Peste 50% dintre parinti dau medicamente copiilor dupa ureche

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 15:37
1783 citiri
Peste 50% dintre parinti dau medicamente copiilor dupa ureche
Foto: Arhiva Ziare.com

Circa 60% dintre parinti dau medicamente copiilor pentru tuse, febra, nas infundat, dureri de gat sau de cap, fara a merge in prealabil la un consult medical si riscand astfel agravarea bolii si intoxicarea celor mici, arata un studiu prezentat miercuri de ARPIM si Ministerul Sanatatii.

Aceeasi cercetare arata ca 35% dintre copii au luat antibiotice fara sa fi fost consultati de catre un medic.

De asemenea, 41% dintre copii au primit medicamente preventiv, pentru intarirea sistemului imunitar, cel mai des administrate fiind vitaminele, antitusivele, antipireticele si analgezicele.

In privinta motivelor automedicatiei, romanii se bazeaza, in principal, pe experienta anterioara in astfel de situatii, considerand ca stiu care sunt tratamentele potrivite pentru copiii lor.

Studiul indica, de asemenea, cazuri in care parintii administreaza copiilor medicamente pe baza informatiilor de pe Internet, de la prieteni sau de la farmacisti.

Desi sunt constienti in privinta riscurilor generale ale automedicatiei, romanii nu au o parere clar conturata cand vine vorba despre efecte adverse punctuale, cel mai des mentionat aspect fiind legat de cresterea toxicitatii ficatului.

In privinta profilului membrilor de familie care recurg la automedicatie, mamele sunt cele mai active la acest capitol, iar la polul opus se afla bunicii, releva acelasi studiu.

La automedicatie recurg frecvent mamele cu varste curpinse intre 30 si 49 de ani. In general, acestea administreaza medicamente copiilor cu varste mai mari, in general peste 6 ani. Mamele aleg medicatia copiilor bazandu-se pe tratamente recomandate anterior de medici pentru aceleasi simptome si stiu putin despre efectele secundare ale acestei practici.

Bunicii copiilor, care recurg mai rar la automedicatie, ingrijesc de regula copii mai mici, cu varste intre 2 si 5 ani.

Bunicii cunosc efectele secundare ale automedicatiei, cum ar fi riscurile supradojazului, convulsiile, cresterile ritmului cardiac, toxicitatea etc. Tot ei sunt cei care aleg medicul ca sursa de informare, dar si farmacistii sau site-urile specializate.

Sectretarul de stat in Ministerul Sanatatii Adrian Streinu Cercel, prezent la lansarea studiului, a tinut sa precizeze ca 60 de procente dintre patologiile la copilul mic sunt reprezentate de patologia infectioasa, iar din aceasta, 60-70% are etiologie de origine virala, care, spre deosebire de cea bacteriala, nu este sensibila la antibiotice.

In acest context, Streinu Cercel a recomandat parintilor sa administreze copiilor doar medicatia prescrisa de medic. "Nu vor fi folosite medicamentele prescrie la o consultatie medicala precedenta. Medicamentele care nu au fost consumate vor fi aruncate", a mai spus Streinu Cercel.

Prezenta, si ea, la conferinta de lansare a studiului, cantareata Anca Turcasiu a spus ca a testat o data automedicatia "pe propria piele", iar boala a trenat aproape o luna. Niciodata, insa, artista nu a procedat in acest fel cu baiatul ei, acum in varsta de 13 ani.

Cercetarea despre automedicatie, realizata de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) in colaborare cu Unlock Market Research, a fost efectuata in martie 2012, la nivel urban, pe 601 respondenti - parinti cu copii intre 2 si 14 ani. Studiul are o marja de eroare de 4%.

Pentru constientizarea parintilor asupra riscurilor automedicatiei, ARPIM si Ministerul Sanatatii au lansat, tot miercuri, campania "Medicamentele nu sunt bomboane", care va dura pana la sfarsitul anului, dupa cum a precizat directorul executiv adjunct al ARPIM, Cristian Lutan.

Va fi Călin Georgescu premier? Politolog: „Simion și Gavrilă au deschis șampania când a fost scos din cursă”
Va fi Călin Georgescu premier? Politolog: „Simion și Gavrilă au deschis șampania când a fost scos din cursă”
Călin Georgescu se află într-o perioadă de tăcere. În contextul alegerilor prezidențiale, însă, numele său este vehiculat în continuare prin încercările lui Victor Ponta și ale lui...
"Le-aș crește vârsta de pensionare la 65 de ani". Atac dur la magistrații din România. "Ai investit în ei ca stat și te lasă baltă la 50 de ani"
"Le-aș crește vârsta de pensionare la 65 de ani". Atac dur la magistrații din România. "Ai investit în ei ca stat și te lasă baltă la 50 de ani"
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat, luni, 24 martie, că, dacă ar fi după el, ar decide creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru fiecare magistrat din România, pentru că...
#medicamente parinti copii medicamente consult medical , #medicamente
  1. Mogulul imobiliar al lui Trump, pradă ușoară pentru Putin: Dictatorul are cel mai mare proiect contra SUA și a aliaților
  2. Erdogan profită de momentul geopolitic pentru a înăbuși opoziția democratică din Turcia - Politico
  3. Trump, întrebat despre deconspirarea în presă a planurilor de război: "O revistă care se îndreaptă spre faliment" VIDEO
  4. Zelenski, despre confruntarea cu Trump și Vance din Biroul Oval: „Am apărat demnitatea Ucrainei“
  5. S-a încheiat summit-ul ruso-american de la Riad. Când se anunță rezultatul negocierilor de pace VIDEO
  6. Când află românii dacă vor călători în SUA fără vize. Bolojan: "Administrația Trump a venit cu niște abordări noi, la care trebuie să facem față"
  7. Arhiepiscopul ortodox care l-a comparat pe Trump cu Sfântul Împărat Constantin cel Mare, în timpul unei ceremonii la Casa Albă. Apoi i-a dăruit o cruce de aur
  8. Putin le-ar fi ordonat diplomaților ruși să tergiverseze cât mai mult negocierile pentru pace în Ucraina. "Timpul este acum de partea noastră"
  9. Groenlanda nu prea vrea să-i deschidă ușa soției lui JD Vance, Usha Vance, care vine în vizită. "Nu e o vizită inofensivă. Vine să pună presiune". Reacția lui Trump
  10. Nicușor Dan l-ar lua consilier pe Iohannis. CTP îl ironizează: "Dan nu părea să fi suferit o zdruncinare la cap"