Cresteri uriase de salarii pentru medici si asistente, incepand de astazi. Are Guvernul bani? Si pentru cat timp?

Joi, 01 Martie 2018, ora 07:41
37207 citiri
Cresteri uriase de salarii pentru medici si asistente, incepand de astazi. Are Guvernul bani? Si pentru cat timp?
Foto: Arhiva Ziare.com

Incepand de joi, salariile medicilor si asistentilor medicali din sistemul public de sanatate cresc direct la nivelul pe care Legea Salarizarii il prevede pentru anul 2022. Sunt majorari semnificative, intre 70 si 172%, ministrul Sanatatii Sorina Pintea anuntand ca unele salarii vor depasi chiar si 4.000 de euro.

O veste excelenta pentru un sistem vital mult subfinantat in ultimii 27 de ani. Insa lucrurile sunt departe de a fi simple.

Este vorba de absolut toti medicii si toate asistentele, care urca pe grila din 2022 direct, incepand de maine (1 martie - n.red.), va vom transmite salariile ca sa vedeti despre ce este vorba. Pot sa va spun ca un medic primar, de exemplu, de la 4.000 de lei ajunge la 15.000 de lei, la care se adauga in mod evident vechimea si celelalte sporuri de care beneficiaza. In sistemul de sanatate, salariile chiar vor fi foarte mari si ne-am bucurat sa constatam ca inca de anul trecut s-a redus exodul medicilor cu 40% doar pe promisiunea ca vor creste salariile

a anuntat, miercuri, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu

Desi a incercat sa prezinte lucrurile intr-o maniera triumfalista, ministrul Muncii a reusit, in trei fraze, sa cuprinda toate problemele pe care le ridica aplicarea Legii Salarizarii in domeniul sanatatii.

In primul rand, doar medicii si asistentele din sistemul public de sanatate beneficiaza de aceste mariri. Pentru restul personalului medical, legea se aplica treptat pana in 2022, creand din start discriminari si conflicte intre categorii.

Apoi, sporurile. Sindicatele negociaza inca de anul trecut un nou regulament de sporuri, care ar trebui si el sa intre in vigoare tot astazi. Discutiile sunt insa departe de o rezolvare si asta pentru ca in Legea Salarizarii este inclus un prag pentru acordarea sporurilor de 30% din fondul de salarii, la care Guvernul nu vrea sa renunte.

Sindicatele din sanatate sustin ca pragul de 30% este imposibil de respectat in special in cazul spitalelor multidisciplinare, unde personalul din multe dintre sectii beneficia de spor de 85-100%.

Ce sanse au sa obtina sporuri mai mari? OUG 91/2017 pentru modificarea si completarea Legii-cadru nr. 153/2017 (Legea Salarizarii) este aproape de votul final in Parlament si sindicatele incearca sa-i convinga pe deputati sa le preia amendamentele, astfel incat sa fie excluse din acest procent de 30% plata orelor suplimentare de garda si norma de hrana, care impreuna inseamna 20%.

Parlamentarii de la Comisia de Sanatate nu le-au preluat amendamentele, mai au o speranta la Comisia de Munca, insa nici acolo prea mare, dupa cum ne-a declarat Mircea Ciocan, vicepresedinte al Federatiei Sanitas.

"Va fi destul de greu, amendamentele sunt acceptate la comanda politica. Doamna Vasilescu are un police pe care il tine in sus sau in jos si asa este acceptat sau nu amendamentul", a declarat miercuri, pentru Ziare.com, Mircea Ciocan.

Cert este ca negocierile pe sporuri continua. Sindicatele spun ca pana in jurul datei de 10 martie, inca e timp sa fie adoptata o forma a legii acceptabila pentru toate partile, care sa fie aplicata retroactiv de la 1 martie.

De ce insa e atat de dura negocierea pe aceste sporuri? Raspunsul e, ca intotdeauna, banul. Se pare ca PSD a promis mai mult decat isi permitea bugetul. Am incercat, in ultimele saptamani, sa aflam care este impactul bugetar al acestor majorari uriase dintr-o data pentru medici si asistenti.

Am trimis solicitari atat Ministerul Sanatatii, cat si la Ministerul de Finante, insa pana in acest moment, ambele institutii au bagat capul in nisip. Desi am insistat periodic, desi a fost depasit termenul legal in care trebuia sa ne trimita un raspuns, pana in acest moment am primit doar promisiuni.

Potrivit sindicatelor, cresterile de salarii si mentinerea actuala a sporurilor ar inseamna, in total, cheltuieli de 3,9 miliarde de lei, mai mult decat estimarile initiale ale Guvernului. Mai exact, dupa cum ne-a declarat Mircea Ciocan, in discutiile cu fostul premier Mihai Tudose era avansata suma de 2,9 miliarde de lei pentru cresterile salariale din sanatate pentru anul 2018, iar acum suma ajunge in jurul cifrei de 3,9 miliarde de lei.

"Suma este foarte prost impartita oricum, dezbina personalul si creeaza conflicte si tot la noi vin sa le rezolvam", a adaugat vicepresedintele Sanitas.

Si daca banii nu ajung ce se va intampla? Despre acest scenariu ne-a vorbit, recent, medicul Bogdan Tanase, presedintele Aliantei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical.

"Sursa de finantare a unui spital e decontul facut de Casa pentru cazurile rezolvate. Spitalul isi ia banii de la Casa pentru cazurile pe care le rezolva. In momentul acesta n-a fost o schimbare fundamentala a modului de decontare de la Casa catre spitale si de aici decurge ca per ansamblu banii catre spitale sunt tot aia.

Deci dintr-o matematica simpla, se vede ca aceste salarii, daca se ating cifrele mentionate, nu au ca sursa de finantare banii de la Casa si atunci sursa de finantare, daca se vor atinge cifrele acelea, este din alta sursa bugetara, care pe termen lung nu poate fi sustenabila. Sa zicem ca se da o OUG de la Guvern, 'dati-le saracilor de la Sanatate bani de salarii', dar asta nu poate fi repetata luna de luna sau in 6 in 6 luni sau asa pe termen lung".

In plus, medicul ne-a explicat ca cea mai mare parte din bugetele spitalelor se va duce in salarii, in detrimentul investitiilor si achizitionarii de medicamente sau materiale sanitare, astfel ca, in final, majorarile nu vor duce la un act medical mai bun pentru pacienti.

Iar la toate acestea se adauga marea problema a medicilor de familie, care nu sunt in niciun fel vizati de majorarile din Legea Salarizarii, dar sufera in schimb efectele revolutiei fiscale, ce i-ar putea aduce chiar in situatia de a-si inchide cabinetele, dupa cum ne-a declarat dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie.

In ce priveste ultima informatie din declaratia Olgutei Vasilescu, cum ca "s-a redus exodul medicilor cu 40% doar pe promisiunea ca vor creste salariile", nu am gasit nicaieri nicio sursa statistica pentru aceasta afirmatie. Mai mult, o declaratie asemanatoare a facut la inceputul anului si seful PSD Liviu Dragnea, dar el plusase la 70%.

Atunci, lui Liviu Dragnea i-a raspuns fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu: "Dupa ce nu si-a respectat nicio promisiune din maretul program de guvernare si cu precadere cele facute medicilor, domnul Dragnea foloseste un titlu din ZF pentru a manipula din nou in mod josnic... pe cei care il mai cred. ZF ne spune ca in anul 2017 cel mai mic numar de medici din ultimii ani au solicitat documentele care le-ar permite sa lucreze in strainatate".

Acum, de unde a luat Olguta Vasilescu cifra de 40% si la ce anume se refera mai exact nu putem decat sa promitem ca vom incerca sa aflam.

Citeste mai multe despre situatia din sistemul medical:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#salarii medici asistente crestere, #sporuri sanatate negocieri Olguta Vasilescu, #bani Guvern salarii medici crestere , #medici
Comentarii
Poza Hastalavista
Hastalavista
rank 5
Cine DRAKnea poate sao mai creada pe Hollguta si Resturile