Banii pentru dintii copiilor si saracilor vor ajunge la firmele de medicamente Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 24 Mai 2013, ora 13:25
4687 citiri
Banii pentru dintii copiilor si saracilor vor ajunge la firmele de medicamente Dezbatere Ziare.com

De anul acesta pacientii romani, inclusiv cei care platesc asigurari de sanatate, nu mai beneficiaza de niciun serviciu stomatologic gratuit.

Ministerul Sanatatii a decis sa renunte la toate contractele cu cabintele private. Sumele alocate erau oricum mici, in jur de 58 de milioane de lei anul trecut, spre exemplu, iar serviciile incluse pe lista decontarilor foarte putine.

De ele beneficiau insa in principal categoriile vulnerabile, copiii si persoanele in varsta.

Aceasta excludere totala a serviciilor stomatologice de pe lista Casei de Sanatate, o situatie unica in UE, a fost explicata de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu: "Important e sa existe bani pentru ceea de oamenii au nevoie si din pacate aici nu sunt suficienti. Stim foarte bine, de exemplu, de 2-3 zile sunt comentarii multe pe faptul ca o parte din serviciile stomatologice care ar fi fost gratuite nu se mai dau.

Sigur ca nu se mai dau. Avem 4 lei, din 4 lei trebuie sa dau 1 leu la stomatologie si 3 la cancer, dar la cancer am nevoie de 5. Intre a lasa un om sa moara ca nu ii dau medicamentul de cancer si a-i repara cuiva o carie, am optat, decizie politica, sa ii dau celui care are nevoie sa nu moara. Cel putin in acest moment".

Fostul presedinte al Casei de Sanatate, Lucian Duta, are insa o alta explicatie pentru motivele taierii banii stomatologiei.

"Exista niste presiuni incredibile pe piata pentru introducerea unor noi medicamente. Nu poti sa le introduci, daca nu ai sursa de finantare. Ca sa o obtii, tai servicii stomatologice, tai spitalele private, dupa care, pe suferinta oamenilor, o sa bagi medicamente noi.

Am vorbit si eu cu oncologi si i-am intrebat cate din cele 150 de titluri noi, pentru a caror introducere pe lista e nevoie de bani, sunt vitale, prelungesc viata cu 2 ani, cu 5 ani. Doar 2 sau 3 din 150. Ei vor sa le bage pe toate, desi au echivalent in Romania, pentru ca Romania e privita doar ca o piata farmaceutica si atat.

Creierele pleaca afara si piata farmacetuica se umfla. De aia s-au taiat bani stomatologiei", a declarat Lucian Duta pentru Ziare.com.

In aceste conditii, spune fostul sef CNAS, exista categorii expuse unor riscuri uriase: "Poti sa nu finantezi stomatolgie pentru adulti, pentru angajati. Dar pentru copii? Pentru cei fara venituri? Si acela trebuie sa aiba o scapare pentru ca dintr-o infectie dentara se poate si muri. Implanturile sunt scumpe e adevarat, dar daca omul nu are cu ce sa mai manance, ce face, ce solutie ii dai? Nimeni nu a avut curajul sa discute despre problemele acestea".

In privinta copiilor, medicii stomatologi considera nu numai ca gratuitatile ar fi trebuit sa fie mentinute, ci extinse si pentru aparatele ortodontice. Corectarea anomaliilor de crestere a dintilor sunt importante nu numai din punct de vedere estetic, ci si din punct de vedere pur medical, pentru evitarea unor afectiuni grave ulterioare, intre care bolile parodontale foarte raspandite.

"Tratamentele ortodontice fac bine atat psihicului copilului, cat si intregului ansamblu dento-maxilar", spune Dr. Oana Grosu, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala.

Dar aceste tratamente sunt indelungate si costisitoare, motiv pentru care ele sunt sustinute de stat, in masura mai mica sau mai mare, in toate tarile UE.

"Tratamentele de indreptare a dintilor dureaza de la 6 luni la 2-3 ani si chiar mai mult. Pe parcurs, se pot succeda mai multe aparate sau unul singur. In consecinta, costurile variaza foarte mult. Daca raportam costurile unui tratament ortodontic de lunga durata efectuat intr-o clinica privata la salariul unui medic debutant dintr-un spital de stat atunci obtinem un raport de 7-8 salarii.

Daca raportam aceleasi costuri la cheltuielile lunare ale statului pentru un simplu parlamentar, obtinem un raport subunitar. In aceste conditii, termenul de scump sau ieftin este foarte diferit in functie de perspectiva din care ne uitam", a explicat pentru Ziare.com d-na dr. Oana Grosu.

Pe de alta parte, considera dr. Horia Georgescu, presedintele Patronatului furnizorilor de servicii medico-dentare, este greu sa calculezi impactul retragerii alocatiei pentru sanatate sau sa stabilesti exact ce alocatie ar fi necesara pentru ca nu exista nicio evaluare a starii populatiei din acest punct de vedere.

"Medicina dentara nu a fost evaluata. Pana in '90, policlinicile dadeau niste informari, cate carii, cate absente, cate obturatii, si din ele se trageau niste concluzii privind starea de sanatate buco-dentara a populatiei. Acum nu se stie.

Nu stiu ce date timite ministerul la OMS pentru ca este obligat. Si daca nu stim, nu putem evalua efectele diparitiei contractelor cu Casa de Sanatate. Ar fi esential sa o stim.

Sa va dau un exemplu: in sacul gingival exista frecvent o bacterie responsabila de miocardite, boala foarte grava, din care se poate muri. Degeaba vine domnul nu stiu cine si spune ca ca nu conteaza dintii cand noi nu avem bani de stimulatoare cardiace. Ei bine, in sacul gingival se gaseste foarte des o bacterie responsabila pentru aparitia miocarditei, o boala foarte grava, din care se poate muri", a explicat pentru Ziare.com dr. Horia Georgescu.

Studii recente arata ca si alte boli grave sunt legate de bacteriile care se gasesc intr-o dantura bolnava, de la ulcer, la ateroscleroza, boli renale si chiar cancer. Gravidele cu probleme dentare risca nasteri premature.

Dar cum medicina dentara este 99% privata, dupa disparitia decontarilor minime de catre Casa de Sanatate, tratamentul stomatologic este pentru romani un lux, indiferent de riscuri.

Culmea este ca ceea ce nu face statul fac unele clinici private, dar nu neparat din generozitate. Cum anume a povestit pentru Ziare.com un tanar medic dentist, care a absolvit anul trecut facultatea: "Am fost recrutat de o clinica de stomatologie si mi s-a oferit urmatorul angajament: sa lucrez pe gratis vreme de un an, sa capat experienta, dupa care, daca performez, voi fi angajat acolo. Oamenii pe care 'ne facem mana' fac parte din categoriile defavorizate. Ei nu platesc decat laboratorul, daca au nevoie de lucrari. Intr-un fel e bine si pentru noi, si pentru ei."

Ziare.com va invita la dezbatere pe aceasta tema. Cum comentati decizia Ministerului Sanatatii de taiare a banilor pentru dentisti? Care credeti ca ar fi solutia corecta? Cine ar trebui sa beneficieze de servicii stomatologice gratuite?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#bani dinti medici, #stomatologie Nicolaescu CNAS, #bani taiati dentisti, #stomatologi fara bani , #medicamente