Bolnavii de cancer acuza ca nu au citostatice, Ministerul spune ca nu e criza. Cum s-a ajuns aici

Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 21:05
2910 citiri
Bolnavii de cancer acuza ca nu au citostatice, Ministerul spune ca nu e criza. Cum s-a ajuns aici
Foto: Arhiva Pixabay

Dupa criza imunoglobulinei un nou medicament lipseste din Romania. Este vorba de Cisplatin, un medicament citostatic care se foloseste in tratamentul cancerului.

Situatia a fost semnalata marti de fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu.

"Zeci de oameni imi scriu ca Cisplatin - un medicament esential care se foloseste de zeci de ani in tratamentul cancerului si care costa mai putin de 100 lei/cura - nu este disponibil. In mod normal, in fata unor astfel de nenorociri, ne intrebam: 'cum am ajuns aici?'. De data asta insa stim foarte bine si CINE si CUM (printr-o politica de preturi tembela si prin eliminarea in 2017 a Listei Medicamentelor Esentiale introduse de mine in legislatie in 2016) ne-a adus aici. Poate ii intreaba cineva totusi pe domnii de la PSD si de ce au facut-o? De ce au lasat oamenii fara medicamente?", a scris pe Facebook Vlad Voiculescu.

Miercuri, Ministerul Sanatatii a anuntat ca in curand vor intra in tara 3.000 de fiole de Cisplatin - un medicament citostatic, iar pana atunci poate fi folosit medicamentul Sinplatin, care are aceeasi substanta de baza.

"Nu este criza. S-a pus problema de lipsa Cisplatinului, care este un medicament citostatic de pe piata. Pot sa spun ca in curand vor intra in tara 3.000 de fiole pentru ca Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) l-a exceptat de la etichetare. Pana atunci, exista pe piata alt produs cu aceeasi substanta activa - Sinplatin, care poate fi solicitat, folosit de catre spital, de catre medici", a afirmat Oana Grigore, de la departamentul de comunicare al MS, citata de Agerpres.

Aceasta a spus ca Sinplatin este in programul national de cancer cu decontare 100%.

Pacientii s-au plans insa de multe ori ca in cazul unor astfel de boli solutia nu e orice medicament din gama respectiva, pentru ca important e cel pe care organismul lor il primeste cel mai bine.

"Prostia si orgoliul criminal ne-au adus aici"

Intr-o postare ulterioara, Vlad Voiculescu explica motivele pentru care s-a ajuns la crizele de medicamente.

"Lipsa medicamentelor esentiale este o tragedie care afecteaza mii de oameni! Lipsa medicamentelor esentiale nu are nicio legatura cu faptul ca nu ne-am putea permite vreunul dintre aceste medicamente. Lipsa medicamentelor esentiale - si asta o sa va mire poate - nu are nicio legatura cu coruptia.

Lipsa medicamentelor esentiale este cauzata de #prostia si #indolenta #crunta de a elimina lista medicamentelor esentiale introdusa anul trecut prin HG 800/2016 si #orgoliul #criminal de a nu recunoaste si indrepta greseala si de a nu folosi mecanismele puse in functiune de echipa mea in 2016:

1. Mecanism de pret diferentiat pentru medicamente esentiale

2. Mecanism de raportare a lipsei medicamentelor (www.medicamente-lipsa.ro) - oamenii au scris acolo de luni de zile si nimeni nu s-a sinchisit sa faca ceva;

3. Mecanism de monitorizare continua a stocurilor asa incat MS si ANM sa stie cum stam la sfarsitul fiecarei zile!", a explicat Voiculescu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#criza citostatice explicatii minister, #criza medicamente pret romania , #medicamente