Coplata va scumpi medicamentele si cu 750%: Vezi cat vei plati in functie de ce boala ai

Marti, 08 Iunie 2010, ora 20:36
4721 citiri
Coplata va scumpi medicamentele si cu 750%: Vezi cat vei plati in functie de ce boala ai

Vestile proaste nu inceteaza sa apara pentru romani. Dupa ce veniturile celor mai multi vor fi simtitor diminuate, cei care mai au si nevoie de medicamente trebuie sa stie ca, in functie de tratament, vor trebui sa plateasca si pana la 750% mai mult decat faceau pana acum.

Directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, Dan Zaharescu, a explicat, la Realitatea Fm, cat va creste pretul tratamentelor pentru diferite afectiuni.

Astfel, "in cazul hipertensiunii arteriale, pentru medicamente care sunt foarte comune, cel putin 500.000 de pacienti vor trebui sa scoata din buzunar intre 50% si 750% mai mult ca sa-si asigure acelasi tratament ca si pana acum.

Ce este coplata si cat vom plati la medic din cauza ei?

Deci daca pana acum scoteau 10 lei pentru un tratament, este posibil sa ajunga si la 75 de lei. Si asta vorbim de boli care sunt foarte comune, dar atunci cand vorbim despre boli cronice, in cazul hepatitelor de exemplu, coplata poate sa ajunga undeva in jurul a 560 de lei pe doza.

In cazul leucemiilor nu mai vorbim, fiindca acolo se ajunge la sume inabordabile, undeva in jurul a 6.600 de lei pe luna. In poliartrita reumatoida se poate ajunge la sume in jurul a 1.100 de lei pe doza, iar in cazul bolii Parkinson se poate ajunge la o coplata undeva pana la 269 de lei", a explicat Zaharescu.

Cum s-a ajuns la acest sistem: copiem fara sa adaptam

Coplata si gratuitatea: Calitate vs eficacitate minima

Cum s-a ajuns la acest sistem care le va lua, practic, romanilor, dreptul la ingrijire medicala? Zaharescu spune ca greseala a fost aceea ca autoritatile romane au copiat modelul olandez fara sa faca ajustarile necesare diferentelor dintre cele doua tari.

"Este de subliniat faptul ca modelul pe care casa nationala l-a adoptat este modelul olandez, care se incearca sa fie transpus fara sa se tina cont de anumite particularitati esentiale ale sistemului romanesc.

In primul rand, in Olanda, unde s-a implementat acest mecanism dupa cativa ani buni de tatonari si tentative, exista un sistem de asigurari private de sanatate care preia acea coplata pe care pacientii romani, in Romania, trebuie s-o scoata ei din buzunar", a explicat Zaharescu.

Presedintele Camerei Federative a Medicilor: Coplata este jaf asupra pacientului

Potrivit lui, autoritatile romane au ajuns sa introduca coplata pentru ca numarul contribuabililor la Fondul National Unic al Asigurarilor de Sanatate este mult mai mic decat numarul celor care au nevoie de asistenta medicala.

"In Romania sunt putini contribuabili la Fondul National Unic al Asigurarilor de Sanatate raportat la numarul de persoane care primesc servicii medicale. Diferenta, teoretic, ar trebui acoperita de stat prin alocari din bugetul de stat, ori, asa cum bine stim, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate functioneaza cu precadere prin fondurile care sunt colectate de la contribuabili, persoane fizice angajate si companii. In aceasta situatie este evident ca este un dezechilibru major si acest dezechilibru Casa incearca sa-l acopere bagand mana adanc in buzunarul pacientilor", a mai spus Zaharescu.

A.S.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#medicamente scumpiri boli romani, #coplata Romania medicamente scumpiri, #boli romani tratament bani , #medicamente