Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Peste 50% dintre parinti dau medicamente copiilor dupa ureche

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 15:37
1725 citiri
Peste 50% dintre parinti dau medicamente copiilor dupa ureche
Foto: Arhiva Ziare.com

Circa 60% dintre parinti dau medicamente copiilor pentru tuse, febra, nas infundat, dureri de gat sau de cap, fara a merge in prealabil la un consult medical si riscand astfel agravarea bolii si intoxicarea celor mici, arata un studiu prezentat miercuri de ARPIM si Ministerul Sanatatii.

Aceeasi cercetare arata ca 35% dintre copii au luat antibiotice fara sa fi fost consultati de catre un medic.

De asemenea, 41% dintre copii au primit medicamente preventiv, pentru intarirea sistemului imunitar, cel mai des administrate fiind vitaminele, antitusivele, antipireticele si analgezicele.

In privinta motivelor automedicatiei, romanii se bazeaza, in principal, pe experienta anterioara in astfel de situatii, considerand ca stiu care sunt tratamentele potrivite pentru copiii lor.

Studiul indica, de asemenea, cazuri in care parintii administreaza copiilor medicamente pe baza informatiilor de pe Internet, de la prieteni sau de la farmacisti.

Desi sunt constienti in privinta riscurilor generale ale automedicatiei, romanii nu au o parere clar conturata cand vine vorba despre efecte adverse punctuale, cel mai des mentionat aspect fiind legat de cresterea toxicitatii ficatului.

In privinta profilului membrilor de familie care recurg la automedicatie, mamele sunt cele mai active la acest capitol, iar la polul opus se afla bunicii, releva acelasi studiu.

La automedicatie recurg frecvent mamele cu varste curpinse intre 30 si 49 de ani. In general, acestea administreaza medicamente copiilor cu varste mai mari, in general peste 6 ani. Mamele aleg medicatia copiilor bazandu-se pe tratamente recomandate anterior de medici pentru aceleasi simptome si stiu putin despre efectele secundare ale acestei practici.

Bunicii copiilor, care recurg mai rar la automedicatie, ingrijesc de regula copii mai mici, cu varste intre 2 si 5 ani.

Bunicii cunosc efectele secundare ale automedicatiei, cum ar fi riscurile supradojazului, convulsiile, cresterile ritmului cardiac, toxicitatea etc. Tot ei sunt cei care aleg medicul ca sursa de informare, dar si farmacistii sau site-urile specializate.

Sectretarul de stat in Ministerul Sanatatii Adrian Streinu Cercel, prezent la lansarea studiului, a tinut sa precizeze ca 60 de procente dintre patologiile la copilul mic sunt reprezentate de patologia infectioasa, iar din aceasta, 60-70% are etiologie de origine virala, care, spre deosebire de cea bacteriala, nu este sensibila la antibiotice.

In acest context, Streinu Cercel a recomandat parintilor sa administreze copiilor doar medicatia prescrisa de medic. "Nu vor fi folosite medicamentele prescrie la o consultatie medicala precedenta. Medicamentele care nu au fost consumate vor fi aruncate", a mai spus Streinu Cercel.

Prezenta, si ea, la conferinta de lansare a studiului, cantareata Anca Turcasiu a spus ca a testat o data automedicatia "pe propria piele", iar boala a trenat aproape o luna. Niciodata, insa, artista nu a procedat in acest fel cu baiatul ei, acum in varsta de 13 ani.

Cercetarea despre automedicatie, realizata de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) in colaborare cu Unlock Market Research, a fost efectuata in martie 2012, la nivel urban, pe 601 respondenti - parinti cu copii intre 2 si 14 ani. Studiul are o marja de eroare de 4%.

Pentru constientizarea parintilor asupra riscurilor automedicatiei, ARPIM si Ministerul Sanatatii au lansat, tot miercuri, campania "Medicamentele nu sunt bomboane", care va dura pana la sfarsitul anului, dupa cum a precizat directorul executiv adjunct al ARPIM, Cristian Lutan.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#medicamente parinti copii medicamente consult medical , #medicamente