Profesorii care vor ajuta elevii la bacalaureat, sanctionati penal

Vineri, 20 Iunie 2008, ora 17:11
1730 citiri
Profesorii care vor ajuta elevii la bacalaureat, sanctionati penal

Cadrele didactice care vor furniza solutii candidatilor in timpul bacalaureatului, care inlocuiesc sau falsifica lucrari, sau care dovedesc neglijenta in indeplinirea atributiilor ce le revin vor fi sanctionate in conformitate cu prevederile Codului penal.

Potrivit reprezentantilor Ministerul Educatiei, respectarea Metodologiei de bacalaureat este obligatorie pentru toate persoanele implicate in organizarea si desfasurarea acestui examen iar incalcarea normelor constituie abatere disciplinara.

Personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, precum si cel de conducere, de indrumare si de control din invatamant raspund disciplinar pentru incalcarea indatoririlor ce le revin, precum si pentru incalcarea normelor de comportare, prin care dauneaza interesului invatamantului si prestigiului institutiei, precizeaza Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT).

Cadrele didactice care, in perioada examenului, comit fapte cu caracter infractional, respectiv furnizarea solutiilor, inlocuiri de lucrari, falsificari de lucrari sau care au manifestari care atesta neglijenta in indeplinirea atributiilor ce le revin, sunt sanctionate in conformitate cu prevederile Codului penal.

In astfel de cazuri, Comisia Nationala de Bacalaureat sau, dupa caz, Comisia Judeteana de Bacalaureat sau cea a municipiului Bucuresti va sesiza in scris organele de cercetare penala.

In cazul in care se constata diferente mai mari de 1,5 puncte - in plus sau in minus - intre nota initiala si nota obtinuta la contestatii, inspectoratele scolare analizeaza situatia, in termen de 30 de zile de la finalizarea contestatiilor. In situatii justificate, se va declansa procedura de cercetare disciplinara pentru sanctionarea celor care se fac vinovati de comiterea abaterilor.

Sanctiunile disciplinare care se pot aplica personalului implicat in comisiile de bacalaureat, in raport cu gravitatea abaterilor, sunt observatie scrisa, avertisment, diminuarea salariului de baza, cumulat, cand este cazul, cu indemnizatia de conducere, de indrumare si de control, cu pana la 15 la suta, pe o perioada de 1 - 6 luni, neselectionarea cadrelor didactice respective in vederea participarii la comisiile de examen in sesiunile urmatoare, destituirea din functia de conducere, de indrumare si de control din invatamant, respectiv desfacerea disciplinara a contractului de munca.

MECT interzice cu desavarsire colectarea sau favorizarea colectarii fondurilor materiale sau banesti de la candidati, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude in randul candidatilor. Persoanele surprinse savarsind astfel de fapte risca sanctiuni disciplinare, materiale, administrative, civile sau penale, dupa caz.

Sesiunea iunie-iulie a examenului de bacalaureat 2008 incepe luni, 23 iunie, cu proba orala de limba si literatura romana, care va continua si marti, 24 iunie.

Elevii care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale vor sustine, in zilele de 24 si 25 iunie, proba orala la limba si literatura materna. In 25 si 26 iunie se desfasoara ultima proba orala, cea la limba si literatura moderna. Primul test scris (limba si literatura romana) va avea loc vineri, 27 iunie.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulţumit miercuri Senatului Statelor Unite pentru aprobarea ajutoarelor militare şi economice de 61 de miliarde de dolari pentru ţara sa, notează...
Ajutorul financiar uriaș pe care Statele Unite l-au aprobat pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Începe o nouă cursă a înarmării pentru cele trei state
Ajutorul financiar uriaș pe care Statele Unite l-au aprobat pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Începe o nouă cursă a înarmării pentru cele trei state
Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres, scrie AFP....
#bacalaureat, #profesori, #ajutor, #falsificare, #solutii, #sanctiune, #abatere disciplinare , #lucrari