Motivul incredibil pentru care nu va scrie "card" pe cardurile de sanatate

Sambata, 04 August 2012, ora 08:56
5361 citiri
Motivul incredibil pentru care nu va scrie "card" pe cardurile de sanatate

Cardurile de sanatate, a caror distribuire va incepe in septembrie, nu vor avea inscriptionat cuvantul "card", dupa ce unele organizatii religioase au reclamat ca acesta, citit invers, devine "drac", a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul sef al CNAS, Marius Filip.

"Prezenti la dezbaterile despre acest document medical, reprezentantii unor organizatii religioase au cerut sa fie facuta modificarea astfel incat cuvantul << card >> sa fie trecut articulat", a spus Filip, care a precizat ca, din acest motiv, pe document va fi inscriptionat "cardul".

De asemenea, la solicitarea organizatiilor de pacienti, pe card nu vor fi inscriptionate bolile cronice ale posesorului

Pe card nu va fi trecut nici codul numeric personal, din ratiuni de protectie a datelor personale, in locul acestuia optandu-se pentru un cod al asiguratului, potrivit lui Filip.

O alta noutate referitoare la inscriptionare este aceea ca pe carduri va fi trecut, alaturi de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), Ministerul Sanatati, institutie care suporta valoarea acestor documente medicale, respectiv doi euro/bucata.

Distribuirea primului milion de carduri nationale de sanatate incepe in septembrie, cu o intarziere de cinci ani, inscriptionarea unor date, cum ar fi grupa sanguina, bolile cu risc vital si acceptul pentru donarea de organe fiind realizata doar cu acordul scris al posesorului.

Ministerul Sanatatii (MS) a pus in dezbatere publica proiectul de hotarare de guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul national de asigurari sociale de sanatate.

Potrivit Legii sanatatii (nr. 95/2006), cardul national de sanatate trebuia sa fie introdus pana la sfarsitul lui 2007. "Acest lucru, insa, nu s-a intamplat si abia in septembrie 2012 va putea incepe distributia acestui document medical", a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Marius Filip.

Prezentarea cardului national de sanatate va fi obligatorie la medicul de familie, la spital si la farmacie.

"Este obligatoriu ca de fiecare data cand pacientul merge la un medic din sistemul public de sanatate sa aiba cardul national de sanatate. In caz contrar, nu va putea primi servicii medicale platite de CNAS sau va trebui sa achite contravaloarea serviciilor efectuate, chiar daca este asigurat in sistemul public. Orice posesor de card va avea asupra lui actul mai ales pentru cazurin de urgenta", se arata in proiectul MS.

Cardul national de sanatate va fi valabil cinci ani de la data emiterii. Pentru cardurile emise pana la 31 decembrie 2012, data emiterii se considera a fi 1 ianuarie 2013.

Medicul de familie este cel care va inscriptiona si va activa pe cip datele medicale pentru care pacientul isi da acordul. Tot pe cip se va putea trece si numarul de contact al unei persoane, in caz de urgenta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#card sanatate inscriptionat, #card sanatate functionare, #card sanatate reguli , #medicamente