Medicamentele ieftine care ne vor costa scump

Autor: Costel Alexe - deputat PNL
Marti, 15 Martie 2016, ora 07:21
5671 citiri

In Romania, una din tarile sarace ale Europei, nevoia de medicamente ieftine este ceva la ordinea zilei. Exista insa si reversul medaliei: uneori, masurile pentru a asigura medicamente ieftine pot duce la o lipsa de medicamente, ieftine sau de alta natura.

Am semnale ca in Romania unele medicamente au inceput sa fie tot mai greu de gasit din cauza pretului scazut impus pentru acestea de Ministerul Sanatatii, combinat cu ridicarea interdictiei pentru exportul paralel. Cu alte cuvinte, in Romania pretul este scazut, insa comerciantii pot cumpara medicamente in tara noastra si sa le vanda in strainatate, acolo unde preturile sunt de cateva ori mai mari.

Efectul este ca pentru unele tipuri de medicamente pretul scazut nu mai conteaza, daca ele oricum nu raman in tara, ci sunt vandute rapid in strainatate.

E un paradox, la o prima vedere: scazi preturile, dar efectul este invers. Nu ai ieftiniri, nici macar scumpiri, ci dispar unele produse de pe piata.

Doar in ultimul an s-a anuntat retragerea de pe piata din Romania sau suspendarea comercializarii a peste 1.000 de medicamente, asa cum au declarat public reprezentantii Agentiei Medicamentului.

Este o cifra ingrijoratoare, intrucat nu ne permitem sa "pierdem" medicamente, in conditiile in care cele noi oricum nu intra pe piata asa usor. Cand pierdem medicamente, pierdem sanatate pentru romani. In unele cazuri, ele pot fi inlocuite, insa cu unele mai scumpe, in altele pur si simplu nu sunt de inlocuit.

Cum s-a ajuns aici?

Politica Ministerului Sanatatii din 2009 incoace, de a mentine cele mai scazute preturi la medicamente din Uniunea Europeana, a facut ca unele sa fie atat de ieftine incat nu mai sunt rentabile ca produs. Cand pretul de vanzare ajunge sub costul de productie, devine destul de clar ca un operator economic nu mai poate face profit si nu are niciun motiv pentru a aduce medicamentul pe piata.

O vreme, situatia a putut fi tinuta in frau, cel putin pentru anumite produse in special oncologice, cu ajutorul ordinelor date de ministrii Sanatatii care mentineau o lista de medicamente blocate de la exportul paralel, insa aceasta restrictie nu a mai fost prelungita dupa decembrie 2015, date fiind regulile comertului liber in Uniunea Europeana.

Incotro ne indreptam?

Sigur nu in cea mai buna directie. Politica pretului scazut la medicamente e mai eficienta pe hartie decat in realitate. Semnalele din piata sunt ca lipsa unor medicamente se va accentua semnificativ.

Se ajunge chiar in situatii in care statul roman, intrucat nu reuseste sa ajunga la intelegeri cu industria farmaceutica in privinta preturilor, cumpara in regim de urgenta aceleasi medicamente din alte tari, la preturi si de doua ori mai mari.

Situatia nu e sustenabila, mai ales, ca nu putem sa ne jucam cu sanatatea oamenilor. E nevoie de o regandire strategica a politicii pretului la medicamente, dincolo de politica si de dorinta de "a da bine pe hartie".

Costel Alexe este deputat PNL si presedintele Tineretului National Liberal.

Costel Alexe este deputat PNL si co-presedinte TNL

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#criza medicamente, #medicamente ieftine, #medicamente ieftine export , #medicamente