Antibiotice Iasi va produce medicamentul pe baza de hidroxichlorochina, folosit in tratarea COVID-19

Miercuri, 13 Mai 2020, ora 08:25
4307 citiri
Antibiotice Iasi va produce medicamentul pe baza de hidroxichlorochina, folosit in tratarea COVID-19
Foto: Antibiotice Iasi

Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi va incepe sa produca din luna aceasta medicamentul pe baza de hidroxiclorochina, folosit in tratarea bolnavilor in stare grava, infectati cu virusul SARS-CoV-2.

Pe de alta parte, compania aflata in subordinea Ministerului Sanatatii urmeaza sa produca in perioada urmatoare si trei tipuri de dezinfectanti, aflati in curs de autorizare: un gel dezinfectant pentru maini si doua tipuri de dezinfectant de suprafete.

Compania a anuntat, in raportul trimestrial transmis marti Bursei de Valori Bucuresti, ca a finalizat cu succes demersurile pentru fabricarea medicamentului pe baza de hidroxiclorochina.

"Pentru a raspunde solicitarilor sistemului medical, Antibiotice a contactat toti furnizorii de hidroxichlorochina, la nivel mondial, prin reteaua proprie de parteneri de afaceri, in vederea fabricatiei produsului finit pe capacitatile proprii.

Hidroxichlorochina (un medicament antiviral utilizat in tratamentul malariei, bolilor autoimune, lupus eritematos, poliartrita reumatoida, artrita juvenila) s-a dovedit, in urma mai multor studii clinice, ca fiind un medicament eficient pentru bolnavii in stare grava, infectati cu virusul SARS-CoV-2.

Dupa derularea unor negocieri solicitante, cu sprijinul autoritatilor competente, Antibiotice a reusit contractarea substantei active Hidroxiclorochina, care ajunge in companie intr-un timp record, la sfarsitul lunii aprilie.

Dupa parcurgerea etapei de formulare, va demara procesul de productie a acestui medicament asteptat pe piata, intr-o prima transa, in luna mai", arata raportul.

Trei tipuri de dezinfectanti se afla in curs de autorizare

De asemenea, trei tipuri de dezinfectanti se afla in curs de autorizare.

"In contextul nevoilor crescute de materiale de protectie, compania Antibiotice a demarat cercetarea si testarea unor dezinfectanti ce pot fi reprodusi pe fluxurile proprii.

Aceste produse vor fi utilizate atat in scopul protejarii angajatilor proprii, cat si pentru sustinerea nevoilor actuale ale sistemului de sanatate romanesc.

Echipele din cercetare, productie si calitate au lucrat la doua tipuri de produse: geluri dezinfectante pentru maini si solutii dezinfectante pentru suprafete. In urma efectuarii testelor, au fost selectate o formula de gel dezinfectant pentru maini si doua formule pentru dezinfectant de suprafete.

In momentul de fata, Antibiotice asteapta raspunsul autoritatilor competente la aplicatiile depuse pentru autorizarea gelului si solutiilor dezinfectante, la Ministerul Economiei si la Institutul Cantacuzino", precizeaza compania.

De altfel, Antibiotice a decis, in contextul declansarii pandemiei cu noul coronavirus, sa reia productia de Paracetamol comprimate si Novocalmin (metamizol sodic).

"Compania dispune de resursele necesare, precum APP-uri (autorizatii de punere pe piata), materii prime, know-how-ul de fabricatie si capacitatea de productie, pentru a fi capabila sa produca si sa livreze pe piata o intreaga gama de medicamente, inclusiv cele pentru tratamentul simptomatic COVID-19.

Atat Paracetamolul, cat si Metamizolul sodic (medicament care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala) au fost incluse in cele mai multe din ghidurile nationale de tratament in UE, ca prima optiune la initierea tratamentului febrei sau durerii provocate de infectia cu Covid-19", se mai arata in raport.

Evolutia pietei farmaceutice din Romania

In trimestrul I din 2020, valoarea medicamentelor eliberate catre pacientii din Romania a fost de 4,8 miliarde de lei (in pret de distributie), in crestere cu 3,5% fata de perioada similara a anului 2019, arata compania citand un studiu CEGEDIM.

Cantitativ, consumul de medicamente a crescut cu 9,7%, fiind eliberate din farmacii un numar de 179,1 milioane cutii. Contractele cost volum reprezinta 6,5% din totalul pietei farmaceutice din Romania si au inregistrat in primul trimestru o scadere de 42%, de la 540 milioane la 313 milioane de lei.

Piata farmaceutica romaneasca este dominata de medicamentele cu prescriptie medicala (RX). Acestea reprezinta 72% din totalul vanzarilor valorice si 60,2% din totalul consumului de medicamente (raportat in cutii).

Produsele cu prescriptie medicala au inregistrat, in perioada analizata, o scadere valorica de 3,3%, de la 3,58 miliarde lei in anul 2019 la 3,46 miliarde lei in anul 2020, in timp ce produsele fara prescriptie (non-RX: OTC, suplimente alimentare, dispozitive medicale) au inregistrat o crestere valorica de 26,8%, de la 1,06 miliarde lei in anul 2019 trimestrul I, la 1,35 miliarde lei la finalul trimestrului I 2020.

Antibiotice Iasi a realizat in primul trimestru al acestui an un profit net de 4,08 milioane de lei, mai mare cu 25% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce veniturile din vanzari au urcat cu 13%.

Compania are o capitalizare de 345,7 milioane lei si este controlata de Ministerul Sanatatii, cu 53,01% din actiuni, in timp ce SIF Oltenia are 18,89%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#Antibiotice Iasi productie medicament coronavirus , #medicamente