15.700 de medici romani lucreaza in strainatate

Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 18:43
4319 citiri
15.700 de medici romani lucreaza in strainatate
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproximativ 15.700 de medici si 15.000 de cercetatori romani lucreaza in strainatate, conform unui studiu realizat de ARPS.

"In sistemul medical, conform estimarilor autorilor, aproximativ 15.700 de medici romani isi practica in prezent meseria in strainatate, cu precadere in state din vestul Europei (Germania, Marea Britanie, Franta).

Intr-o declaratie recenta a Societatii Nationale de Medicina de Familie se mentiona ca deficitul de medici de familie este de aproximativ 600, deci nesemnificativ.

Cu ocazia cercetarii intreprinse in 2017 prin proiect referitor la deficitul de medici pe fiecare judet inregistrat de directiile judetene de sanatate publica s-a aflat din raspunsurile partiale (24 din 42 de directii au oferit informatii) ca deficitul de medici specialisti era de aproximativ 4.700", releva un comunicat al ARPS despre rezultatele studiului "Emigratia fortei de munca inalt calificate din Romania. O analiza a domeniilor cercetare - dezvoltare, medicina si tehnologia informatiei si a comunicatiilor".

Si cercetatorii romani aleg sa lucreze in strainatate

In ceea ce priveste cercetarea-dezvoltarea, diaspora stiintifica este alcatuita in prezent din aproximativ 15.000 de cercetatori romani activi in strainatate, pentru care Romania nu a reusit sa construiasca programe eficiente de atragere in tara, de reintegrare sau de angrenare in parteneriate cu cercetatori din tara, indica ARPS.

"In Romania, in ultimii 20 de ani s-a inregistrat o reducere cu circa 30% a numarului de salariati din activitatea de cercetare-dezvoltare.

De asemenea, numarul studentilor care au ales in ultimii 10 ani sa studieze in strainatate este de aproximativ 300.000, reducandu-se semnificativ baza de formare a unor noi generatii de cercetatori si perspectivele revitalizarii sistemului romanesc al cercetarii - dezvoltarii si inovarii", releva comunicatul despre rezultatele studiului.

In tara lucrau in 2014 circa 120.000 de specialisti IT si se estimeaza ca, pana in 2020, cererea va ajunge la circa 300.000, din datele facute publice de Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii IT (ANIS).

Salariul mediu net in domeniu era de 5.811 de lei in ianuarie 2017, conform Institutului National de Statistica, fata de 2.300 de lei salariul mediu net pe economie.

"Specialistii TIC formati in Romania se pare ca lucreaza mai ales in statele UE precum Marea Britanie, Irlanda, Belgia, dar si SUA si Canada", se arata in comunicat.

Diferente in tendintele migratorii

Conform sursei citate, studiul releva existenta unor diferente in tendintele migratorii inregistrate in cele trei domenii: in timp ce in cercetare-dezvoltare migratia circulatorie si mobilitatea sunt mai accentuate datorita retelelor stiintifice, migratia medicilor tinde sa fie permanenta sau pe termen lung, iar in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC), datorita specificului activitatii si dezvoltarii accentuate din ultimii ani, se remarca atat migratia, cat si lucrul la distanta pentru angajatori straini.

"Principalul motiv care a determinat decizia de a emigra a specialistilor din cele trei domenii analizate, asa cum releva studiul, nu este venitul prea mic.

Cel mai des invocate de specialisti au fost, in aceasta ordine, coruptia, lipsa oportunitatilor de dezvoltare profesionala, avansarea in cariera nebazata pe merite profesionale, birocratia din institutiile publice, veniturile mici si lipsa infrastructurii/echipamentelor tehnice", se arata in comunicat.

Studiul "Emigratia fortei de munca inalt calificate din Romania. O analiza a domeniilor cercetare - dezvoltare, medicina si tehnologia informatiei si a comunicatiilor" a fost realizat de Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii, in cadrul proiectului EMINET - Dezvoltarea unei retele de organizatii active in domeniul migratiei, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#medici romani strainatate, #studenti romani strainate, #studiu despre medicii romani , #medici
Comentarii
Poza Pacifistul
Pacifistul
rank 5
Daca estimam doar 1000 lei contributii de la fiecare...
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5