Afaceri ilegale cu medicamente periculoase, in sex shop-urile din Romania

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 10:26
5356 citiri
Afaceri ilegale cu medicamente periculoase, in sex shop-urile din Romania
Foto: Arhiva

Mai multe sex shop-uri din Romania sunt de fapt doar un paravan pentru afaceri ilegale cu medicamente si suplimente alimentare neautorizate, care contin substante care pun in pericol sanatatea cumparatorilor.

In aceste magazine se vand medicamente care nu sunt autorizate de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) sau suplimente alimentare declarate naturale, dar care contin substante interzise consumului uman, dezvaluie Romania Libera.

In urma unei anchete s-a descoperit ca in sex shop-ul "Toys for pleasure", din zona Garii de Nord, se vand produsele Kamagra, care are acelasi efect ca Viagra, care se elibereaza in mod normal cu reteta, si o tableta costa 30 de lei.

Acest medicament contine sildenafil, o substanta contraindicata persoanelor cu risc cardiovascular crescut, probleme acute cu ficatul, probleme cu rinichii, hiper si hipotensiune, probleme genetice la retina.

"Studiile clinice au demonstrat ca efectele secundare cele mai comune sunt: dureri de cap, indigestie, vedere defectuoasa. Unii utilizatori de sildenafil s-au plans ca vad totul in albastru", potrivit wikipedia.org.

Mai mult chiar, produsele din gama Kamagra nici macar nu au autorizatiile din partea Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, fara de care nici un produs medicamentos nu poate fi vandut legal in Romania.

La Brasov, tot din anumite sex shop-uri se pot cumpara trei tipuri de pilule pentru ridicarea libidoului si pentru potenta. Desi vanzatorii sustin ca nu sunt periculoase, ci suplimente alimentare.

Acestea sunt Viamax Power Tabs, Peper Energizer si Erosexin, insa Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA), singura autoritate din Romania care autorizeaza comercializarea suplimentelor alimentare, spune ca niciunul dintre acestea nu are certificat de Institut.

"Au ajuns si la noi suplimente alimentare de acest gen. Unele au trecut, altele nu. Ce nu este notificat la noi, inseamna ca nu exista oficial. O parte din cele care nu exista oficial, este posibil sa fie aduse la notificare si sa nu fie inca in ordine. Cele mai multe nereguli apar la neconcordanta intre documente. Mai sunt si probleme legate de substantele care apar in aceste produse", a explicat Radu Stoianov, seful Serviciului Notificari Suplimente Alimentare din cadrul IBA.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#sex shop vanzare medicamente, #medicamente periculoase sanatate , #medicamente