Fostul sef al CNAS: Banii alocati in buget pentru Sanatate ajung doar pana la toamna

Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 16:47
1681 citiri
Fostul sef al CNAS: Banii alocati in buget pentru Sanatate ajung doar pana la toamna
Foto: Arhiva Hepta.ro

Avem unul dintre cele mai sarace sisteme de Sanatate din Europa si doar vointa politica ar putea schimba lucrurile in bine, a spus Laurentiu Mihai, fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Acesta si-a prezentat bilantul de activitate, inainte de a fi eliberat din functie la cerere, incepand cu 1 februarie.

Mihai si-a incheiat, miercuri, mandatul si a prezentat un bilant in care vorbeste despre proiectul de Contract-Cadru pentru 2018 care "va imbunatati semnificativ accesul asiguratilor la servicii si investigatii medicale si va reduce birocratia din sistemul de sanatate".

Mihai spune ca "sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se afla in grea suferinta", principala problema fiind subfinantarea si anunta ca banii prevazuti in buget vor ajunge pana in lunile septembrie-octombrie.

"Din pacate, sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se afla in grea suferinta, iar publicarea Indexului European al consumatorului de sanatate 2017, in care tara noastra ocupa din nou ultimul loc, nu face decat sa confirme acest lucru", a declarat Laurentiu Mihai.

Potrivit acestuia, principala problema a sistemului este subfinantarea.

"Avem printre cele mai mici cote de contributie pentru sanatate, aplicate la cele mai mici venituri din UE. Mai mult, doar o treime din beneficiarii de servicii medicale platesc aceasta contributie, ceilalti sunt scutiti prin diferite prevederi legale.

Un astfel de dezechilibru nu poate asigura functionarea eficienta, iar discutiile din prezent privind amanarea depunerii unor declaratii fiscale, deci si plata contributiilor, prezinta riscuri suplimentare pentru finantare", mai spune Laurentiu Mihai.

Seful Casei de Sanatate ne transmite sa ne luam gandul ca vom avea servicii decente: Contributii mici, dar vrem calitate

El adauga ca sumele alocate in Legea bugetului pentru anul 2018 ajung doar pana in lunile septembrie - octombrie, fiind in mod clar insuficiente pentru acoperirea nevoilor medicale ale populatiei.

"Modul de finantare a Sanatatii poate fi modificat doar prin decizie politica, in urma unei largi dezbateri publice pe care mi-as fi dorit s-o initiem. Ceea ce am putut face s-a concentrat pe crearea conditiilor pentru un acces mai rapid al pacientilor la servicii si investigatii medicale si un inceput de debirocratizare a sistemului actual.

Poate cel mai important lucru consta in demararea unor verificari ale sistemului informatic pentru a identifica in mod precis care sunt cauzele care duc la functionarea defectuoasa a acestuia", afirma Mihai.

Laurentiu Mihai a fost numit la conducerea CNAS la sfarsitul lunii noiembrie 2017 si fost eliberat din functie, la cerere, in 26 ianuarie de catre premierul interimar Mihai Fifor. Fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, a apreciat ca numirea acestuia a fost o greseala, apreciind ca Laurentiu pe Mihai este "un lobby-ist al industriei farma".

Din 1 februarie, atributiile lui Laurentiu Mihai sunt preluate de catre vicepresedintele Razvan Teohari Vulcanescu, pana la numirea unui alt presedinte, in conditiile legii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#CNAS presedinte demisie bilant, #Laurentiu Mihai presedinte CNAS bilant, #CNAS presedinte demisie , #medicamente