Guvernul a trimis in ultima zi oferta pentru relocarea Agentiei Europene pentru Medicamente

Luni, 31 Iulie 2017, ora 17:59
2943 citiri
Guvernul a trimis in ultima zi oferta pentru relocarea Agentiei Europene pentru Medicamente

Guvernul Romaniei a depus dosarul de candidatura pentru relocarea Agentiei Europene pentru Medicamente la Bucuresti, in chiar ultima zi in care se puteau depune ofertele.

Dosarul a fost depus la sediul Comisiei Europene, in contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord din Uniunea Europeana, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

In document se mai arata ca pregatirea candidaturi a fost realizata de un un grup de lucru care include Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sanatatii, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit premierului Mihai Tudose, "depunerea dosarului de candidatura inseamna un obiectiv atins, in stadiul actual al procedurilor care vizeaza relocarea sediului Agentiei Europene pentru Medicamente".

"Am incredere in sansele Romaniei de a se califica pentru aceasta selectie, pentru ca dispunem de o expertiza substantiala in sectorul medical. Informatiile din dosarul de candidatura sustin cu elemente concrete argumentele noastre ca Romania este pregatita sa-si asume o astfel de responsabilitate", a mai precizat prim-ministrul.

Locul in care ar putea fi gazduita Agentia se afla in spatele statiei de metrou Pipera, in nordul Capitalei - o cladire noua cu o suprafata de 27.000 de metri patrati si cu un centru de conferinte ce poate sa gazduiasca peste 700 de persoane.

Agentia Europeana pentru Medicamente este, potrivit comunicatului Guvernului, una dintre cele mai mari si importante agentii europene, isi are in acest moment sediul la Londra. Este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principala responsabilitate protectia si promovarea sanatatii publice, prin intermediul evaluarii si supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.

Comunicatul Guvernului mai arata ca Romania detine o expertiza consistenta in domeniul medical, aflandu-se in partea superioara in ceea ce priveste numarul de absolventi de scoala medicala, iar, incepand din 2007, 14.000 de romani specializati in medicina si farmacie lucreaza in tarile Uniunii Europene.

Proiectele vor fi analizate de Comisia Europeana, in timp ce hotararea finala va fi luata in cadrul Consiliului Afaceri Generale din noiembrie 2017, dupa runde succesive de vot secret, fiecare stat membru avand un numar egal de voturi.

Consiliul UE a propus o serie de criterii obiective, precum acces la infrastructura si servicii, insa si factorul politic va cantari greu in aceasta decizie.

Citeste si:
Grindeanu, despre numirea Laurei Vicol la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților: "Avocat era şi domnul Stelian Ion când apăra pe diverşi"
Grindeanu, despre numirea Laurei Vicol la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților: "Avocat era şi domnul Stelian Ion când apăra pe diverşi"
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, duminică, la Prima TV, că Laura Vicol trebuie să demonstreze că face faţă funcţiei de preşedinte al Comisiei juridice din Camera...
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...