Haos pe piata farmaciilor. Cum sunt afectati pacientii - Interviu cu un vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 07:43
16772 citiri
Haos pe piata farmaciilor. Cum sunt afectati pacientii - Interviu cu un vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor
Foto: Facebook / Clara Popescu

Daca Parlamentul nu intervine in urmatoarele saptamani, de la 1 ianuarie piata farmaciilor se va liberaliza si exista riscul major ca situatia sa scape cu totul de sub control, iar pacientii sa aiba de suferit, avertizeaza Clara Popescu, vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor.

Legea nr 266/2008 prevede ca o farmacie poate fi infiintata in mediul urban in functie de numarul de locuitori care-i sunt arondati - in municipiul Bucuresti una la 3.000 de locuitori, in orasele resedinta de judet una la 3.500 de locuitori, iar in celelalte orase la 4.000 de locuitori. In mediul rural nu exista restrictii.

Insa cifrele arata cu totul altceva. In Bucuresti, de exemplu, functioneaza 925 farmacii la o populatie de circa 1.600.000 locuitori, adica o farmacie la 1.729 locuitori (in loc de 3.000). In Ploiesti s-a ajuns de la 10 farmacii in 1989 la 96 in prezent, ceea ce inseamna circa 2.177 locuitori/farmacie. Iar exemplele pot continua.

Pe aceasta piata supraaglomerata, exista riscul ca si criteriul demografic sa dispara de la 31 decembrie 2014, pentru ca presedintele Traian Basescu a refuzat sa promulge legea care prevede prelungirea mentinerii lui si a retrimis-o in Parlament. Marti, Senatul respins solicitarea presedintelui, dar Camera Deputatilor este camera decizionala.

Din cauza ca este perceputa de multi doar ca o afacere comerciala banoasa, activitatea farmaciilor este puternic perturbata, cei mai afectati fiind farmacistii de profesie si pacientii, avertizeaza farm. pr. Clara Popescu, in interviul acordat Ziare.com.

Explicati-ne mai intai in ce conditii poate fi infiintata acum o farmacie intr-un stat membru UE.

In majoritatea tarilor din Uniunea Europeana farmaciile se pot infiinta in functie de anumite criterii: criteriul de proprietate - adica numai un farmacist isi poate face o farmacie, criteriul de distanta - intre farmacii trebuie sa existe o distanta de 250, 500, 700 sau 1.000 de metri (e la latitudinea fiecarui stat) si criteriul demografic, adica o farmacie se poate infiinta la un anumit numar de locuitori.

Vreau sa subliniez faptul ca o farmacie nu e o unitate comerciala obisnuita, ci una speciala, in care primeaza componenta sanitara inainte de componenta comerciala, iar ca sa poti respecta codul de etica si deontologie al farmacistului trebuie sa ai un numar de pacienti fideli, pe care sa ii deservesti ca un profesionist, dar care sa iti permita si sa poti supravietui economic.

Daca piata se umple de farmacii una langa alta, dintr-o data vorbim de o calitate a serviciului farmaceutic foarte scazuta spre deloc. De aceea exista aceste reguli. In multe tari ale UE, sunt valabile toate cele trei criterii, in unele se pastreaza numai criteriul de proprietate, in altele celelalte doua.

In Romania criteriul de proprietate nu a functionat niciodata, in schimb, au functionat criteriul de distanta intre farmacii si criteriul demografic.

Cum aceasta lege s-a modificat ori de cate ori au fost interese in acest sens, aceste criterii au disparut, apoi au aparut din nou, pe perioade limitate, si iar au disparut, de obicei la interventia Consiliului Concurentei, care nu poate sa inteleaga ca farmacia e o unitate speciala, medicamentul fiind un produs cu caracter special si cu pret reglementat de Ministerul Sanatatii.

Noi am avut foarte multe intalniri cu reprezentantii Consiliului Concurentei, pe care nu am reusit sa ii convingem. Am incercat totul ca sa ii facem sa inteleaga ca aceste criterii, care se pastreaza de secole in tari precum Franta, Italia, Spania, Germania, sunt corecte. La noi nu se intelege asta si, din acest motiv, farmaciile s-au infiintat haotic, oriunde, de obicei in zonele urbane centrale.

Cum s-a ajuns in situatia de fata si ce se va intampla daca Parlamentul nu ia in dezbatere solicitarea presedintelui de reexaminare a legii Farmaciei pana la 31 decembrie 2014?

Criteriul demografic s-a introdus inca de la inceputul privatizarii farmaciilor in Romania, dar s-a pastrat pe perioade limitate - pe un an, doi - urmand ca noi, Colegiul farmacistilor, pe final de an, sa intervenim la Ministerul Sanatatii pentru modificarea legii si pastrarea acestui criteriu in continuare. Si anul acesta expira, ceea ce ar insemna ca de la 1 ianuarie s-ar deschide din nou piata.

Sa stiti ca asa s-a intamplat in Ungaria, in urma cu doi ani. S-a deschis piata si situatia din sectorul farmaceutic a scapat de sub control, iar Guvernul a fost nevoit sa stopeze infiintarea farmaciilor si sa ia o serie de masuri severe, printre care si inchiderea unui numar mare de farmacii (cu toate consecintele derivate din aceasta masura) pentru ca lucrurile sa intre pe fagasul normal.

S-a dat o lege prin care s-a stabilit clar ca proprietarul unei farmacii poate fi doar un farmacist, ca o farmacie trebuie arondata unui numar de locuitori si ca este necesar ca sa existe o distanta minima intre farmacii.

De ce sa ajungem in situatia Ungariei, cand putem sa pastram acest criteriu demografic pe inca un numar de ani? Nu putem deschide o piata care este deja bulversata si haotica.

Ministerul a depus la Parlament un proiect de lege prin care solicita pe o perioada de doi ani prelungirea acestui criteriu, iar Parlamentul a sustinut ca acest criteriu sa ramana pe o perioada nelimitata si vom hotari impreuna cand se va incheia. Asa s-a votat legea si a fost trimisa la promulgare.

Din nefericire, presedintele a decis sa retrimita legea la Parlament pentru ca i s-a spus ca este o piata concurentiala si trebuie sa se liberalizeze, propunandu-se prelungirea criteriului pentru maxim 6 luni.

Problema noastra este ca ne apropiem de sfarsitul anului si probabil ca in Parlament sunt o multime de alte legi de mare insemnatate si noi nu stim ce se va intampla. Daca legea nu mai e aprobata si promulgata in aceasta legislatura, de la 1 ianuarie se liberalizeaza piata farmaciilor.

Dar dvs. ati spus ca acest lucru s-a mai intamplat. De ce ar fi acum mai rau ca alta data?

Da, piata s-a mai deschis, dar nu in conditiile in care ea era deja aglomerata. Intr-adevar, s-a mai liberalizat la initiativa diversilor investitori, mici sau mari, pentru ca afacerea "Farmacia" a inceput sa preocupe pe toata lumea, de la ultimul portar pana la primul parlamentar.

Din acest motiv legea a fost deseori modificata, introducandu-se pe parcursul anilor si tot felul de exceptii, cum ar fi complexe comerciale de mare suprafata, gari, autogari, piete si aeroporturi, situatie care a dus la scaderea numarului de locuitori arondati unei farmacii.

O vreme s-a tinut cont de definitia foarte clara data de Legea comerciala pentru "complexul comercial de mare suprafata", care se referea strict la hipermarketuri. Numai ca, asa cum in Romania se trece peste orice, s-a trecut si peste aceasta definitie si incet, incet s-a hotarat ca orice inghesuiala de trei dughene poate fi considerata complex comercial de mare suprafata. Si atunci s-au tot infiintat, s-au tot infiintat...

Iar daca s-ar deschide piata in momentul asta, numarul farmaciilor ar creste si mai mult. Ganditi-va ce ar insemna daca ar creste numarul farmaciilor cu 20-30-50%! Asta ar insemna moartea tuturor farmaciilor independente, adica putinele care au mai ramas ale farmacistilor, precum si a celor nou infiintate.

Piata e atat de inghesuita si cei care cred ca asta e afacerea secolului nu isi dau seama ce se va intampla in realitate.

Spuneti ca sunt putine farmacii independente. Care este cauza?

Nu au putut supravietui. O sa discutam, poate, altadata despre relatia dintre distribuitori si farmaciile independente, ca sa vedeti cum s-a ajuns ca farmacia individuala romaneasca sa fie pe cale de disparitie.

Iar acest lucru este foarte rau pentru ca, daca nu profesionistul hotaraste cum se deruleaza afacerea lui si hotarasc altii, care nu au habar ce inseamna un medicament, situatia pietei va ajunge pe marginea prapastiei. De care, sa stiti, ne apropiem de multa vreme...

Ganditi-va ce inseamna ca patronul sa nu fie un profesionist - eu, ca farmacist, voi fi doar un simplu angajat si nu voi avea nicio putere de decizie asupra activitatii mele. De exemplu, dvs veniti si imi cereti un antibiotic. Eu va spun ca nu pot sa va dau pentru ca aveti nevoie de reteta. Pe patronul din spatele meu nu il intereseaza regulile mele profesionale si imi spune: "Eu nu te-am angajat sa imi strici afacerea, ca se duce pacientul la farmacia de alaturi unde i se da fara reteta si eu pierd. Asa ca faci ce spun eu, daca nu, gasesc pe altcineva care va sti sa-mi protejeze interesele comerciale". Si uite asa se ajunge ca farmacistul sa nu mai fie independent.

Cum ar fi afectati pacientii de liberalizarea pietei farmaciilor?

Tin sa va spun ca sunt foarte indignata, si eu si colegii mei, pentru ca sunt anumiti jurnalisti care considera ca farmacistii sunt doar vanzatori. Se inoculeaza astfel in mintea oamenilor ideea ca farmacistii sunt preocupati strict de vanzarea medicamentelor, ca nu sunt interesati de pacienti si le vand oamenilor medicamente de care nu au nevoie.

Nu zic ca nu sunt si farmacii unde se poate intampla asta, mai ales in cazul in care patronul nu e farmacist, el necunoscand legile profesiei. Pentru un astfel de patron singura lege dupa care se conduce este profitul cu orice pret. Dar, in general, noi farmacistii nu putem sa trecem peste ceea ce am invatat timp de 5 ani in timpul facultatii si inca 3 ani de rezidentiat.

Ti se formeaza un anumit tip de gandire, ai anumite principii, ai un cod de etica si deontologie, pe care ai fost invatat sa-l respecti.

Ei bine, prin deschiderea pietii exista riscul ca peste putin timp principiile dupa care ne conducem sa inceapa sa dispara, pentru ca fiecare o sa vrea sa supravietuiasca si nu va sti cum sa faca sa ii dea omului un medicament in plus, ca sa poata sa aiba cu ce sa isi plateasca salariatii, costurile activitatii si celelalte cheltuieli aferente.

Iar preturile la medicamentele eliberate nu numai ca nu ar scadea, ba chiar ar creste pentru ca sa poata fi sustinuta activitatea farmaciei. Sigur, nu vorbim despre preturile la medicamentele eliberate pe reteta, care sunt stabilite de catre minister si nu pot fi depasite.

Prin urmare, cei mai afectati vor fi farmacistii independenti, care au mai ramas cam 30% in tara romaneasca. Si nu in ultimul rand ar fi afectati chiar pacientii. Chiar pot sa spun ca in primul rand pacientii, pentru ca atata timp cat ca sa poti supravietui esti obligat sa te aliniezi regulilor dure ale comertului, profesia si regulile acesteia vor ramane pe ultimul loc.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Clara Popescu lege farmacii criteriu, #lege farmacii criteriu demografic, #legea farmaciei retrimisa parlament, #criterii infiintare farmacii , #medicamente