Bolnavii de cancer primesc o sansa la viata. Cat de departe este, totusi, Romania de normalitate

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 16:52
3648 citiri
Bolnavii de cancer primesc o sansa la viata. Cat de departe este, totusi, Romania de normalitate
Foto: Arhiva

In urma reformei din Programul National de Oncologie de la inceputul anului, Romania a facut un pas inainte in cazul persoanelor care sufera de cancer, insa mai sunt multe etape pana la intrarea in normalitate.

Ziare.com a stat de vorba cu Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, critic vehement al sistemului de sanatate si luptator pentru drepturile pacientilor. Acesta a spus ca, in sfarsit, Romania a facut un pas spre normalitate si ca viata bolnavilor de cancer a inceput, incet-incet, sa se schimbe, incepand cu reforma din Programul National de Oncologie de la inceputul anului, in special cu resuscitarea Unifarm, compania care a primit 800.000 de euro de la Guvern pentru a achizitiona citostatice din strainatate.

Nicolaescu: Programul pentru cancer va fi redresat pana la sfarsitul anului

Medicamentele pentru cancer sunt gratuite prin lege in tara noastra pentru orice pacient. Insa pana acum medicamentele oncologice erau practic de negasit, din cauza ca Unifarm nu avea bani sa le cumpere din afara.

"Acestea au inceput sa fie aduse de la inceputul anului si, chiar daca inca mai avem mari probleme, putem spune ca in sfarsit se intampla ceva. Unifarmul a inceput sa readuca medicamente care pot fi acum gasite in farmacii sau la medici, lucru care nu s-a mai intamplat de mai bine de trei ani", a precizat Irimia.

Urmatorul pas, reactualizarea listei de medicamente

Alaturi de finantarea Unifarm, alta decizie care se reflacta intr-un mod pozitiv in viata bolnavilor de cancer este interzicerea exporturilor paralele, care ingreunau si mai mult accesul la tratament, a tinut sa sublinieze presedintele federatiei.

"Cu aceste schimbari, speram ca lucrurile sa intre in normal definitiv, desi mai sunt de parcurs cateva etape. Cea mai urgenta este reactualizarea listei de medicamente compensate si gratuite. Sunt foarte multe molecule noi, extrem de eficiente, la care trebuie sa avem si noi acces, precum orice pacient european.

Suntem singura tara din UE care, de cinci ani, nu a mai reactualizat lista de compensate si gratuite", a adaugat Cezar Irimia.

Criza medicamentelor oncologice: Medicii tin medicamentele in dulapior, sustine premierul Ponta

Acesta a mai spus ca aceste medicamente sunt vitale pentru bolnavii de cancer, din acest motiv au fost introduse pe liste in toate tarile europene. "Nu spun ca celelalte nu ne ajuta, dar acestea noi cu siguranta dau o sansa in plus la viata, la vindecare, calitatea vietii fiind alta", a completat Irimia.

Specialistul ne-a mai spus ca pacientii sunt, chiar si asa, destul de multumiti, pentru ca de trei ani nu s-a mai intamplat nimic in sistemul de sanatate, in ciuda nenumaratelor solicitari facute catre autoritati.

Medicamentele oncologice, de negasit pana acum

"Pana acum ni s-au spus numai minciuni si ni s-au facut numai promisiuni false. Acum se intampla ceva concret, insa mai sunt multi pasi de facut. Este o noua sansa la viata pe care bolnavii de cancer au recapatat-o dupa mai bine de trei ani in care s-au pierdut prin itele sistemului, prin farmacii, prin spitale. Inainte, cine a avut bani si-a cumparat citostatice din strainatate, cei care n-au avut bani au murit. Alti pacienti isi luau medicamente de la tot felul de oportunisti care le bagau in tara, insa medicii, pentru a-i proteja, refuzau sa le faca tratamente cu acestea", a mai spus Irimia.

Desi medicamentele pentru cancer sunt gratuite prin Programul National de Oncologie, acestea nu existau in farmacii sau la medici pentru ca Unifarm nu avea bani sa le cumpere din strainatate. Nu se gaseau nici macar contracost, asa ca multi oameni au murit.

In aceste conditii, Cezar Irimia a mentionat ca poate ar fi fost mai bine ca acestea sa fie contracost in farmacii, desi ar fi contrazis legea.

Eugen Nicolaescu: Un nou sistem pentru medicamente, la jumatatea anului

Guvernul a alocat, la inceputul anului 2013, 800.000 de euro pentru achizitionarea citostaticelor de catre compania Unifarm. "Este o companie care are nevoie sa aiba bani sa faca aceste importuri. Compania trebuie sa aiba bani pentru plata medicamentelor in avans. Prin acest imprumut, punem la dispozitie fondul de rulment necesar cu care poate sa opereze", a declarat la vremea respectiva ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu.

Legea sanatatii 95/2006 a fost modificata, in ianuarie, prin doua ordonante de urgenta, pentru a da voie Ministerului Sanatatii sa majoreze capitalul social la Unifarm printr-un imprumut de la Trezorerie, in conditiile in care Romania s-a confruntat cu o criza a citostaticelor de mai multi ani.

In plus, deficitul de medicamente pentru cancer a fost agravat, in ultimii ani, si de exporturile paralele, care au fost interzise in Romania pana la finalul anului curent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#situatie bolnavi cancer Romania, #situatie bolnavi cancer, #medicamente oncologice, #sansa viata cancer, #Cezar Irimia pacienti cancer , #medicamente