Agentia Nationala Anti-Doping anunta sportivii ca tratamentul cu ivermectina este interzis. Medicamentul, dezbatut in tratarea Covid-19

Joi, 04 Februarie 2021, ora 10:38
2596 citiri
Agentia Nationala Anti-Doping anunta sportivii ca tratamentul cu ivermectina este interzis. Medicamentul, dezbatut in tratarea Covid-19
Medicamente (imagine generica) FOTO Unsplash

Agentia Nationala Anti-Doping (ANAD) le-a atras atentia sportivilor, printr-un comunicat postat in social media si pe site-ul oficial, ca tratamentul cu ivermectina este interzis. Anterior, autoritatile romane au precizat ca nu exista rezultate sigure cu privire la ivermectina.

"In contextul pandemiei de coronavirus, trebuie sa cunoasteti faptul ca este interzis un eventual tratament cu medicamentul comercializat sub denumirea de Ivermectina FP 20 - comprimate pentru tratamentul endoparazitozelor produse de nematode si in ectoparazitozele produse de acarieni la caini.

Un comprimat contine 3 mg de Ivermectina, substanta care se incadreaza in Lista Interzisa 2021 la categoria S0 - SUBSTANTE NEAPROBATE (orice substanta farmacologica, ce nu este cuprinsa in una dintre urmatoarele sectiuni ale Listei si nu este aprobata de nicio autoritate guvernamentala de reglementare in domeniul sanatatii pentru uzul terapeutic uman - de exemplu, medicamente aflate in curs de dezvoltare preclinica sau clinica sau retrase, medicamente "designer", substante aprobate doar pentru uz veterinar - este interzisa permanent)", a transmis ANAD.

Nu exista studii elaborate pentru tratamentul cu Ivermectina

Ministerul Sanatatii a precizat ca in prezent nu exista niciun studiu randomizat cu privire la ivermectina si COVID-19 publicat intr-o revista de specialitate care sa fi urmarit ca obiectiv principal un criteriu clinic (simptome, spitalizare, intubare, moarte) si sa fi observat vreun beneficiu in privinta acestuia.

Studii preclinice (pe animale) si clinice observationale ofera indicii ca ivermectina ar putea fi utila in tratamentul pacientilor cu COVID-19, insa aceste date trebuie confirmate prin alte studii, a mentionat ministerul, subliniind ca administrarea medicamentelor fara o recomandare a unui medic poate fi daunatoare sanatatii.

Miercuri, 27 ianuarie, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Andreea Moldovan, a declarat ca Ivermectina nu este in prezent un medicament care sa dovedeasca eficienta in tratamentul infectiei COVID. Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a afirmat ca a cerut o opinie de la Agentia Nationala a Medicamentului in legatura cu folosirea Ivermectinei.

Medicamentul antiviral Ivermectina, considerat de unele studii ca fiind eficient in tratarea infectiei cu noul coronavirus, a fost adesea invocat in spatiul public ca fiind un medicament minune, inclusiv de catre Gigi Becali, patronul FCSB. Studiile efectuate pana acum nu au, insa, rezultate certe, iar medicamentul nu este inclus in protocoalele de referinta internationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Un caz neobișnuit a fost prezentat recent lumii științifice de cercetătorii din Ţările de Jos. Aceștia au raportat cazul unei infectări extrem de prelungite cu COVID-19 la un bărbat care a...
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
#ivermectina, #antidoping, #tratament, #Covid 19, #coronavirus , #medicamente