Despre medicamente

Medicamentele pot fi orice substanta care este absorbita de corpul unui organism si modifica modul de functionare a corpului, in genere fiind folosite pentru a vindeca diverse afectiuni.

Unele medicamente pot crea dependenta (morfina, substantele analgezice) sau pot avea efecte adverse si influenteaza modul in care reactioneaza organismul. Exista medicamente pot fi luate de la farmacie fara reteta, iar altele nu se iau decat cu recomandarea medicului. Bolnavii cronici sunt obligati sa ia medicamente o mare parte din viata: diabeticii nu pot trai fara insulina, bolnavii de SIDA fara tratament corespunzator.

Medicamente subventionate

Unele medicamente, in special cele pentru boli cronice, sunt subventionate de state, insa altele nu. In Romania exista medicamente care sunt compensate 100%, 90% sau 50%. Cel mai bine vandut medicament in Romania a ramas, timp de multi ani, Algocalminul, un analgezic general, care insa a fost interzis in mai multe tari din pricina riscului de agranulocitoza. Aproape 190 de milioane de pilule au fost cumparate la liber din farmacii si alte aproape 29 de milioane pe baza de reteta, in 2009, conform unui studiu Cegedim. Un alt medicament popular este Nurofen, tot un analgezic ce se ia fara reteta.

Criza medicamentelor in Romania

In 2009-2010, dupa declansarea crizei economice in Romania, s-a vorbit de o "criza a medicamentelor", in conditiile in care problemele financiare ale statului a facut ca multe farmacii sa nu mai elibereze medicamente compensate si gratuite. Mai multe asociatii de bolnavi cronici au avertizat ca oamenii sunt in pericol din pricina acestei situatii, si au amenintat ca dau statul in judecata. Criza medicamentelor a afectat si spitalele din Romania, unde medicii nu mai aveau medicamente pentru a administra bolnavilor, asa ca acestia au fost nevoiti sa le cumpere singuri. Distribuitorii au oprit achizitionarea de medicamente, in conditiile in care statul nu a platit sumele restante, din lipsa de fonduri.