Medicii avertizeaza ca oamenii nu mai cer ajutor de frica COVID-19: In caz de AVC, nu stati acasa! Cum recunosti un atac

Sambata, 16 Mai 2020, ora 10:28
6839 citiri
Medicii avertizeaza ca oamenii nu mai cer ajutor de frica COVID-19: In caz de AVC, nu stati acasa! Cum recunosti un atac
Foto: Arhiva Pixabay

Medicii neurologi si radiologii neurointerventionisti trag un semnal de alarma si avertizeaza ca oamenii nu mai cer ajutor medical de frica COVID-19. Ei roaga oamenii sa nu ezite sa sune la 112, mai ales in cazul bolilor grave care necesita interventie de urgenta, precum atacul vascular cerebral.

Ei spun ca in timpul celor 2 luni de izolare a scazut foarte mult numarul persoanelor care s-au prezentat la sectia de primiri-urgente a spitalelor.

"Numarul de prezentari a scazut foarte mult la camera de garda si cazurile care au ajuns au fost de cele mai multe ori cazuri grave, cazuri decompensate, cazuri de AVC severe, iesite din fereastra de timp terapeutica", a declarat Prof. Dr. Gheorghe Iana, Presedintele SNRIR, medic primar Radiologie si Imagistica Medicala, conform unui comunicat remis Ziare.com.

Specialistii incurajeaza oamenii sa ceara ajutor imediat cand apar simptome specificice.

"Daca suspectati aparitia unui AVC (pareza mana-picior, asimetria fetei, dificultati de vorbire), nu stati acasa! Pacientii sau apartinatorii nu trebuie sa piarda niciun minut pana sa sune la 112. Se estimeaza ca 1 minut pierdut inseamna 2 milioane de neuroni pierduti. Suntem intr-o cursa contra cronometru pentru a tine pacientul departe de invaliditate sau chiar de deces", a spus conf. Dr. Cristina Tiu - coordonator national al AP AVC, sefa Sectiei de Neurologie II din Spitalul Universitar Bucuresti si viitor Presedinte al Societatii de Neurologie din Romania.

Cristina Tiu a precizat ca au fost zile cand de la 70 de prezentari la camera de garda la neurologie au avut doar 4 sau 5 pacienti.

Medicii sustin ca spitalele au creat circuite si proceduri menite sa minimizeze expunerea pacientilor la riscul de infectare cu COVID-19.

"Spitalul Universitar Bucuresti este pregatit sa gestioneze cazurile de AVC. Exista materiale de protectie, s-au creat circuitele necesare pentru pacientii suspecti de COVID 19, s-au organizat ture ale personalului care asigura ingrijirea celor suspecti si care nu se intersecteaza cu restul personalului. Toti pacientii care au indicatie de internare sunt testati si directionati catre o aripa separata pana la sosirea rezultatelor. Bineinteles, in acest timp, primesc tratamentul adecvat", a explicat dr. Bogdan Dorobat, medic primar radiologie interventionala la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti care subliniaza si ca intreg personalul medical si auxiliar poarta masca, ochelari sau viziera, boneta, imbracaminte sterila, iar pacientului i se pune masca.

Mai mult, sterilizarea salii de interventie se face ca si cum pacientul ar fi pozitiv, cu dezinfectare corespunzatoare, lampa UV, pauza intre pacienti si aerisirea incaperilor. Dupa sosirea rezultatului la testul de COVID-19 efectuat, pacientii sunt mutati pe aripile cu pacienti negativi.

Cum recunoastem semnele unui AVC?

Pacientii sau apartinatorii isi pot identifica dupa o metoda simpla simptomatologia AVC. FAST este un acronim format din primele litere ale celor mai importante simptome ale unui AVC: F este de la Fata cazuta si asimetrica, A de la Amortirea bratelor si picioarelor, S de la Stalcirea sau Sacadarea vorbirii, iar T vine de la Timp, pentru ca atunci cand un apartinator sesizeaza simptomele, este timpul sa sune urgent la 112.

"Atentia fiecaruia dintre noi la cei din jur si reactia imediata in caz de pericol nu trebuie sa tina cont de timpuri sau de temeri, pentru ca, asa cum obisnuim noi, medicii din domeniul neurologiei si neurochirurgiei, sa spunem: Timpul este creier!", a declarat dr. Lucian Marginean, medic primar radiologie interventionala la Spitalul Judetean de Urgenta din Targu Mures.

Dintre pacientii cu AVC, aproximativ 30% decedeaza in primele 30 de zile, iar 30-35% vor ramane cu un grad de dizabilitate care ii va face dependenti de ingrijirea unei alte persoane sau ii va impiedica sa isi mai desfasoare activitatea profesionala.

A.G.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#medici romani urgenta frica, #medici romani AVC , #medici