Criza de citostatice in Romania - sute de mii de oameni, in pericol. Ce spune ministrul Sanatatii

Duminica, 21 August 2016, ora 16:50
8503 citiri
Criza de citostatice in Romania - sute de mii de oameni, in pericol. Ce spune ministrul Sanatatii
Foto: Facebook/Vlad Voiculescu

Criza citostaticelor din Romania continua, creand probleme pentru 850.000 de bolnavi de cancer, dintre care 5.000 sunt copii.

Situatia este critica, pentru ca viata acestor oameni este pusa in pericol. In total, peste 20 de medicamente pentru cancer lipsesc din tara noastra. Printre acestea se numara si Lanvis.

"Noi, ultima comanda am facut-o la Fundeni in iunie, iulie si de atunci n-am mai primit niciun semn de viata de la firma producatoare. Deci situatia este destul de dramatica pentru acesti copii si in general pentru toti care au nevoie de tratamentul cu Lanvis", a explicat coordonatorul programului de oncologie de la Institutul Fundeni, Radu Nicolescu.

Chiar si asa, parintilor le este teama sa iasa in public si sa ceara socoteala autoritatilor, a spus fondatoarea Asociatiei "Daruieste Viata", Carmen Uscatu.

"Toate medicamentele necesare in conditionarea in transplantul de celule stem, deci pentru copiii care au leucemie si necesita transplant de celule stem, lipsesc. Din pacate, parintii se tem foarte tare sa iasa public, se tem sa dea autoritatile in judecata si acesta este motivul pentru care politicienii nu fac nimic", a declarat Carmen Uscatu.

Reactia ministrului Sanatatii

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a intervenit intr-o discutie pe Facebook si a explicat care sunt cauzele lipsei de medicamente.

"Actuala metodologie de preturi, lipsa de predictibilitate a politicii medicamentului, deprofesionalizarea institutiilor centrale si de la nivelul spitalelor precum si lipsa de flexibilitate a cadrului legal pentru asigurarea medicamentelor esentiale pentru tratamentul corect al mai multor afectiuni, toate acestea sunt parte a problemei. Masuri la nivelul Ministerului Sanatatii si al institutiilor din subordinea au fost deja luate. Masuri la nivelul politicii medicamentului urmeaza", a scris ministrul.

Trebuie amintit ca Vlad Voiculescu este cel care a creat, in 2008, Reateaua Citostaticelor. Fiind o perioada in care citostaticele nu se mai gaseau, el a mobilizat sute de voluntari care aduceau gratuit in Romania citostaticele necesare bolnavilor. Initiativa lui Voiculescu a stimulat legislatia in domeniul monitorizarii citostaticelor esentiale, iar toata povestea a ajuns subiectul unui documentar.

The Economist, despre criza citostaticelor din Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Vlad Voiculescu criza citostatice, #Vlad Voiculescu medicamente cancer, #criza medicamente cancer , #medicamente