Ziare.com

Colegiul Medicilor cere sa se renunte la reteta electronica obligatorie

Sambata, 30 Iunie 2012, ora 13:07

   

Colegiul Medicilor cere sa se renunte la reteta electronica obligatorie
Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania solicita Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) renuntarea la obligativitatea prescriptiei electronice, intrucat "nu exista conditii pentru introducerea acesteia".

Medicii nu sunt impotriva informatizarii si a prescriptiei electronice, fiind printre primii care au apelat la acest sistem. Medicii sunt insa impotriva unor experimente care pot sa creeze grave neajunsuri in acordarea asistentei medicale, spun reprezentantii Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania.

"Dupa patru ani, Sistemul Informatic Unic Integrat inca nu este in intregime functional, aparand dificultati in exercitarea profesiei de medic, in incalcarea drepturilor pacientului privind confidentialitatea datelor proprii si asigurarea sigurantei acestor date", spun sursele citate.

Potrivit Consiliului National al Colegiului Medicilor, in aceste conditii, este dificil, fara experimentarea unor statii pilot, sa se introduca la nivelul intregii tari obligativitatea retetei electronice fara o pregatire corespunzatoare.

"Desi de patru ani am semnalat ca SIUI este nefunctional si creeaza probleme in exercitarea profesiei medicale, avand efecte negative asupra calitatii actului medical si a pacientilor, nu s-au luat masuri. In conditiile in care veniturile cabinetelor si ale spitalelor s-au diminuat continuu, o noua cheltuiala impusa va fi in detrimentul pacientilor, de aceste fonduri putand beneficia pacientii prin cresterea calitatii serviciilor.

Cheltuielile privind functionarea si implementarea retetei electronice ar trebui suportate de organizatorii de sanatate si nu de cabinetele medicale si unitatile sanitare. Introducerea brutala a retetei electronice va avea ca efect cresterea birocratiei si a timpului de lucru a medicilor fara a fi retribuiti suplimentar", au adaugat sursele citate.

Medicii vor putea prescrie retete in format electronic incepand de luni, iar pana la sfarsitul anului, noul sistem va fi utilizat in paralel cu cel actual, a declarat, vineri, dr. Marius Filip, medic sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Filip a precizat ca de la 1 ianuarie 2013 prescrierea medicatiei se va face numai in format electronic.

Sursa: rNews

Articol citit de 1066 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Noul sistem ii va lasa pe medici

fara banii din combinatii cu retete fictive.

 

Papagalilor!

Cand or disparea toti acesti neaveniti care se baga in seama singuri, asa cum o faci tu? Si acum serios, cum sa incepem reteta electronica cand , cu o zi inainte de introducerea ei nu exista programul?

o lovitura adusa sistemului

și colegiul medicilor face orice sa acopere corupția din sistem.

 

S a lansat reteta da nu e programul

Soft ul de la Casa nationala e in mentanta pana pe 2 iulie si lansarea e pe 1 iulie ?
Asta e mama pacalelilor...

 

se opun

medicii se opun chestiei cu retetele electronice;scot bani multi din prescrierea retetelor si nu vor sa fie sub control;veniturile medicilor de familie din bucuresti sunt de 10-20 de ori un salariu minim din ro.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor