Taxa clawback nu poate fi sustinuta de industria de medicamente

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 19:53
1415 citiri
Taxa clawback nu poate fi sustinuta de industria de medicamente
Foto: Arhiva

Industria de medicamente nu poate sustine taxa aprobata miercuri de Guvernul Romaniei, care prevede ca diferenta dintre bugetul alocat de autoritati si consumul de medicamente sa fie suportata 100% de producatorii de medicamente, a declarat joi dr. Dan Zaharescu, director executiv al Asociatiei Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Acesta a explicat ca anul trecut, de exemplu, pentru consumul de medicamente a fost alocata o suma cu peste 1 miliard lei mai mica decat necesarul real.

Dan Zaharescu spune ca deficitul bugetar de un miliard de lei de anul trecut ar putea ajunge anul acesta la 1,5 miliarde lei, bani care ar trebui sa fie acoperiti de producatori, lucru care nu poate fi sustenabil.

"Am avut solutii, dar nu au fost luate in considerare. Intelegem ca este perioada de criza, intelegem nevoia de a sprijini sistemul de sanatate, dar nu putem suporta integral si exclusiv depasirea bugetului", a reliefat Zaharescu.

La randul sau, dr. Sorin Popescu a declarat ca "trebuie sa platim consumul de medicamente pe care nu-l acopera bugetul".

"Daca in sase luni, companiile nu platesc taxa medicamentele acestora vor fi scoase de pe lista de medicamente compensate", a adaugat medicul.

Versiunea aprobata miercuri de Guvernul Romaniei, desi apare dupa o perioada de consultari intre industria de medicamente si autoritati, ignora solutiile propuse de industrie sustin reprezentantii ARPIM.

Depasirea bugetului, la care se adauga si "pierderile" din sistem, urmeaza sa fie suportate integral si in mod exclusiv de producatorii de medicamente.Reprezentantii industriei spun ca taxa este nesustenabila, in conditiile in care diferenta intre banii alocati si consumul de medicamente se mentine.

Potrivit reprezentantilor ARPIM, aceasta masura vine in contradictie cu nevoia crescuta de acces la medicamente si servicii medicale pentru populatia Romaniei, iar dupa cum arata statisticile europene, speranta de viata in Romania este cea mai mica din Uniunea Europeana, in timp ce Romania ocupa primul loc la capitolul mortalitate infantila, cu o rata de doua ori mai mare fata de media europeana.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#industrie medicamente taxa Guvern, #consum medicamente producatori , #medicamente