
Românii și danezii beau ”pe rupte” o dată pe lună, ingerând cantități impresionante de alcool. Concluzia se desprinde din cel mai recent clasament întocmit de Eurostat, care arată că românii sunt campioni europeni la episoadele de băut intensiv, alaturi de cei din Danemarca. Pe locul al treilea se situează locuitorii din Luxemburg.
Concret, statistica arată că fenomenul devine unul îngrijorător la nivel european, cu unul din 12 adulți care consumă zilnic băuturi alcoolice. Potrivit specialiștilor, consumul zilnic de alcool crește o dată cu înaintarea în vârstă.
Astfel, numărul cel mai mic de consumatori de alcool e întâlnit la categoria de vârstă 15 - 24 de ani. Cei mai mulți dintre cei care au consumat săptămânal alcool au între 25 și 64 de ani, arată sursa citată.
Bărbații sunt cei care consumă cantități mai mari de alcool zilnic sau săptămânal comparativ cu femeile. 13% din bărbații din Uniunea Europeană beau zilnic sau săptămânal în timp ce doar 4,1% din femei au raportat un astfel de obicei.
La nivel european, portughezii sunt cei care beau alcool zilnic, în timp ce la pol opus se află lituanienii. Concret, o cincime din populația Portugaliei consumă zilnic alcool. Și în Spania, 13% din populație bea zilnic, în timp ce în Italia procentul celor care consumă alcool în fiecare zi ajunge la 12%.
Dintre statele europene Croația a raportat cel mai mare procent al populației care nu a consumat alcool în ultimele 12 luni, respectiv 38%.
În toate statele membre ale UE, bărbații au consumat alcool mai frecvent decât femeile. Cele mai mari diferențe de gen s-au găsit în Portugalia (33,4% față de 9,7%) și Spania (20,2% față de 6,1%) pentru consumul zilnic și în România (32,2% față de 6,6%) și Slovacia (30,6% față de 8,8%) pentru consum săptămânal.
Cu toate acestea, proporțiile aportului lunar de alcool au fost destul de egale între sexe.
Consumul excesiv ocazional de alcool este definit ca ingerarea echivalentului a peste 60 de grame etanol pur cu o singură ocazie.
Un sondaj recent arată că 35% din români consideră firesc că micuții lor să consume alcool. 16% din cehi și 11% din maghiari sunt de aceeași părere.
De cealaltă parte, specialiștii consideră că adolescenții și copiii nu ar trebui să bea alcool niciodată, dat fiind faptul că alcoolul, consumat la o vârstă fragedă, poate fi foarte dăunător, fiind asociat cu efecte negative asupra dezvoltării creierului și creșterea riscului de boli mintale, intoxicații cu alcool, vătămări și accidente.
La multi ani sa fii frumoasa
Imi pun sufletul pe masa
La... Vezi tot