Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

CNAS: Bolnavii de cancer nu vor da mai multi bani pe medicamente

Luni, 28 Iunie 2010, ora 10:48
1815 citiri
CNAS: Bolnavii de cancer nu vor da mai multi bani pe medicamente

Bolnavii aflati in tratament in cadrul programului national de cancer nu vor fi afectati de schimbarea mecanismului de compensare a medicamentelor incepand cu 1 iulie, a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta.

Prezent la cea de-a doua editie a Conferintei Nationale a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Lucian Duta le-a promis celor peste 100 de medici si pacienti prezenti ca accesibilitatea la tratamentele oncologice va creste. Duta a mai promis realizarea Registrului National de Cancer care va monitoriza fondurile alocate oncologiei, terapiile alocate pacientilor si eficienta acestora si care va genera in final o bugetare corecta bazata pe statistica a Programului National de Cancer.

"Vom milita pentru finantarea corecta a sistemului in general si pentru pacientii oncologici in special, pentru accesul la investigatii si tratament si pentru demararea unui screening real organizat la nivel national pentru cele mai frecvente forme de cancer. FABC va monitoriza situatia Programului National de Cancer. Ne propunem ca reprezentantii nostri sa fie in comisiile Ministerului Sanatatii si CNAS pentru a putea face propuneri reale legate de nevoile pacientilor", a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC.

Potrivit unui chestionar aplicat in randul pacientilor prezenti la conferinta, cele mai importante probleme cu care se confrunta pacientii cu cancer sunt lipsa timpului adecvat fiecarui pacient din cauza numarului mare de bolnavi si numarului mic de medici, lista de asteptare pentru accesul la tratament, lipsa suportului social, lipsa consilierii psihologice inainte de a fi comunicat diagnosticul, lipsa unui psiholog si a unei bune comunicari cu medicul, efectele secundare ale tratamentelor si numarul redus de asistente si medici din spitale.

Pacientii s-au mai plans de proasta dotare a sectiilor de oncologie si lipsa tratamentului. Chestionarul, completat de cateva zeci de pacienti participanti la conferinta, va fi extins la nivel national, potrivit reprezentantilor FABC.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#compensare medicamente, #bolnavi cancer medicamente compensate , #medicamente