Ziare.com

Cum au ajuns 40% dintre medicii romani sa se declare sceptici in privinta vaccinului anti-COVID: "Suntem obisnuiti sa lucram pe dovezi stiintifice"

de Laurentiu Sirbu
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 00:01

   

Cum au ajuns 40% dintre medicii romani sa se declare sceptici in privinta vaccinului anti-COVID: "Suntem obisnuiti sa lucram pe dovezi stiintifice"
Romania nici nu a inceput campania de vaccinare anti-COVID, in fapt nici macar nu a inceput o campanie de informare cu privire la vaccinarea anti-COVID, si deja si-au facut aparitia primele semne de reticenta in randul a doua categorii profesionale esentiale pentru reusita ei - personalul medical si cel didactic.

Chestionarea preliminara a aratat ca un procent de pana la 40% dintre medici nu doresc sa se vaccineze, iar in randul asistentilor medicali si al infirmierelor acest procent depaseste 50%. In ceea ce priveste personalul didactic, in mediul online au aparut reactii vehemente, dupa ce autoritatile au anuntat ca fac parte din categoriile prioritare.

In contextul in care vaccinarea anti-COVID ramane optionala, iar autoritatile romane, dar si cele din alte state au subliniat acest lucru, o vaccinare in astfel de procentaj ar putea periclita revenirea la normal a acestor activitati de baza. Medicii subliniaza insa ca aceasta consultare, mai degraba din interes logistic a Ministerului Sanatatii, a fost prost inteleasa si mult prea prematura pentru un acord informat, in contextul in care in acest moment nu exista, in mod practic, un astfel de vaccin.

Acestia sustin ca procentul de vaccinare in randul medicilor va creste odata ce vor exista informatii oficiale si studii care sa certifice siguranta viitorului vaccin. Pe de alta parte insa, expertii in sanatate publica atrag atentia ca ar fi trebuit sa existe deja o campanie de informare oficiala, care sa sprijine efortul urias ce ne asteapta in incercarea de a vaccina peste 60% din populatia tarii, in special in conditiile in care campaniile conspirationiste si mesajele anti-vaccinare au inceput sa infloreasca.


Medicii, o reactie sceptica sanatoasa


Profesorul dr. Daniel Coriu, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, nu se arata insa ingrijorat de procentul scazut al medicilor care sunt de acord cu vaccinarea anti-COVID, sustinand ca este o reactie sceptica normala si ca pozitia acestora se va schimba odata cu publicarea studiilor si informatiilor oficiale cu privire la viitorul vaccin.

"Noi medicii suntem obisnuiti sa lucram pe dovezi stiintifice. Suntem analitici si critici. Si atunci, fata de tot ce vine nou noi suntem foarte critici, si este absolut normal sa fie asa pentru ca trebuie sa analizam o problema ca aceasta din toate punctele de vedere. Vorbesc aici de metodologie, de profilul de siguranta, etc. Deci reactia de acum este absolut normala, in contextul in care nu avem toate aceste date care sa ne permita un rationament corect. Eu unul nu sunt deloc ingrijorat de aceasta reactie, ba chiar cred ca este ceea ce trebuia sa se intample, si cred ca in momentul in care vom avea niste publicatii cu privire la aceste studii despre vaccin, cu toata metodologia cu tot, in momentul acela medicii vor avea o sansa sa analizeze critic toate dovezile. Cred ca atunci vor disparea toate indoielile", a declarat medicul Daniel Coriu.

Acesta a subliniat ca este exclusa introducerea unor conditii prin care medicii sa fie obligati sa se vaccineze. "Acest lucru este exclus. Traim intr-o democratie, iar dreptul la opinie si dreptul de a se vaccina sau nu este garantat. Nu cred ca putem interveni si nici nu imi doresc sa facem acest lucru. Totul va merge pe campanii de informare corecta si sunt convins ca oamenii se vor convinge", a mai precizat presedintele Colegiului Medicilor.

Si medicul ATI, Radu Tincu, de la Spitalul Floreasca din Capitala, este de parere ca nu putem avea o conditie prin care medicii sa fie obligati sa se vaccineze. "Vaccinarea este optionala. Orice tip de constrangere a profesarii reprezinta o obligativitate si este un lucru pe care nicio tara din lume nu l-a promovat. Vaccinul este optional. Te vaccinezi daca doresti acest lucru, si nu cred ca trebuie sa existe in acest moment impunerea cu forta a vaccinarii, chiar daca discutam de personalul medical. Nu mi se pare normal sa conditionam profesarea in acest domeniu de vaccinare", a spus acesta.


Efectele unei proaste comunicari


In opinia medicului Radu Tincu, in acest moment reticenta observata in randul personalului medical vine in contextul unei proaste comunicari din partea autoritatilor, acele tabeluri in care medicii si-au exprimat acordul pentru vaccinare fiind prost intelese. Totusi, medicul subliniaza ca daca aceste erori de comunicare vor persista, campania de vaccinare va fi in mod direct afectata.

"Aceasta reticenta este rezultatul unei comunicari extrem de proaste din partea autoritatilor. Campania de vaccinare a inceput extrem de prost, cu o comunicare deficitara ce a dat posibilitatea la speculatii. Asta pentru ca a pornit de la fapte ce nu sunt prezentate in mod transparent. In primul rand, trebuie spus foarte clar ca in acest moment nu exista niciun vaccin aprobat. Lumea a avut impresia ca acest vaccin este deja prezent, ascuns undeva in dulapurile statelor si urmeaza sa fie vaccinati. Prima greseala a fost ca nu s-a spus clar ca vaccinul nu este inca aprobat. In al doilea rand, acest proces de aprobare poate dura mai mult sau mai putin si poate chiar respinge documentatia stiintifica a unuia sau a altui vaccin. Apoi, aceste tabele unde medicii trebuiau sa-si exprime optiunea de vaccinare - au fost percepute total gresit din cauza unui deficit de comunicare. Oamenii au inteles ca semnatura reprezinta de fapt un angajament pentru vaccinare si de aceea multi nu au vrut sa semneze. Aceste tabele in realitate au avut rolul de a oferi o imagine autoritatilor cu privire la numarul dozelor necesare.

Daca vom merge in continuare cu acest tip de comunicare deficitara, cel mai probabil acest subiect al vaccinarii va fi speculat in urmatoarele saptamani, cei din tabara anti-vaccin vor fi mult mai vocali decat autoritatile si atunci, in momentul in care va demara aceasta campanie, va exista o aderenta scazuta din partea populatiei. Promovarea unui vaccin care inca nu exista in spatiul public creeaza speculatii si da posibilitatea unor astfel de discutii speculative, extrem de nocive pentru viitoarea campanie de vaccinare. Entuziasmul normal generat de aparitia acestor vaccinuri trebuie sa fie putin temperat cand inca avem atatea incertitudini", a declarat Radu Tincu.


Aceleasi reticente si in randul profesorilor: "Am ajuns si cobai?"


Zilele trecute, dupa ce medicul Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din tara noastra, a declarat in mediul online ca profesorii sunt una din categoriile prioritare pentru acest vaccin, pe unul din grupurile destinate cadrelor didactice, mai multi dascali si-au exprimat in termeni duri dezacordul. "Serios? Am ajuns si cobai? Daca refuz ce imi fac? M-am saturat de atatea ordine pe care le primim! Sa se vaccineze ei primii", "Nici vorba, nu ma vaccinez" sau "Nu vreau sa ma vaccinez... vaccinul vostru este un experiment. Amintiti-va cate esecuri au fost cu vaccinul hpv (in tari precum India) sa nu uitam de vaccinul antipoliomielitic care a avut urmari catastrofale, asa ca in faza asta de testare raspunsul meu este nu... devenim cobaii Europei....", au fost doar o parte din comentariile profesorilor.

Expertii in Educatie dau vina pe proasta comunicare si arata cazurile unde media din Romania a promovat la ore de maxima audienta opinii lipsite de fundament stiintific, cum a fost cazul medicului oftalmolog Monica Pop ce a sustinut ca aceste vaccinuri cauzeaza leucemie.

"E o problema de comunicare. Daca doamna Monica Pop, sefa oftalmologiei din Bucuresti spune ca nu e buna vaccinarea, atunci un profesor oarecare de matematica sau biologie ce sa mai creada. Sunt atati oameni cu vizibilitate ce apar in media care spun ca aceste vaccinuri sunt riscante, ca faci leucemie dupa 3, 4 ani. Singurele explicatii trebuie sa vina de la nivelul specialistilor epidemiologi, nu cred ca Ministerul Educatiei se poate implica intr-o astfel de campanie. Sigur, cine vrea sa se informeze are toate sursele, si daca urmarim presa serioasa din Romania argumentele pro-vaccinare sunt clare. Altfel, cred ca multi profesori se vor vaccina in urma unei presiuni sociale, atunci cand parintii nu-si vor mai trimite copiii la ore sau cand colegii lor vor ajunge sa le reproseze acest fapt. Presiunea locala, a comunitatii, e poate cea care in final ii va determina pe cei mai degraba sceptici sa se vaccineze", este de parere Stefan Vlaston, expert in Educatie.


De la libertatea individuala la sanatatea publica

Problema vaccinarii personalului medical, dar si al corpului didactic, scoate la lumina acest conflict intre libertatea individuala si nevoia societatii de a avea un numar cat mai ridicat de persoane vaccinate. Atat in spitale cat si in scoli, medicii si profesorii care nu vor sa se vaccineze intra in contact cu alte persoane, a caror drept la sanatate trebuie si el protejat.

"E fara precedent in istoria umanitatii ca am reusit sa dezvoltam atat de repede un vaccin ce se anunta a fi extrem de eficient. Cui vom acorda prioritate in administrarea vaccinului nu este o decizie medicala. Este o decizie etica despre echitate si utilitate sociala, despre cum prezervam bunul public al educatiei si bunul mers al societatii. Sigur, multi nu vor fi de acord cu vaccinarea si isi vor asuma consecintele in plan personal, dar cei care sunt implicati in administrarea sanatatii publice si educatiei au o obligatie directa sa-i protejeze pe cei cu care intra in contact. Fara o vaccinare larga a oamenilor care sustin institutiile publice nu vom putea reporni societatea atat de repede pe cat ne-am dori", a precizat Emilian Mihailov, lector universitar la Facultatea de Filosofie a Universitatii Bucuresti.

La fel, medicul Adrian Marinescu, de la Spitalul "Matei Bals" din Bucuresti, spune ca medicii au in acest context o obligatie morala de a se vaccina.

"Cum va explicati ca medicii infectionisti, care e clar ca sunt cei mai bine informati si in problema, se vor vaccina intr-o proportie de aproape 100%. De exemplu, in Matei Bals vaccinarea va fi 100%, cel putin la nivelul medicilor, dar cred ca a tuturor celor de acolo. Si atunci ma intreb, daca la noi, unde e informatie, e asa, de ce nu o fac si ceilalti? In plus, eu cred ca pentru medici nu e numai optiunea personala, este o obligativitate morala, pentru ca ei reprezinta un exemplu in raport cu populatia. Daca ei nu sunt sanatosi prin faptul ca se infecteaza, nu vor mai putea avea grija de oameni si, nu in ultimul rand, ei pot reprezenta un vector de transmitere. Eu cred ca un medic care nu se vaccineaza, desi are toate informatiile necesare, are o mare responsabilitate", a declarat acesta pentru Europa Libera.


Nu a existat o campanie de informare


In opinia expertilor in Sanatate Publica, in contextul actual din tara noastra, autoritatile ar fi trebuit de mult timp sa inceapa o campanie de informare care ar fi trebuit sa preceada campania efectiva de vaccinare si care ar fi avut rolul de a reduce discutiile speculative asupra viitorului vaccin.

"Trebuie sa fie foarte clar, motivul pentru care vaccinam persoanele de linie intai e ca sa-i protejam pe ei, pentru ca sunt expusi zilnic, si ca sa-i protejam pe cei la care se expun ei. Acum vedem ca medicii sunt echipati cu atatea echipamente de protectie de parca pleaca in spatiu, si deci sansele ca ei sa se infecteze sunt foarte mici. Sigur, intram aici intr-o alta paradigma, conflictul dintre libertatea individuala si a sigurantei publice si cred ca asociatiile profesionale ar trebui sa aiba o pozitie mult mai activa pe aceasta tema, pentru ca trebuie adus in discutie daca un medic care nu se vaccineaza are dreptul sa profeseze.

Din pacate, ne aflam intr-un punct unde pana in acest moment inca nu s-a implementat nicio campanie de informare, care sa arate cum a fost construit vaccinul, cum functioneaza, care sunt mecanismele, care sunt efectele adverse, care au fost rezultatele testelor clinice, care a fost procesul prin care a trecut. Nu s-a facut nimic de acest gen. Nu ne putem astepta ca personalul medical sa se apuce sa citeasca in pauzele acelea scurte intre garzi rapoarte de cercetare si articole stiintifice ca sa vada cum functioneaza acest vaccin. Aici ar trebui sa primeasca suport de la Ministerul Sanatatii si INSP. Ar trebui sa avem zilnic informari, mesaje, clipuri, postere - ar trebui sa vina informatii din toate aceste directii, sa fie un efort masiv in acest sens. Nu ne putem astepta ca personalul medical sa ia o decizie informata, fara informatie.

In opinia mea, noi ne gasim acum in punctul in care stim ca vine iarna, e probabil sa ninga fiindca a nins in anii trecuti, dar inca nu ne grabim sa facem achizitiile fiindca nu stim exact ce fel de material antiderapant ar fi cel mai potrivit. Si in loc sa ne documentam asteptam sa vina prima zapada ca sa facem o achizitie de urgenta pentru ca nu ne-am planificat din timp. De acum doua luni tot spun ca este nevoie de o campanie de informare cu privire la acest vaccin, pentru ca existau deja informatii ca trialurile mergeau bine, orizontul de asteptare era deja in luna decembrie. Din luna octombrie ar fi trebuit sa incepem incet iar luna aceasta sa inceapa in forta. Noi inca nu aveam nici cea mai vaga idee ce o sa facem, stim doar ca un expert misterios in comunicare se va ocupa de informarea asta", este de parere profesorul Razvan Chereches, profesor de Politici de Sanatate Publica la Universitatea Babes-Bolyai.


CITESTE SI:

Un cercetator roman la Oxford explica avantajele vaccinului anti-Covid-19 realizat de AstraZeneca: "Nu va necesita aceleasi conditii restrictive"

Teoriile conspiratiei, "injectate" intr-un grup de profesori pe Facebook. "Am ajuns si cobai? Daca refuz, ce imi fac?"
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8570 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

tot ce e promovat de wuhanis si cloaca galbejita

e fals

 

medicii, parte a sistemului mincinos, ticalos,

care au aruncat tara si lumea intreaga in negura vremurilor, speram, de mult apuse . Perfidia celor care au pus totul la cale nu are limite, asa ca , medicii, vor fi primii sacrificati, impreuna cu alti sustinatori feroci a cabalei, cum sunt politia, jandarmeria si pseudo-itelinghentii cu tomuri de diplome dar analfabeti functionali.

 

Așa ceva ...

Campania de informare a fost și există, dar ea este făcută de către Sparanghel Vodă, ce credibilitate are acest individ? Păi dacă prostește cațiva analfabeți funcționali, credeți că are credibilitate?

Alooo...daca nu sunteti informati

va informez eu... vaccinurile astea au fost facute in mai puti de un an...un vaccin se testeaza in cel putin 5 ani...ca sa nu fie surprize dupa , pe temen lung...Asa ca...usturoi, propolis, miere , ceai verde, zinc, ghimbir, etc...Sanatate...
.

o alta minciuna sfruntata

nu a existat un sondaj la nivelul tuturor institutiilor sanitare din tara, este concluzia unor analisti de doi bani, facuta in baza a cateva declaratii publice vanturate de mai multe oficine media. orice om sanatois la cap, daca nu are pana in 40 ani, isi i-a masuri de conservare si protectie personala. cei tineri sunt si cei care isi dau cu parerea, pentru ca practica au demonstat-o cu prisosinta ca sunt foarte putin expusi la forme grave ce conduc la deces. este o tema falsa, nu intamplatoare. aruncata p piata de cei interesati ca sa nu investeasca in vaccin, adica guvernantii si o parte din sistemul medical.

Vaccinarea va fi obligatorie

Scrie si in constitutie:
"Daca furi pentru tine esti hotz,daca furi pentru partid esti parlamentar".
😂😂😂

Ba b0ule !

Ai citit vreo pagina de medicina ?
Ai vizitat vreun spital ?

 

Bey curca beata, just so you know...

... un b0u e ultra-prezentabil in comparatzie cu tine. Tu iarasi nu te califici... :)

toate statele care sunt colonii ale rusiei

au dictaturi militare conduse de marionete ale moscovei. imprumuta bani si ii impart membrilor dictaturii si fortelor de represiune: militie, armata, securitate. pensii generoase, pensionare dupa 20 ani, salarii cu multe sporuri.
Inginerii, psihologii, medicii nu pupa pensii speciale..vreun vaccin rusesc..

 

tu ce faci nenica ? ai gresit articolul ? :D

sau "fisa postului" e mai importanta decat realitatea articolului unde postezi ? :D

"Cum au ajuns 40% dintre medicii romani sa se declare sceptici in privinta vaccinului anti-COVID"
pentru ca gandesc ...
si nu poti sa te declari deschis total la ceva ce nu stii , nu cunosti nu ai nici o informatie despre ...
mai cu seama ca incalca multe din "regulile" de validare ale unui vaccin .

nu se poate chema "antivaccinism" cand esti putin sceptiuc de a 'inghitii cu pofta' ceva dezvoltat si testat in cateva luni , fata de procesul normal de cativa ani .

Cred ca toata lumea ar fi multzumita...

... daca politcienii ar fi vaccinatzi primii, cu toate vaccinurile odata. Dupa un an, in functzie de "mutatziile" constatate pe parcurs la aia, mai vedem si noi astilaltzii...

Tot se lauda ei ca sunt "in slujba poporului"... :)


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor