Fara compensate daca nu iti atesta Fiscul saracia: Medicii, acuzati de abuz

Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 18:14
2867 citiri
Fara compensate daca nu iti atesta Fiscul saracia: Medicii, acuzati de abuz
Foto: Cuget Liber

Presedintele CNAS, Cristian Busoi, a declarat vineri ca medicii de familie vor comite un abuz daca vor elibera retete compensate cu 90% din lista B pentru pacientii cu venituri intre 0 si 700 de lei numai in schimbul unei adeverinte fiscale.

"Toate recuperarile de sume imputate medicilor de familie se bazeaza pe decizia Curtii de Conturi, care ne obliga sa facem aceste actiuni. In caz contrar vor fi pasibili de pedepse, inclusiv penale. In ceea ce priveste medicamentele compensate pentru pacienti cu venituri de pana la 700 de lei numai din pensii, astazi trimitem catre ministrul Sanatatii si Guvern o propunere de modificare a hotararii de guvern care sa stipuleze veniturile fiscale de pana la 700 de lei si a lua ca an de referinta anul fiscal anterior incheiat, sa vedem daca propunerea va fi acceptata de catre Finante.

Astfel, se va sti foarte clar din timp care sunt veniturile pentru anul anterior. Daca vom modifica legislatia si vom spune 'sunt eligibili pentru a primi retete compensate 90% pensionarii care au venituri fiscale numai din pensie pana la 700 de lei pe luna' si spunem ca 'referinta se va face la nivelul anului anterior fiscal', noi credem ca problemele nu vor mai exista", a declarat presedintele CNAS.

Anunt alarmant pentru pacientii cu venituri mici: In ce conditii mai primesc retete compensate

Seful CNAS a adaugat ca ideea de a ii trimite pe pacienti la ANAF pentru a lua adeverinta fiscala "este un abuz".

"Nu scrie niciunde in norme sau in alta parte ca trebuie sa ia declaratie de la ANAF. Spune talonul de pensie si declaratie pe propria raspundere. Daca vom modifica hotararea de guvern asa cum am propus noi astazi, lucrurile se vor simplifica si le vor gasi direct in Sistemul Unic Integrat National", a precizat presedintele CNAS.

Oficialul s-a declarat deschis dialogului cu medicii de familie pentru a rezolva aceste probleme.

Medicii de familie au anuntat vineri, intr-o conferinta de presa, ca de la 15 ianuarie nu vor mai elibera retete compensate cu 90% din lista B pentru pacientii cu venituri de pana la 700 de lei, decat daca vor aduce o adeverinta fiscala de la ANAF.

Situatia este generata de faptul ca organele de control au depistat recent ca unii pensionari beneficiau de medicamente compensate, desi veniturile lor depaseau plafonul stabilit prin lege, iar medicii de familie sunt trasi la raspundere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#medicamente compensate declaratie ANAF, #medici cerere adeverinta venituri pacienti, #medicamente compensate adeverinte ANAF CNAS , #medicamente