tehnicilor invechite folosite in procesele industriale, ceea duce la scaderea atractivitatii lor turistice si cresterea masiva a eventualelor costuri de ecologizare.

In acest context, orasele s-au dezvoltat pe baze nesustenabile, la infiintarea lor prea putina atentie fiind acordata cererii existente pe piata sau tendintelor economice globale. Schimbarile economice si restructurarile industriei din anii '90 au avut un impact puternic asupra procesului lor de dezvoltare, la nivel socio-economic, al serviciilor sociale, dar si uman si afectiv.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...