Documentar terifiant: Cobai indieni, noii sclavi ai industriei farmaceutice occidentale

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 09:32
6632 citiri
Documentar terifiant: Cobai indieni, noii sclavi ai industriei farmaceutice occidentale
Foto: AP

Mari concerne farmaceutice occidentale isi testeaza noile medicamente pe indienii saraci, care nici macar nu banuiesc ca iau parte la un experiment medical. Acesti oameni pot fi, cu usurinta, numiti "noii sclavi ai industriei farmaceutice".

Experimentele farmaceutice la care participa oameni aduc medicilor din India mult mai multi bani decat salariul lor anual. De exemplu, pentru un astfel de experiment, un medic primeste un avans de 3.500 de euro, cam cat salariul anual al unui doctor incepator, angajat al unui spital de stat.

Separat, medicii care fac astfel de experimente sunt invitati sa viziteze tara de origine a companiei producatoare a medicamentului pe care ei l-au testat, noteaza Deutsche Welle.

Toti fac asa

Este cunoscut ca nu exista companie farmaceutica mare din Occident care sa nu-si testeze produsele in afara Europei sau Statelor Unite. In ultima vreme, s-a constatat ca locul favorit al companiilor farmaceutice a devenit India.

In 2011, grupul german Bayer a fost nevoit sa plateasca despagubiri financiare unui numar de 5 pacienti, care au murit dupa ce au luat parte la testarea unui medicament produs de companie. Despagubirile au fost de 4.000 de euro de persoana.

Pentru a fi autorizat in SUA sau Europa, un medicament trebuie sa treaca prin cateva faze in care sa-i fie demonstrate eficacitatea si siguranta. Toate acestea costa bani, evident. Si timp. Fiecare zi e importanta. Cu cat un medicament nou este comercializat mai repede, cu atat mai profitabil devine el pentru producator.

In India, testarea noilor medicamente este mult mai ieftina decat in Occident. In afara de asta, intr-o tara precum India, se gasesc mult mai usor amatori care sa participe la testarea noilor produse medicamentoase.

Testele, insa, trebuie sa indeplineasca standardele internationale prevazute in asa-numita "Declaratie de la Helsinki", a Uniunii Mondiale a Medicilor. Conform acesteia, este nevoie ca fiecare pacient, indiferent cat de sarac sau educat este, sa fie informat corect, sa stie ca participa la un experiment.

O simpla formalitate, nimic mai mult

Pacientul indian Bilay, care sufera de o boala cronica a tractului respirator, nu a auzit niciodata de "declaratia de la Helsinki". Doctorul sau curant l-a intrebat daca nu vrea sa-l viziteze la cabinetul sau particular, unde are pentru el cateva medicamente gratuite de ultima generatie, produse de o firma occidentala. Bilay a fost rugat sa semneze mai multe documente, explicandu-i-se ca acestea sunt "simple formalitati".

Astfel, Bilay a fost implicat, fara stiinta sa, intr-un experiment medical, in cazul lui testandu-se un nou medicament al firmei germane "Boehringer-Ingelheim".

La cererea televiziunii germane WDR, care a realizat un documentar pe aceasta tema, reprezentantii concernului farmaceutic amintit au raspuns ca dispun atat de consimtamantul scris al pacientului, precum si de acordul comisiei locale de etica.

Ceea ce se ascunde in acest caz este ca oricine, in India, poate constitui o comisie de etica, ce sa elibereze astfel de permise. Aceste afirmatii sunt sustinute de medicul indian Chandra Gulhati care, ani la rand, a fost membrul unei astfel de comisii. "Schema este simpla: platesti comisiei si primesti de la ea semnatura si stampila", spune medicul.

De aceea, el este convins ca aceste comisii de etica nu sunt in masura sa apere drepturile pacientilor. Din experimentele medicale castiga toti cei implicati in schema - concernul farmaceutic, medicul, spitalul - dar nu si pacientul. "Companiile occidentale stiu acest lucru foarte bine, si de aceea vin in India", conchide Chandra Gulhati.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#testare medicamente oameni India, #companii farmaceutice testare medicamente India, #India teste medicamente cobai , #medicamente