Cum a trecut chirurgul Mircea Beuran prin boala COVID-19: "Saturatia scadea sub 90. Am avut 17 zile de ATI"

Joi, 31 Decembrie 2020, ora 12:02
3852 citiri
Cum a trecut chirurgul Mircea Beuran prin boala COVID-19: "Saturatia scadea sub 90. Am avut 17 zile de ATI"
Mircea Beuran este chirurg FOTO Adevarul.ro

Peste o mie de romani se afla in prezent in sectiile de Terapie Intensiva din cauza agravarii starii de sanatate dupa ce s-au infectat cu noul coronavirus. In urma cu mai bine de doua luni, printre pacientii in stare grava se afla si celebrul chirurg Mircea Beuran.

Medicul a povestit pentru Medika TV cum a ajuns sa sta 17 zile la ATI desi totul a inceput cu o oboseala.

"In luna septembrie, cu toate ca in perioada din mai pana in septembrie activand in acest spital se facea saptamanal un control direct cu acel PCR, proba cea mai directa daca ai sau nu SARS-CoV-2, cu o duminica in urma eram negativ, joi seara m-am intors de la spital si am avut o stare de oboseala care nu se justifica la ritmul zilei respective si, in general, munca aceasta de spital nu ma obosea defel.

Am dormit, in cursul noptii m-am trezit pentru ca faceam febra si incepusem sa tusesc, n-a durat mult, vreo 2 ore, am transpirat, am adormit la loc, dimineata m-am trezit ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Aceeasi stare buna. Am considerat ca un bun inceput, poate ca racesc. Asta a fost joi spre vineri. Vineri, tot noaptea, iar febra, iar tuse si o oboseala de nedescris. Nu puteam sa ma dau jos din pat. Imi dau seama ca pregatesc COVID-ul. Nu aveam standardul despre care se stia.

O tuse seaca, fara expectoratie. Am luat un paracetamol. Dupa mai putin de doua ore nu mai era nimic. Ca si cum cineva mi-a luat ca cu mana starea aceasta. Si-am ajuns sambata, iar sambata am ajuns la un varf. In care oboseala era maxima si febra a scazut, a ramas tusea, o tuse seaca si, totodata, niste tulburari in articulatii. Parca nu erau ale mele, nu puteam sa misc nici degetele de la maini si picioare", a explicat prof. dr. Mircea Beuran.

Astfel, a decis sa-si faca un control amanuntit la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti. La finalul investigatiilor, medicii i-au recomandat sa ramana internat.

Celebrul chirurg Mircea Beuran este internat la "Matei Bals" dupa ce s-a infectat cu noul coronavirus. Care este starea medicului

"M-am dus, convins ca fac boala, sa fac testul. Bineinteles ca testul a iesit pozitiv. Iesind pozitiv, m-am dus la Spitalul Matei Bals, la colegul si prietenul meu, pentru ca mai trecusem printr-o gripa aviara, tot cu probleme pulmonare severe, la prof. Adrian Streinu-Cercel. Mi-a spus sa raman acolo in 2 ore sa facem un bilant, am ramas intr-un spatiu de rezerva. Mi-a facut un tomograf pulmonar si a venit sa-mi spuna ca trebuie sa raman. Au aparut acele semne clasice de geam mat care erau in ambele arii pulmonare", a mai spus dr. Beuran.

"Saturatia scadea sub 90. Am avut 17 zile de ATI"

Starea de sanatate a medicului Mircea Beuran s-a inrautatit, asa ca acesta a avut nevoie de ingrijiri medicale in cadrul sectiei ATI a Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals".

"Saturatia scadea sub 90. M-au internat direct in ATI. Am avut 17 zile de ATI. Prima saptamana a fost destul de grea, pentru ca dincolo de semnele care apar si dispar se instala insomnia, pozitia cea mai buna pentru oxigenare era pozitia pe burta. Adica sa stai culcat pe abdomen, mainile erau la perfuzii, la monitoare, incomod, dar de nevoie stai. Nu puteam dormi. Dupa o saptamana am trecut peste aceasta stare. Nu-mi pierdusem mirosul si gustul, dar dupa 2 saptamani s-a instalat si pierderea acestor simturi. Am mai ramas inca 2 zile, in asa fel incat sa existe siguranta ca la externare pot sa merg acasa, dar cu un suport de oxigen", a explicat dr. Mircea Beuran.

Dupa externare echipa medicala de la "Matei Bals" i-a prescris medicului Mircea Beuran o serie de exercitii de respiratie, astfel incat sa-si poata recapata in totalitate capacitatea pulmonara.

"Fratia halatelor albe". Cum a ajuns medicul Beuran sa fie despagubit de spitalul Floreasca, dupa ce o pacienta a ars pe masa de operatie

Judecatorii anuleaza decizia de revocare din functie a medicului Mircea Beuran. Spitalul Floreasca, obligat sa-i plateasca salariile

Emanuel Ungureanu sustine ca Mircea Beuran obisnuia sa parafeze actele operatorii, desi nu participa la operatii

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Șefa secției ATI de la Spitalul Pantelimon: Actuala situație e generată de ”furia unei singure persoane, care nu a făcut decât să blameze, să denatureze adevărul”
Șefa secției ATI de la Spitalul Pantelimon: Actuala situație e generată de ”furia unei singure persoane, care nu a făcut decât să blameze, să denatureze adevărul”
Şefa Secţiei ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon din Bucureşti, Florina Pompilian, afirmă, sâmbătă, 13 aprilie, că a revenit în unitate după o absenţă de cinci ani şi a găsit o secţie...
Declarația sfâșietoare a fiicei unuia dintre pacienții morți la Spitalul Sf. Pantelimon: ”Dimineața era ok. Câteva ore mai târziu au anunțat decesul”
Declarația sfâșietoare a fiicei unuia dintre pacienții morți la Spitalul Sf. Pantelimon: ”Dimineața era ok. Câteva ore mai târziu au anunțat decesul”
Fiica unuia dintre pacienții morți la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală a povestit cum a aflat vestea sfâșietoare, fiind vorba de un adevărat șoc, dat fiind că, cu doar câteva ore...
#coronavirus, #Mircea Beuran, #ATI , #medici