Unde dorm copiii lumii (Galerie foto)

Sambata, 27 Noiembrie 2010, ora 16:49
5786 citiri
Unde dorm copiii lumii (Galerie foto)

Orice locuinta spune destul de multe despre cei care traiesc in ea. Ea dezvaluie daca locatarii sunt bogati sau nu, daca au bun gust sau nu, daca sunt fericiti sau nu. Cat de multe spune camera unui copil despre el? Aproape totul.

Dupa ce a strabatut lumea intreaga, fotograful profesionist James Mollison a pus la cale intr-o buna zi un proiect pe cat de simplu pe atat de zguduitor, cu titlul "Unde dorm copiii".

In fapt, o colectie de fotografii ale camerelor in care se trezesc dimineata si merg seara la culcare copii din diverse colturi ale lumii.

Toate imaginile au fost stranse in albumul "Where children sleep", prezentat si de cotidianul britanic The Telegraph, in care pot fi vazuti copii mici sau mari, bogati sau saraci, iubiti sau abandonati, increzatori sau resemnati, rasfatati sau satui de munca.

Fiecare "poveste" are rostul ei si il pune pe cititor pe ganduri. Despre multi dintre cei prezentati in acest album orice adult poate crede ca nu va avea nicio sansa in viata. Dar ei, copiii, inca nu stiu asta.

Un copil, o poveste

Kaya are patru ani si traieste intr-un mic apartament din Tokyo, Japonia. Are o groaza de jucarii si de hainute: 30 de rochite, 30 de perechi de pantofiori si numeroase...peruci, chiar daca la gradinita este obligata sa poarte uniforma.

In celalalt colt al lumii traieste Jasmine, in varsta tot de patru ani. Ea locuieste impreuna cu parintii si cu cei trei frati in Kentucky, SUA. Camera lui Jazzy este plina de coroane si diademe castigate la cele peste de 100 de concursuri de frumusete la care a participat. In fiecare zi se antreneaza cu seriozitate pentru aceste competitii. Vrea sa ajunga un rock star.

Pare de necrezut, dar in cartea lui Mollison apare si un baietel rrom anonim, de origine romana, suprins petrecandu-si noptile pe o saltea la marginea Romei. El a ajuns in capitala Italiei impreuna cu parintii cersind banii pentru biletele de autobuz. Niciunul nu are acte de identitate, asa ca parintii nu pot obtine permise de munca. Traiesc din ceea ce castiga spaland geamurile masinilor in intersectii. Niciun membru al familiei nu stie carte.

Dong, noua ani, locuieste in provincia Yunnan din sud-vestul Chinei, alaturi de sora sa, de parinti si de bunic. Imparte camera cu sora si parintii, care se ocupa cu cultivarea orezului. Ii place sa scrie si sa cante. Vrea sa se faca politist.

Indira, sapte ani, traieste impreuna cu parintii, fratele si sora sa in apropiere de Kathmandu, Nepal. Nu au decat o singura camera, cu un singur pat si o singura saltea. Cand vine noaptea, salteaua este asezata pe podea si acolo dorm copiii. Indira a muncit la cariera de granit din apropiere inca de la varsta de trei ani. Familia este foarte saraca, asa ca toti membrii ei trebuie sa munceasca. Indira merge insa si la scoala, chiar daca isi ajuta zilnic mama la treburile casnice. Viseaza sa devina dansatoare.

Nantio, 15 ani, este membra a tribului Rendille din nordul Kenyei. Are doua surori si doi frati. Casa ei este de fapt un cort facut din piei de animale si din plastic. In mijocul cortului se aprinde noaptea focul, in jurul caruia doarme intreaga familie. Fata se ocupa de tot felul de treburi pe langa casa: are grija de animale, aduce lemne de foc si apa proaspata. A mers cativa ani la scoala din sat, dar a decis sa abandoneze. Acum spera sa fie ceruta de nevasta de un razboinic al tribului. Are un iubit, dar asta nu inseamna ca se va si casatori cu el. Oricum, inainte de ceremonie va trebui sa fie circumcisa, asa cum e traditia.

Douha, 10 ani, traieste cu parintii si cei 11 frati intr-o tabara de refugiati palestinieni din Hebron. Imparte camera cu cinci surori. Merge la scoala si isi doreste sa ajunga medic pediatru. Unul din fratii ei, Mohammed, s-a aruncat in aer si a omorat alti 23 de civili intr-un atac sinucigas impotriva israelienilor, in 1996. In replica, militarii israelieni i-au distrus casa. In camera ei, Douha are la loc de cinste o fotografie cu fratele ei mort.

Tzvika, 9 ani, locuieste in Beitar Illit, in zona israelita. Este o comunitate mica, de 36.000 de evrei ortodocsi, in care televiziunea sau ziarele nu au ce cauta. Desi in medie o familie are aici 9 copii, Tzvika are doar o sora si doi frati cu care isi imparte camera. Merge la scoala, unde sportul este strict interzis. In schimb, el isi petrece zilnic cateva ore la biblioteca unde citeste texte religioase. Ii place foarte mult sa joace jocuri cu teme religioase pe calculator. Isi doreste sa devina rabin.

Joey, 11 ani, traieste in Kentucky, SUA, cu parintii si sora sa mai mare. Ii place foarte mult sa isi insoteasca tatal la vanatoare. Are doua pusti si o arbaleta. La numai 7 ani a impuscat o caprioara. A fost primul lui trofeu de vanatoare. Ii place viata in aer liber si abia asteapta sa implineasca varsta la care o sa poata folosi arbaleta, pentru ca de pusca s-a plictisit. Joey nu concepe vanatoarea doar ca pe un sport, el considera ca vanatul trebuie mancat. Merge la scoala, se joaca pe calculator si adora sa se uite la televizor.

La final, cateva pagini din album fara comentarii. Sunt imagini din cele despre care se spune ca fac mai mult decat o mie de cuvinte.

Justin, New Jersey, SUA

Samantha, New York, SUA, multipla campioana la karate

Risa, Tokyo, Japonia

Rhiannon, Scotia

Malcom X, Brazilia

Irkena, Kenya

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
Postul Paștelui este cel mai aprig și mai lung de peste an. Puțini știu însă că postul nu este pentru toată lumea, iar anumite persoane nu trebuie să țină post deoarece le poate face...
Zeci de persoane au fost ucise, printre care mai mulți copii, după un atac asupra taberei de refugiaţi Al-Maghazi, din centrul Gaza
Zeci de persoane au fost ucise, printre care mai mulți copii, după un atac asupra taberei de refugiaţi Al-Maghazi, din centrul Gaza
Cel puţin 13 persoane au fost ucise, inclusiv şapte copii, şi peste 25 au fost rănite după ce un atac a vizat marţi tabăra de refugiaţi Al-Maghazi, din centrul Gaza, potrivit oficialilor...
#copii, #camere copii, #copiii lumii , #locuitori