De astazi, medicii de familie nu mai pun stampila pe retete sau trimiteri. Ce trebuie sa stie pacientii care sunt refuzati de farmacii sau spitale

Miercuri, 01 August 2018, ora 07:22
36163 citiri
De astazi, medicii de familie nu mai pun stampila pe retete sau trimiteri. Ce trebuie sa stie pacientii care sunt refuzati de farmacii sau spitale
Foto: Arhiva Pixabay

Incepand de la 1 august, medicii de familie au anuntat ca nu vor mai pune stampila cabinetului pe bilete de trimitere, retete compensate si gratuite sau certificate de concedii medicale. Adica, pe scurt, ca vor respecta legea.

Anuntul a fost facut saptamana trecuta de Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, care a explicat si situatia in care se afla medicii. Mai exact, desi de un an e in vigoare o lege care spune explicit ca nu mai este nevoie de aceasta stampila, documentele in cauza sunt respinse de farmacii, spitale sau medici specialisti daca nu sunt stampilate.

Consecinta: pacienti refuzati si plimbati intre medicul de familie si farmacii, spitale, desi documentele pe care le prezinta sunt deplin legale.

"A trecut un an si inca ni se intorc pacienti in cabinete, suparati ca am fi uitat sa stampilam si i-am pus pe drumuri. De fapt, nu uitam, ci respectam legea! Pacientii sunt insa refuzati la biroul de internari de la spital, la receptia laboratorului de analize sau in farmacie in lipsa stampilei si trimisi la noi pentru a o aplica.

Cei mai multi colegi medici de familie au ales sa continue sa stampileze, pentru a nu-i mai pune pe pacienti pe drumuri, dar nu este normal sa ignoram o lege, din cauza neinformarii altor paliere ale sistemului de asigurari", a declarat medicul Marina Pircalabu, presedinte al Patronatului Medicilor de Familie din Bucuresti si judetul Ilfov (PMFB).

Asadar, de la 1 august, medicii de familie cer tuturor respectarea acestei legi menite sa ajute la debirocratizarea sistemului. Ca pacient, daca vi se intampla sa va fie refuzata reteta sau biletul de trimitere pe motiv ca nu are stampila cabinetului, sa stiti ca legea e de partea dvs..

Este vorba de ordinul ministrului Sanatatii si presedintelui CNAS nr 876/824/2017 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr 614 din 28.07.2017, care prevede ca stampila nu mai este necesara.

De asemenea, avand in vedere prevederile Ordinului MS/CNAS nr.674/252/2012, nici pe prescriptiile electronice (retete compensate si gratuite) emise in regim online prin intermediul Sistemului Informatic al Prescriptiei Electronice (SIPE), nu este necesara aplicarea parafei medicului, stampilei cabinetului si nici a semnaturii olografe a medicului, acestea fiind semnate electronic.

Mentiunea ca prescriptia a fost emisa online si semnata cu semnatura electronica a medicului se afla in subsolul prescriptiei.

"De 5 ani, practic de la introducerea retetelor electronice, acestea nu au trebuit semnate, parafate si stampilate, daca erau emise online, adica atunci cand toate elementele sistemului informatic merg. Doar retetele emise offline, adica atunci cand sistemul informatic nu functioneaza bine si nu pot fi semnate electronic, necesita semnatura olografa, parafa si stampila.

Oricine isi poate da seama daca reteta este emisa online sau offline pentru ca acest lucru este scris in subsolul retetei. Cu toate acestea, de 5 ani, multi dintre noi continuam sa folosim pixul, parafa si stampila pe retetele online, pentru ca ne respectam pacientii, refuzati de farmacii!", a declarat si medicul Sandra Alexiu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov (AMFB).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#pacienti refuzati stampila medic familie reteta, #pacienti refuzati spital trimitere stampila , #medici