Dar drepturile medicilor?

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 03 August 2016, ora 06:53
86231 citiri
Dar drepturile medicilor?

Nu cred ca asistenta medicala din a carei eroare o femeie a primit sange dintr-o alta grupa decat a ei la Spitalul CF2 are cum sa scape de vinovatie. La fel in cazul pacientei de la Spitalul de Arsi care a suferit acelasi tip de accident.

Asa cum nu a scapat de vina asistenta care a iesit cateva minute fatale din salonul de prematuri de la Maternitatea Giulesti, exact cand acolo a izbucnit incendiul.

Sunt numeroase cazuri de malpraxis, la medici si asistente, presa le prezinta infierand cu manie halatele albe. Avem un ministru al Sanatatii instalat in functie cu intentia declarata de a apara drepturile pacientilor. Avem pentru prima data un secretar de stat cu aceasta misiune precisa.

Sigur ca drepturile pacientilor trebuie aparate. Dar drepturile medicilor si ale asistentelor? De ele se intereseaza cineva?

Cazurile de malpraxis inseamna generic erori ale corpului medical ale caror consecinte le suporta pacientii. Dar isi pune cineva problema cate dintre ele sunt consecinta faptului ca drepturile cadrelor medicale sunt incalcate zilnic de un sistem in egala masura cinic cu ele si cu pacientii?

Si cand spun sistem eu nu ma refer la o entitate nedefinita, cumva echivalenta cu fatalitatea. Nu, sistemul inseamna reglementari proaste si conducatori in cel mai bun caz incompetenti, cu nume si prenume.

Salonul de la Giulesti nu ramanea nesupravegheat daca asistenta nu era singura pe tura, nu era singura daca numarul asistentelor era suficient, era suficient daca asistentele, la fel ca medicii, nu plecau pe capete din sistemul public, chiar din tara, din cauza salariilor, a conditiilor de munca, a efortului cu mult prea mare si riscurilor anormale provocate de numarul prea mic.

Ancheta de la CF2 e in curs, dar la finalul ei poate vom afla cate asistente erau in spital si cate ar fi trebuit sa fie in mod normal, pentru ca fiecare dintre ele sa si poata face treaba fara riscul generat de suprasolicitare.

Zilele trecute o echipa de medici s-a electrocutat din cauza unui aparat defect la Spitalul Coltea. Despre drepturile acelor medici la un pas de moarte nu discutam, ele nu conteaza. Ar fi fost buni doar de pus la zid daca pacientul murea.

Cate dintre cazurile de malpraxis au drept cauza, de fapt, aparatura deficitara si suprasolicitarea nu calculeaza nimeni. Important e sa fie tap ispasitor.

Pana acum, medicii din spitale traiau o forma de sclavagism modern in privinta garzilor suplimentare, la care erau obligati dupa bunul plac al directorului, fara ca acest timp sa le fie considerat vechime in munca, fara a avea dreptul la o recuperare corespunzatoare dupa garda, fara sa le fie recunoscute orele suplimentare si nici sporurile.

OUG 20/2016 corecteaza teorectic aceasta situatie, stabilind ca garzile trebuie efectuate in baza unui contract de munca cu timp partial.

Desi au trecut aproape doua luni de la adoptarea ei, corectia ramane litera moarta. Nici pana astazi Ordinul de ministru 870/2004 privind garzile nu a fost modificat pentru a fi pus in concordanta cu OUG, nu se incheie contracte de munca, iar sindicatele se plang ca asupra medicilor se fac mari presiuni in spitale: doar 10% dintre medici au primit propunerea de a face contracte si 73% dintre ei au refuzat pentru ca acestea erau abuzive.

Nu e o situatie usoara ce-i drept, pentru ca fiind vorba despre contracte de munca intra in discutie o serie de prevederi ale legislatiei muncii. Contractele de munca trebuie negociate, trebuie aplicate sporurile legale, trebuie respectat timpul de odihna, asa ca medicul iesit din garda pleaca acasa si nu intra in programul de munca normal.

In plus, dupa cum mi-au explicat specialisti din sistem, conform Codului Muncii, salariatii nu pot lucra mai mult de 48 de ore pe saptamana, adica in medie 3 garzi la 2 luni, in conditiile in care, in prezent, in multe spitale, se fac cate 4-5-6 garzi suplimentare, care de acum vor fi ilegale.

Toate aceste probleme iesite la suprafata dau suma exploatarii la care erau supusi medicii. Asa cum, daca ar fi facute, protocoalele ar arata ce conditii ar trebui sa aiba medicii ca sa profeseze ca la carte, conditii pe care ministerul nu le poate asigura.

Drepturile pacientilor nu vor fi niciodata respectate fara a fi respectate drepturile medicilor. Cat timp ei vor fi suprasolicitati, exploatati, umiliti, obligati sa isi asume riscuri provocate de logistica deficitara, pacientilor nu are cum sa le fie mai bine oricate sanctiuni si insulte vor curge peste ei.

Dimpotriva, cu cat vor fi mai umiliti, cu cat se vor teme mai tare, cu atat mai multi vor pleca si cu atat mai rau le va fi pacientilor.

Citeste si:
UPDATE Filmul agresării consilierei USR din Mogoșoaia de către ”colegi” de la PNL și PMP. "Vă las în căruț cu rotile" VIDEO
UPDATE Filmul agresării consilierei USR din Mogoșoaia de către ”colegi” de la PNL și PMP. "Vă las în căruț cu rotile" VIDEO
Un consilier local ales pe listele USR în localitatea Mogoșoaia, ar fi fost agresat de doi colegi de consiliu local, membri PMP și PNL, în cadrul unei ședințe de comisie ce a avut loc...
Mesajul ministrului român de Externe pentru rușii care vor să vină Deveselu. Care este situația diplomaților români din Ucraina
Mesajul ministrului român de Externe pentru rușii care vor să vină Deveselu. Care este situația diplomaților români din Ucraina
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi, 27 ianuarie, că scutul de la Deveselu nu este o amenințare pentru Rusia, lucru de care se pot convinge oficialii de la Moscova făcând o...