Peste 2.000 de medicamente generice risca sa dispara de pe piata

Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 20:16
1533 citiri
Peste 2.000 de medicamente generice risca sa dispara de pe piata
Foto: Care 2

Peste 2.000 de medicamente generice risca sa dispara de pe piata, prin prelungirea nejustificata a termenelor de plata, ceea ce ar periclita accesul la tratament pentru milioane de romani, avertizeaza Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

"Confruntate cu scaderea contributiilor la fondul unic de asigurari sociale de sanatate si nevoia de a face economii, autoritatile pregatesc prelungirea termenelor de plata de la 210 zile, cat este in prezent, la peste 300! Fara sa tina cont de efectele dezastruoase pentru pacienti si pentru companiile de pe intreg lantul de distributie. In realitate, termenele de plata cumuleaza deja peste 300 de zile la producator, pe seama caruia se transfera practic cea mai mare parte din eforul financiar al finantarii pietei farmaceutice.

Celor 210 zile stipulate de lege li se adauga intre 30 si 60 de zile - perioada in care se accepta documentele justificative ale farmaciilor, respectiv alte 30 de zile - necesare decontarilor pe lantul de distributie; in plus, multe dintre documentele justificative ale farmaciilor nu sunt primite la plata, fiind reportate pentru o data ulterioara incerta. Daca proiectul pe care il are in plan Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) va fi implementat, atunci producatorii ar putea primi banii cuveniti pentru medicamentele livrate, dupa mai mult de un an!", spune presedintele APMGR, Dragos Damian.

Producatorii mai spun ca precedenta majorare a perioadei de decontare, de la 120 la 210 zile, a dus deja la disparitia unui numar de 1.500 medicamente ieftine de pe piata si la transferarea pe seama pacientului a unor costuri suplimentare de peste 250 milioane lei.

"Sumele nedecontate in acest moment cumuleaza peste 1,5 miliarde lei, din care mai mult de jumatate reprezinta datorii catre producatorii de medicamente generice. Nu au fost onorate facturile catre farmacii din luna martie-aprilie a anului trecut in valoare de peste un miliard de lei.

Mai putine medicamente compensate

Fapt care a condus deja la intrarea in insolventa a numeroase farmacii independente percum si, pentru prima data in istoria recenta a Romaniei, a doua companii mari de distributie. La acestea se adauga in prezent valoarea facturilor la care CNAS tergiverseaza inregistrarea si a caror valoare se ridica la aproape 500 milioane lei", adauga presedintele APMGR.

Medicamentele generice sunt echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale. Ele contin aceeasi substanta activa si sunt similare cu originalele din punct de vedere al dozei, concentratiei, modului de administrare, sigurantei, eficientei si indicatiilor terapeutice.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#medicamente piata romaneasca, #medicamente producatori romani , #medicamente