Cat de sigur este vaccinul AstraZeneca? Raspunsul medicului Valeriu Gheorghita

Vineri, 19 Februarie 2021, ora 23:22
4714 citiri
Cat de sigur este vaccinul AstraZeneca? Raspunsul medicului Valeriu Gheorghita
Valeriu Gheorghita spune ca vaccinul AstraZeneca este la fel de sigur ca Pfizer si Moderna.

Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare impotriva COVID-19, Valeriu Gheorghita, a declarat, in seara zilei de vineri, 19 februarie,, ca nu mai exista nicio doza de vaccin de la Moderna, iar cele 79.000 care sunt programate sa soseasca saptamana viitoare vor fi folosite pentru rapel. Gheorghita a explicat si eficienta vaccinului AstraZeneca si a subliniat ca reactiile resimtite in urma vaccinurilor impotriva virusului SARS CoV-2 dureaza circa 24 de ore.

"In acest moment, din dozele receptionate de la Moderna, circa 78.000 de doze, peste 77.000 deja au fost administrate persoanelor care s-au programat la vaccinare. Pot sa va spun ca in stocuri nu mai avem nicio doza de la Moderna.

Urmeaza saptamana viitoare sa primim urmatoarea transa pe luna februarie si ultima, de la compania Moderna, de aproximativ 79.000 de doze ceea ce inseamna ca nu le vom da pentru utilizare, ci vor fi stocate pentru a asigura rapelul. Vorbesc de luna februarie. In luna martie urmeaza sa primim probabil in doua transe diferite aproximativ 230.000 - 240.000 de doze, dar nu avem inca un calendar confirmat", a declarat Valeriu Gheorghita la Digi24, vineri seara.

Intrebat daca sunt semne de intrebare legate de vaccinul AstraZeneca, Gheorghita a explicat ca in urma administrarii acestuia nu au fost inregistrate reactii adverse care sa nu fie mentionate in prospect.

"Noi consideram ca evolutia si numarul de persoane vaccinate este aproximativ cel pe care il asteptam, avand in vedere ca noi am deschis aproximativ 10.800 de locuri de vaccinare zilnic si avem putin peste 9.000 de persoane vaccinate in fiecare zi, iar din punct de vedere al profilului de siguranta nu am inregistrat reactii adverse care sa nu fie mentionate in rezumatul caracteristic produsului", a mai declarat Gheorghita.

Despre AstraZeneca

De asemenea, Gheorghita a fost intrebat daca vaccinul de la compania AstraZeneca este la fel de sigur ca celelalte doua, el raspunzand ca "nici nu trebuie sa punem problema in felul acesta".

"Categoric, da. Nici nu trebuie sa punem problema in felul acesta din moment ce a primit recomandare din partea Agentiei Europene a Medicamentului. De asemenea, este un vaccin care are o rata de eficacitate care ne permite sa il folosim cat se poate de clar si cu beneficii maximale pentru persoanele vaccinate, avand in vedere urmatoarele aspecte: protectia este de aproape 100% fata de formele severe de boala, fata de internari.

Practic nivelul de protectie pe care vaccinarea cu AstraZeneca o ofera este cat se poate de buna. Sunt date din studiile derulate care ne arata o scadere a efectelor simptomatice cu 67 la suta pentru ca protocolul de studiu a permis testarea saptamanala a tuturor persoanelor care au facut parte din acel studiu si s-a observat o scadere considerabila a ratei de infectie simptomatica. Daca ne uitam la vaccinurile pe care le folosim an de an pentru gripa sezoniera, care au o rata de eficacitate de 40 - 60 la suta, datele pentru vaccinul de la AstraZeneca in momentul de fata arata o rata de eficacitate intre 76 - 82 la suta, tinand cont de momentul in care administram a doua doza", a declarat Gheorghita.

In ceea ce priveste efectele adverse ale vaccinurilor impotriva COVID-19, Gheorghita a explicat ca majoritatea au o durata de circa 24 de ore.

"Prin vaccinare, practic, antrenam raspunsul imun al organismului pentru momentul in care eventual se va intalni cu virusul, pentru a face fata acelei provocari. Insa intensitatea este categoric mult mai usoara si vorbim de pana la o zi de durere de cap, febra", a mai adaugat Valeriu Gheorghita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Valeriu Gheorghita, #Valeriu Gheorghita moderna, #Valeriu Gheorghita pfizer , #medici