Telegondola din Parang - bani multi, lucrari invizibile

Joi, 28 Aprilie 2011, ora 17:37
4226 citiri
Telegondola din Parang - bani multi, lucrari invizibile
Foto: Ziare.com / Marius Mitrache

Proiectul Telegondola din Parang, pentru care bugetul de stat va deconta 68 de milioane de euro, plus TVA, bani platiti de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, continua sa ridice semne de intrebare.

Executantii lucrarii au primit deja un milion de lei, pentru a se apuca de treaba, insa, la cinci luni de la demararea proiectului, rezultatele intarzie sa se arate ori sa justifice banii.

Investitia privind domeniul schiabil din Parang a fost castigata de un grup de firme format din Kranz Eurocenter Pitesti (conducatoarea asocierii), Acomin Cluj - Napoca si Doppelmayer Austria, valoarea totala a lucrarilor fiind de aproximativ 68 de milioane de euro, plus TVA.

Kranz Eurocenter Pitesti, conducatoarea asocierii in proiectul Dezvoltarea Domeniului Schiabil din masivul Parang, are sediul in strada Craiovei, la numarul 70, si a fost infiintata in aprilie 2005.

Potrivit bilantului contabil din anul 2009, firma avea datorii de 35.940.694 lei, o cifra de afaceri de 35.044.548 lei, un capital social de 1.808.000 lei si creante de 7.095.394 lei.

In ciuda acestor date financiare, Kranz Eurocenter a fost acceptata la licitatie, declarata castigatoare, iar ministerul condus de Elena Udrea s-a grabit la sfarsitul lui 2010 sa ii dea primul milion de lei. Pentru niste lucrari care pe teren sunt aproape inexistente, iar in hartiile oficiale se contrazic.

Ce spune MDRT

Potrivit MDRT, in anul 2010 Primariei Petrosani i s-a alocat si decontat suma de 999.890,02 lei (inclusiv TVA) pentru organizarea de santier la trei puncte de lucru - zona Preparatia Livezeni, zona Rusu si Casuta din povesti.

Organizarea acestor trei puncte de lucru ar fi insemnat amenajarea de teren, sapaturi, transport rutier, incarcare/descarcare materiale, imprejmuiri, tamplarii mecanice,invelitori tabla, montaj confectii metalice, confectii metalice diverse, utilaje pentru constructii si balasturi.

"Autoritatile administratiei publice locale raspund in conditiile legii de procesul de achizitie publica, de utilizarea sumelor primite pentru realizarea proiectelor de investitii si au obligatia de a inregistra in contabilitatea proprie operatiunile legate de primirea si utilizarea fondurilor alocate de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului", precizeaza reprezentantii MDRT.

Ce spune Primaria Petrosani

Pe de alta parte, autoritatile locale de la Petrosani spun ca "la Proiectul Dezvoltarea domeniului schiabil in Masivul Parang in cursul anului 2010 s-au decontat lucrari in cadrul subobiectului 2.1 Amenajare partii si in cadrul subobiectului 1.3 Telescaun TS3 (fundatii)".

Adica, "amenajare teren, sapaturi, imprejmuiri, montaj confectii metalice, balasturi, tevi conducte pentru instalatii diverse si organizare de santier zona Preparatiei Livezeni, platforma 1".

La o prima verificare a raspunsurilor scrise venite din partea MDRT, respectiv Primaria Petrosani, se poate observa ca apar neconcordante.

Situatia pe teren la 5 luni de la decontarea lucrarilor

Pe teren, situatia este insa si mai grava. La mijlocul lunii aprilie, deci la o distanta de 5 luni de cand firma Kranz Eurocenter Pitesti a primit milionul de lei pentru primele lucrari, pe teren nu se vede mai nimic.

In Parang, punctul de lucru de la Casuta din povesti despre care vorbeste MDRT (foto 1) inseamna nici mai mult nici mai putin decat vreo 4 containere, cativa pomi taiati si o movilita de balast.

De mentionat ca zona nu este imprejmuita si trebuie sa presupui ca acesta ar fi un punct de lucru.

foto 1

Mai departe, cel de-al doilea punct de lucru din zona Rusu nu exista sau daca exista inseamna 2 utilaje amplasate undeva in spatele terenului de tenis de la Cabana Rusu si un teren nivelat cu piatra (foto 2).

foto 2

Si, in sfarsit, punctul de lucru din zona Preparatia Livezeni, despre care vorbeste si ministerul si Primaria Petrosani, inseamna bucati de gard metalic ce urmeaza a fi folosit pentru imprejmuirea punctului de lucru si mai mult balast depozitat, care probabil va fi folosit pentru amenajare. (foto 3)

foto 3

Cea de-a doua firma, Acomin Cluj, se regaseste tot mai des printre castigatorii licitatiilor din turism. Numai anul acesta, spre exemplu, firma Acomin Cluj, alaturi de alte doua firme, se va ocupa si de dezvoltarea statiunii Straja, pentru care va imparti peste 152 de milioane de lei, dar si de modernizarea sistemului rutier central din Vulcan, o investitie de peste 17,2 milioane de lei.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea a alocat anul acesta alte 4 milioane de lei pentru continuarea lucrarilor in zona turistica Parang.

Este vorba despre construirea unui telescaun care sa faca legatura intre Cabana Rusu si masivul Parang, dar si alte lucrari.

Numai ca firmele care au castigat licitatia nu par grabite sa se apuce de treaba, iar anul acesta, pana in prezent, nu au miscat absolut nimic.

Potrivit proiectului, la fel de controversat ca si investitia propriu-zisa, elaborat de Centrul Profesional de Proiectare si Cadastru SA Petrosani, domeniul schiabil se va intinde pe o suprafata de 150 hectare si va avea 17 partii.

In urma acestui program de modernizare, domeniul schiabil ar urma sa aduca un profit de 3,2 milioane de euro pe an, iar estimarile arata ca in Parang vor veni, timp de cinci luni pe an, 10.000 de turisti.

Modelul de dezvoltare al statiunii montane din Valea Jiului a fost cel din Bulgaria, al statiunii Bansko, iar la momentul prezentarii studiului au existat voci care au spus ca documentatia elaborata de Centrul Profesional de Proiectare si Cadastru SA Petrosani seamana izbitor de bine, adica este aproape identica, cu cea de la Bansko.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#domeniu schiabil Parang, #telegondola Parang Udrea , #lucrari