Bolnavii de cancer cer autoritatilor deblocarea accesului la tratamente

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 23:53
1532 citiri
Bolnavii de cancer cer autoritatilor deblocarea accesului la tratamente
Foto: Bayazidt

Membrii Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) fac un apel disperat catre autoritati pentru a le reda sansa de a trai, sansa care le-a fost luata prin decizia CNAS de a bloca accesul pacientilor la tratamente.

"Incepand cu 1 aprilie, farmaciilor li s-a interzis prin ordin sa mai elibereze tratamentele injectabile celor 98.000 de pacienti oncologici, desi autoritatile fusesera avertizate atat de noi cat si de catre medici ca acestea nu sunt disponibile in spitale", sustin reprezentantii FABC, conform unui comunicat.

Ei spun ca majoritatea pacientilor au intrerupt tratamentele si viata lor este in pericol.

Reprezentantii FABC afirma ca au semnale ca lipsesc injectabilele din judetele Tulcea, Calarasi, Iasi, iar in Bucuresti Spitalele Militar, Elias, Euromedic si partial din Spitalul Coltea.

"Suntem consternati de faptul ca intr-o tara in care mor oameni bolnavi de cancer inainte de vreme, pentru ca din cauze financiare nu-si primesc la timp tratamentele, CNAS a cheltuit in 2010 sub 90% din bugetul alocat Programelor Nationale de Sanatate, cu 2,59% mai putin decat in 2009.

Intelegem astazi, cand nici medicii de familie nu ne mai prescriu medicamente compensate, de ce am ajuns in situatia asta. Si noi, ca si ei, am fost mintiti. Lipsa de transparenta, de onestitate si de compasiune fata de suferintele noastre ale decidentilor din sanatate i-a determinat pe acestia sa impuna legi care sfideaza realitatea si drepturile noastre.

Desi autoritatile responsabile stiu ca marea majoritate a spitalelor nu a achizitionat medicamentele injectabile totusi refuza sa revina asupra asupra greselii facute in aprilie si sa redea farmaciilor dreptul de a ne elibera medicamentele de care avem atata nevoie' arata reprezentantii FABC.

Ei cer public Premierului Romaniei, Emil Boc, sa intervina si sa ceara Presedintelui CNAS si Ministrului Sanatatii sa corecteze imediat aceasta situatie grava astfel incat acestia sa si poata procura tratamentele si din farmaciile cu circuit deschis, pana cand spitalele vor incheia procedurile de achizitie publica pentru toate medicamentele injectabile de care acestia au nevoie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#bolnavi cancer tratamente, #tratamente cancer, #deblocare tratamente cancer , #medicamente