Ziare.com

Ministrul Sanatatii promite sa asigure medicamente ieftine pentru bolnavii de cancer

Vineri, 09 Martie 2012, ora 21:33

   

Ministrul Sanatatii promite sa asigure medicamente ieftine pentru bolnavii de cancer
Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a declarat, vineri, ca medicamentele citostatice ieftine, "care nu prezinta interes comercial pentru producatori" si din aceasta cauza "aprovizionarea este discontinua", vor fi procurate prin intermediul Antibiotice Iasi.

Ministrul Ritli Ladislau a precizat, in judetul Arad, unde a facut o vizita la unitati sanitare, ca la nivelul aprovizionarii cu citostatice "nu sunt probleme majore".

"Sunt cateva medicamente ieftine, care nu prezinta interes comercial pentru producatori, iar din cauza asta aprovizionarea este discontinua, dar de ani, nu de acum", a explicat Ritli.

Ministrul a spus ca s-a incercat aprovizionarea prin Unifarm, insa s-a constatat ca institutia nu poate face plati anticipate, cum cer distribuitorii de medicamente.

"Unifarm are limitele ei, pentru ca este o institutie coordonata de Ministerul Sanatatii si nu poate sa plateasca anticipat, iar firmele respective cer plata anticipata, chiar daca este volum mic sau sunt medicamente ieftine. Am implicat Antibiotice Iasi, care din punct de vedere financiar poate derula mai usor asemenea proiecte si care va usura procurarea acestor medicamente", a spus ministrul.

Ritli a afirmat ca in Romania "nu exista o criza reala a medicamentelor".

"In ultimul timp a fost discutia cu analgezicele. In urma cu doua saptamani s-a retras o tableta, dar in acel moment mai erau pe piata sapte sau opt medicamente cu efecte similare. Nu mai vorbim ca erau zeci de mii sau o suta de mii de fiole de morfina, inclusiv in rezervele Ministerului Sanatatii", a precizat Ritli.

El a afirmat ca "nu era niciun motiv de alarma retragerea unui singur medicament, a unei singure tablete, a unei singure molecule".

"Niciun bolnav nu a suferit si, daca s-a intamplat undeva, nu avea voie sa sufere de durere pentru ca aceste medicamente, cu alta denumire, erau pe piata", a adaugat ministrul.

Ministerul Sanatatii a identificat 34 de medicamente care fac parte din protocoalele terapeutice, in special cele oncologice, dar care au un pret foarte mic si nu prezinta interes comercial din partea furnizorilor, creand disfunctionalitati in asigurarea schemelor de tratament.

In ultima luna, tot mai multi bolnavi, dar si medici au reclamat lispa unor medicamente citostatice ieftine necesare in tratamentul diferitelor forme de cancer.

Atat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cat si Ministerul Sanatatii au promis ca vor cauta solutii pentru achizitia produselor oncologice ieftine.

Printre masurile anuntate se numara contracte ferme cost-volum cu producatorii unici si implicarea Unifarm in achizitia medicamentelor oncologice ieftine pe care companiile nu vor sa le mai importe.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 716 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Degaba!

Dan Diaconescu va da medicamente moca, conditia este sa-l alegem! Tot el va pricopsi fiecare roman cu bani, averi confiscate de la bogati (chiar si de la EL!) si multe altele. Stati pe aproape ca in preziua alegerilor va mai da ceva, dar doar celor ce-l vor alege. Adica *** care vor musca din momeala!

 

Citostaticele si analgezicele pe gratis

Aceste medicamente se dau in foarte multe tari pe gratis.Un om cu cancer care nu lucreaza, cu venituri minime de unde sa le plateasca. Sa se milogeasca?????

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor