Ziare.com

Opinii: Genele romanilor si realitatea din cabinetele medicale

Sambata, 12 Iunie 2010, ora 09:07

   

Opinii: Genele romanilor si realitatea din cabinetele medicale
Ceva greu de inteles franeaza de ani buni startul unei functionari normale a sistemului de sanatate. Se poate lua gradual istoricul, cu bune si rele, al reformelor dorite de ministrii de pana acum.

Indiferent de culoarea politica, fiecare si-a lasat amprenta atat cat a reusit sa penetreze scutul ridicat de medici, in ansamblul lor, atat cei la apogeul activitatii, cat si cei flamanzi, nou sositi in sistem.

In genele noastre romanesti exista cu siguranta un sindrom al supravietuirii cu orice pret, invocat de fiecare individ atunci cand este reorganizata existenta prin implementarea de noi legi, reguli sau metode.

Aici ajungem si cu medicii: S-a dorit informatizarea evidentei din spitale, totul s-a lovit ca de o stanca de mentalitatea si practicile cu care erau obisnuiti de o viata. Se puneau frecvent intrebari pe la colturi, gen "barfa":

- Cum sa pierzi atat timp pentru a introduce datele din foi pe calculator? - Si n-au facut-o ani buni.

- Cum sa risti sa-ti gaseasca printr-un simplu clic toate magariile facute cu eliberarea medicamentelor pe retete gratuite sau compensate? - Si, au prescris la greu, cele mai scumpe medicamente, fie ca aveau sau nu, justificare.

Si, uite ca dupa cativa ani de Opozitie, mai cu sila, mai cu greata, s-a ajuns ca in anul 2010, printr-un singur clic, codul numeric personal sa apara de zeci de ori intr-o luna la aceeasi farmacie, iar teancul de retete insotite sau nu, de referatul de la casa, sa circule fara pacient, farmacia sa prospere subit, medicul recordman la prescrieri de retete superscumpe sa primeasca un comision, de la firma producatoare prin iesiri occidentale sub masca congreselor.

S-a ajuns ca, dupa controlul Casei de Asigurari, sa fii pus ca manager, in situatia sa aplanezi aprofundarea controlului, abuzurile de sute de milioane ar fi oprite din contul spitalului respectiv, punandu-te in situatia de a nu mai continua activitatea, pana la judecarea si recuperarea pagubei de la medicul vinovat.

Asta este numai una din metodele prin care o parte din medicii, nu prea medici, reusesc sa-si dubleze veniturile, plangandu-se in acelasi timp in gura mare, ca sistemul nu este bine organizat... Genele, bata-le vina, cele de care aminteam mai sus, sunt activate instantaneu si gasim imediat solutia unor "compensatii" prin instaurarea de noi reguli de consultatii, in ambulatoriu, limitate ca numar, dar si ca plata, de contractele cu Casa, insa, foarte stimulative cand banii se primesc cash, neimpozabili, pe sub biroul cabinetului.

Pacientul, fiind constient ca altfel ar putea astepta programarea peste 10 - 12 zile sau poate mai mult, intra in acest joc regizat.

Facem un calcul simplu stiind din povestile pacientilor ca pentru un referat sau pentru o internare in ambulator, piata neagra este cotata intre 50 si 100 de lei, nonsalant, pentru o reteta cuvenita legal, doua vorbe scrise, fiindca asa trebuie, omul in halat alb adauga la cei 2.000 - 3.000 RON salariul lunar, o renta, care crede ca e normal sa o primeasca, de peste 200 - 300 RON zilnic.

Ca si cum ar fi complici la aceasta jecmaneala grosolana, pacientii tac, se complac in continuare si se bucura infantil de rezolvarea unor hartii care li se cuvin oricum si fara sa cotizeze in plic.

Tot genele bata-le vina, numai ca pagubasul este de doua sau de trei ori tot omul de rand, victima tuturor modurilor de a i se lua banii din buzunare ... medicii folosesc genele sa supravietuiasca in formula aducatoare de lux si prosperitate, iar ei, poate 70% din cetateni, uzeaza de gene pentru a supravietuii. Pe spinarea inconvoiata a bolnavului roman, se urca de maine si COPLATA.

O fi bine? Se va termina CANDVA acest cosmar?
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2073 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

sanatatea o afacere a personalului medical

E afacere ca 90% dintre cei care lucreaza in sistem traiesc din ciubuc, nu se considera mita..ci un fel de multumire din partea pacientului care e educat de prieteni, de rude sa cotizeze la spital ca altfel nu se face bine...si de frica, de rusine, de nevoie se da ciubuc incepand de la portar pana la director.. Cand ajungi in urgenta si vezi pe altii ca baga in buzunarele albe ceva, cand iti vine randul faci si tu la fel ca asa se face, trebuie sa multumesti personal pentru niste servicii pe care ar trebui sa beneficiezi pentru ca asta le e datoria la cadrele medicale sa ajute pacientii nu sa-i jupoaie si mai iau si salariu de la guvern pentru serviciile medicale prestate pacientilor.
Am fost in Urgenta la Spitalul nr 1 din Craiova, tatal meu fiind adus cu salvarea avand un ulcer perforat...Chirurgul imi spune ca trebuie operat de urgenta dar nu are anestezist... " pai si cum rezovam? Chemam unul din liber...aha, e de ajuns? Da, da cred ca e suficient... " Cam asa suna o discutie intre rudele pacientului si doctorul care i-l trateaza.

 

da, o afacere

medicina este o meserie si o afacere...sa nu confundam medicii cu calugarii;ideea e ca aceasta afacere sa fie facuta de catre personalul medical...mai nasol cand de medicina se apuca notarii, contabilii si marinarii...vedem cu totii unde s-a ajuns

ne lasi?

socoteala: 3000 de lei plus 6000 de lei spaga egal 9000 de lei, adica un pic peste 2000 de euro; acum pe bune: baza unui medic specialist este sub 2000 de lei, deci ramane cu vreo 1400 de lei in mana ( 3000 de ei poate doar un medic primar cu 30 de ani de munca, sef de sectie etc); spaga 300 de lei pe zi sau peste corespunde realitatii doar in cazul a sub 10% dintre medici...ce sa spun, s-au gasit cauzele economiei subterane din romania, spaga neimpozitata si meditatiile profesorilor, de aia suntem acum in faliment...sunt curios ce meserie are autorul articolului si ce venituri...dar mai ales ce responsabilitate...

 

Doctorii sunt ca si cersetorii in spitale, nu au demnitate..

Toti din spitale stau cu mana intinsa, nu-ti spun in fata ca trebuie sa dai, tarifele sunt stabilite si transmise prin altii, ca portari, infirmiere, asistente. Daca nu cotizezi te trimit de la unul la altul..sau iti dau o reteta si cauti medicamentele o saptamana..Doamne fereste sa fii grav bolnav, iti trebuie o caruta de bani sa dai in fiecare zi ca altfel uita ca esti internat, apoi mai cumperi si medicamentele si materiale sanitare ca seringi, glucoza si ce mai e nevoie...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor