Cum a ajuns Stadionul National sa coste aproape dublu

Joi, 31 Martie 2011, ora 17:13
2029 citiri
Cum a ajuns Stadionul National sa coste aproape dublu
Fotomontaj: Ziare.com

Stadionul National continua sa inghita milioane de euro peste bugetul prevazut si toata lumea sta cu sufletul la gura sa vada daca va fi sau nu terminat la timp. Comparativ, Stadionul Olimpic din Londra a fost finalizat mai devreme cu o luna si a costat cu circa 11 milioane de euro mai putin decat era prevazut.

Jurnalistii de la Gandul au pus in paralel cifrele corespunzatoare constructiilor celor doua stadioane.

Astfel, bugetul pentru ridicarea stadionului bucurestean a fost initial de 119 milioane de euro. Acum, cand este la stadiul de finisari, costurile au ajuns la 213 milioane de euro, o depasire de buget de 94 de milioane de euro.

Bugetul pentru ridicarea Stadionului Olimpic din Londra a fost de 552 de milioane de euro, din care s-au cheltuit, efectiv, 540,5 milioane - o economie bugetara de 11,5 milioane de euro.

Ambele stadioane au avut la dispozitie 36 de luni pentru finalizarea constructiei. Britanicii au terminat totul in 35 de luni, in timp ce pentru romani termenul de predare s-a prelungit la 42 de luni si nu se stie daca va fi respectat.

Stadionul Olimpic din Londra are 80.000 de locuri. Stadionul National va avea, la finalizare, 55.000.

Cum se explica? Romanii spun ca s-au confruntat cu mai multe probleme. Una dintre ele a fost aceea ca, pe masura ce constructia avansa, s-a constatat ca panza freatica de sub arena se infiltrase in terenul de joc, astfel incat s-a luat decizia de a se construi un nou gazon, cu 1,7 metri mai ridicat decat cel vechi.

Tot in timpul constructiei, proiectul s-a modificat din nou, luandu-se decizia de a se mai adauga 5.000 de scaune la stadion. De asemenea, s-a renuntat la ideea de a fi acoperite doar tribunele stadionului si s-a optat pentru o copertina care sa poata acoperi tot terenul.

Mai mult, pentru ca normele de clasificare a stadioanelor au fost schimbate de UEFA, numarul de locuri destinate presei scrise si audiovizuale a trebuit sa fie suplimentat. De asemenea, au fost construite grupuri sanitare si spatii comerciale suplimentare, s-au semnat contracte pentru inlocuirea conductelor din zona, refacerea carosabilului, consultanta, parcare subterana ...Si asa mai departe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#stadion Lia Manoliu, #stadion Olimpic Londra, #costuri stadion Lia Manoliu , #lucrari