UPDATE Imagini cutremuratoare din spitalul Resita. Pacienti cu probleme psihice sunt lasati sa agonizeze, printre trupurile celor care au murit de COVID

Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 12:25
18358 citiri
UPDATE Imagini cutremuratoare din spitalul Resita. Pacienti cu probleme psihice sunt lasati sa agonizeze, printre trupurile celor care au murit de COVID
Foto: Facebook

Imagini de groaza au fost surprise in spitalul de urgenta din Resita. Bolnavii de COVID-19, majoritatea in varsta, stau dezbracati pe holurile sectiei de pneumologie, direct pe ciment.

UPDATE 12.20 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a solicitat miercuri, 2 decembrie, reprezentantilor Inspectiei Sanitare de Stat (ISS) sa demareze de urgenta un control la Spitalul Judetean de Urgenta Resita, ca urmare a imaginilor aparute in spatiul public privind modul in care sunt tratati pacientii din cadrul Sectiei de boli infectioase.

Tot in acest caz s-a pronuntat si Romeo Dunca, presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, care sustine ca medicii aleg sa faca doar operatii usoare, redirectionand cazurile grave catre alte unitati medicale. Cu toate acestea, mai spune el, salariile cadrelor medicale sunt uriase, iar pentru Spitalul Judetean de Urgenta Resita se aloca un buget de 50 de milioane de euro pe an.

"Spitalul Judetean cheltuie 50 de milioane de euro pe an, mai mult decat bugetul judetului. Acolo sunt zeci de doctori. Noi avem o scoala de medicina sanatoasa, dar sa ai zeci de medici primari care stau si iau doar salarii de medici primari si fac interventii... sparg furuncule, hemoroizi, si orice interventie grea o trimit in alte spitale.

"Stim ce s-a intamplat cu o pacienta in urma cu o saptamana care avea nevoie de o operatie toracala, avea COVID, si bineinteles ca nu se putea face la Resita si asteptam sa vedem daca o primeste pe undeva, la Timisoara sau Targu Mures. Deci nu putem sa facem niste interventii mai serioase ca sa putem sa luam si noi niste bani de la Casa de Asigurari. Actul medical nu este atat de calificat pe cat sunt calificarile la specializarile medicilor si la salariile pe care le iau. Medicii rezidenti totusi au salarii foarte mici.

Pacientii de aici aleg Timisoara pentru ca aici nu exista specializare si medicii care iau salarii de doctor docent de fapt doar salariile le au mari. Prestatia nu este pe masura si atunci si performanta spitalului este foarte scazuta pentru ca degeaba internam cu tuse acolo, Casa de Sanatate nu deconteaza. Pentru o apendicita, pentru polipi, hemoroizi sau furuncul, chiar daca il face un medic primar, Casa de Sanatate tot 2 bani da, doar salariile sunt mari. Operatiile grele pleaca in alte parti

Vreau sa vad cati medici primari sunt, cati specialisti, cati rezidenti, cate paturi, cat s-au folosit acele paturi, pentru ca la un anumit numar de paturi trebuie sa ai un anumit numar de personal adiacent. Toata infrastructura vreau sa o raportez la numarul de interventii si de ce grad. Si cate trimiteri la alte spitale au fost", mai spune Dunca.

UPDATE 10:58 - Conducerea Spitalului Judetean din Resita a dispus efectuarea unei anchete interne dupa ce mai multe imagini care arata o stare de curatenie precara si pacienti imbracati sumar au fost publicate pe retelele de socializare.

Potrivit managerului unitatii medicale, Alina Stancovici, conditiile din spital sunt cunoscute, imaginile prezentate fiind suprinse in Stationarul 3, in sectia de Pneumologie, care a fost extinsa din vara la 70 de paturi si a preluat pacienti COVID-19, inclusiv dintre cei cu afectiuni psihice.

"Am deschis o ancheta interna pentru a vedea cine sunt pacientii si cine i-a ingrijit si cand au fost facute fotografiile. Am stat de vorba cu personalul medical pentru a identifica situatia si a lua masurile care se impun. (...) Stim ca este mizerie in spital, recunoastem cu totii ceea ce se intampla in sistem", a declarat miercuri, 2 decembrie, la Digi 24, managerul spitalului din Resita.

Ea a aratat ca in spital nu s-au facut investitii de 30 de ani, iar cladirea insalubra prezentata pe retelele de socializare a fost construita in anul 1957. Din acest motiv, conducerea spitalului a solicitat Ministerului Sanatatii, in 20 septembrie, un spital modular.

"Conditiile nu sunt dintre cele mai bune. Lucram cu personal medical redus; acelasi personal medical, pe jumatate bolnav, intra in ture de dimineata pana seara. Aceiasi medici se succed, la doua zile, in liniile de garda. (...) Sunt deficiente, le cunosc, ma confrunt cu ele in fiecare zi. Cred ca investitia in resursa umana in sistemul de sanatate si in resursa logistica a acestuia ar trebui sa ne dea de gandit fiecaruia", a mai aratat managerul spitalului.

Stirea initiala

Unii dintre ei sunt chiar in agonie si in imposibilitatea de a se deplasa. Fotografiile facute chiar de un pacient au fost postate pe o retea de socializare.

"Hai odata ca nu mai pot!" Este strigatul de disperare al unui pacient care, cu ultimele puteri, incearca sa cheme ajutor. Nimeni nu pare sa-l bage in seama. In imagini se vad bolnavii care stau pe jos, fara sa se poata ridica, pacienti imobilizati care incearca in zadar sa ajunga la un pahar cu apa de langa pat si cadavre lasate in salon, printre ceilalti suferinzi.

"Bolnavii sunt tratati ca niste animale. Sunt lasati pe jos, cadrele medicale nu iau in seama niciun bolnav care este acolo," este revoltata fiica unei paciente, citata de observatornews.ro.

Mama si prietena ei au trait in spital clipe de cosmar. "Inclusiv perfuzoare trebuie sa cumperi, seringi, pansamente. In cazul in care este nevoie de operatie trebuie sa vii cu ele de acasa, se face lista," spune aceasta.

Reactiile autoritatilor

Autoritatile se scuza insa ca n-au avut timp sa faca nimic pana acum. Managerul este in functie de numai trei luni.

Alina Stancovici, managerul Spitalului de Urgenta Resita: "Intr-adevar, imaginile nu sunt dintre cele mai frumoase. Trebuie precizat ca acestea au fost surprinse pe sectia de pneumologie. Acolo unde este cladirea destinata tratarii pacientilor pozitivi".

Tot ce a putut sa faca, a fost sa ceara fonduri la cei care administreaza spitalul.

"Cladirea in sine este o cladire degradata. Daca de 30 de ani nu s-aau facut investitii, va puteti da seama ce conditii ofera," declara Alina Stancovici, Spitalul de Urgenta Resita.

Romeo Dunca, presedinte CJ Caras-Severin: "Am mostenit o situatie foarte grea, nu numai spitalul din Resita are probleme. Suntem blocati in absolut toate sectoarele. Nu sunt bani, avem datorii foarte mari".

"O mare parte din medici fac prezenta, dupa care pleaca acasa sau pleaca sa isi trateze bolnavii prin cabinetele private," mai arata Romeo Dunca.

"Am deschis o ancheta interna"

Alina Stancovici, managerul Spitalului de Urgenta Resita, a explicat si la Digi 24 cum s-a ajuns in aceasta situatie.

"Sunt managerul aratat cu degetul, dar sunt managerul care ocupa acest post de cateva saptamani. Problemele sunt vechi, este vorba de un spital care are datorii de miliarde, datorii istorice, un spital in care nu s-au facut investitii de 30 de ani. Cladirea pe care o vedeti este din 1957, insa lucra de-a dreptul, motiv pentru care in 20 septembrie m-am adresat MS cerand un spital modular. In Caras Severin, pana acum o saptamana existau doar doua spitale Covid: spitalul din Caransebes si spitalul din Resita.

Sectia de pneumologie, cea in care sunt realizate fotografiile, a fost marita din vara. S-a ajuns la 70 de paturi. Din fiecare colt in care putea fi amenajat un loc pentru un pacient s-a marit capacitatea. Pe aceasta sectie au fost preluati toti pacientii COVID, de toate categoriile, indiferent de varsta, indiferent de patologii, cu afectiuni renale, cu afectiuni cardiace, inclusiv cu afectiuni psihice. Sunt categorii de pacienti care ar trebui tratati si ingrijiti cu masuri speciale. Din pacate, nu toate sectiile preiau pacienti COVID.

Intr-adevar, conditiile nu sunt din cele mai bune. Lucram cu personal medical redus. Acelasi personal medical pe jumatate bolnav intra in ture de dimineata pana seara, aceiasi medici intra in ture o data la doua zile.

Imaginile au fost surprinse inainte de a se face curatenie. Sunt deficiente, le cunosc, ma confrunt cu ele in fiecare zi. Cred ca investitia in resursa umana in sistemul de sanatate si in resursa logistica a acestuia ar trebui sa ne dea de gandit fiecaruia. Sunt convinsa ca in toate spitalele din tara este acelasi lucru.

Am deschis o ancheta interna pentru a vedea si care sunt pacientii si cine i-a ingrijit si cand au fost facute fotografiile. Am stat de vorba cu personalul medical pentru a identifica situatia si pentru a lua masurile care se impun. Stiu ca este mizerie in spital, recunoastem cu totii ceea ce se intampla in sistem."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#covid, #coronavirus, #coronavirus resita, #covid resita , #medici