Aproape un sfert dintre romani iau antibiotice de doua-trei ori pe an - studiu

Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 17:34
1202 citiri
Aproape un sfert dintre romani iau antibiotice de doua-trei ori pe an - studiu
Foto: Romania Libera

Aproape un sfert dintre romani iau antibiotice de doua-trei ori pe an, iar 12% dintre acestia folosesc astfel de tratamente de circa cinci ori pe an sau chiar mai des, arata un studiu realizat de Gfk HealthCare.

Potrivit aceleiasi cercetari, 44% dintre romanii cu varsta peste 15 ani au luat cel putin o data in ultimele sase luni un tratament cu antibiotic, in timp ce 23% au luat astfel de medicamente cu o luna in urma sau mai recent.

Doar 8% dintre persoanele chestionate au raspuns ca nu s-au tratat niciodata cu antibiotice.

Potrivit studiului, cei mai multi dintre romani folosesc tratamente cu antibiotice pentru raceala (21%), infectie asociata cu durerile de dinti (18%), infectie cu durere in gat (7%), gripa (7%) sau infectii, in general (5%).

Medicul de familie reprezinta principalul prescriptor al tratamentelor pe baza de antibiotice pentru mai mult de jumatate dintre respondenti, in timp ce medicul specialist a recomandat un astfel de tratament doar pentru 19% dintre participantii la cercetare. In 9% dintre cazuri, recomandarea a venit din partea farmacistului, iar 8% dintre respondenti au luat singuri decizia de a folosi un astfel de tratament.

Studiul mai arata ca exista diferente intre persoanele care locuiesc in diferite regiuni ale tarii sau intre respondentii cu nivele diferite de educatie in ceea ce priveste persoana care le-a recomandat utilizarea unui antibiotic.

Astfel, in Muntenia, medicul de familie reprezinta o sursa de recomandare mai putin prezenta, iar medicul specialist este o sursa de recomandare mult mai prezenta, spre deosebire de alte zone. Mai mult, in Muntenia (11%) si Dobrogea (20%) exista un numar mai mare de consumatori care iau in considerare doar propriile convingeri cand decid sa ia un tratament antibiotic. In Bucuresti, 63% dintre respondenti spun ca tratamentul cu antibiotic le-a fost recomandat de medicul de familie si doar 9% de medicul specialist.

Studiul "Consumul de antibiotice la romani" a fost realizat in mai, pe un esantion de 1.000 de persoane cu varsta de peste 15 ani.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#studiu romani antibiotice, #tratamente antibiotice medic , #medicamente