Ziare.com

Federatia Sanitas anunta proteste si miting in Bucuresti: OUG 114 afecteaza grav salariile angajatilor din Sanatate

Marti, 19 Februarie 2019, ora 18:25

   

Federatia Sanitas anunta proteste si miting in Bucuresti: OUG 114 afecteaza grav salariile angajatilor din Sanatate
Reprezentantii Consiliului National al Federatiei SANITAS vor organiza un miting la Bucuresti, pe 3 aprilie, generat de nemultumirile celor peste 100.000 de membri de sindicat fata de conditiile salariale, informeaza un comunicat transmis marti de SANITAS.

Liderii SANITAS reprezentand membri din toate judetele tarii s-au intalnit, marti, pentru a analiza situatia acordarii drepturilor salariale raportat la reglementarile Legii 153/2017 si ale OUG 114/2018.

Reprezentantii SANITAS considera ca OUG 114 afecteaza grav salariile angajatilor din sanatate si din asistenta sociala.

" (...) legea 153/2017 a creat un nivel ridicat de asteptare, iar OUG 114/2018 a produs o grava afectare a evolutiei firesti a veniturilor salariatilor din sanatate si asistenta sociala, (...) actele normative cu caracter salarial din ultimii doi ani sunt contradictorii si au prevederi interpretabile care au condus la aplicarea lor neunitara si discriminatorie, (...) ianuarie 2019 nu a adus cresteri reale de venituri salariatilor care, conform Legii 153/2017, urmau sa beneficieze de acestea, iar celor care au beneficiat de cresteri in martie 2018, limitele impuse de OUG 114/2018 le-au produs pierderi importante de venituri", se precizeaza in comunicatul SANITAS.

Sindicalistii critica si lipsa de reactie a responsabililor guvernamentali la solicitarile repetate de a organiza dezbateri si consultari cu partenerii sociali pentru armonizarea reglementarilor salariale si identificarea de solutii pentru readucerea echilibrului in sistemul sanitar si de asistenta sociala in materie salariala.

Sindicatele din Sanatate se intalnesc cu Dancila si ministrii care au inghetat veniturile: Sa vedem ce a fost in capul lor

De asemenea, SANITAS aminteste si de "nemultumirile crescande ale membrilor de sindicat fata de masurile injuste pe care ordonatorii de credite le aplica pentru a se incadra in limitele legii - si anume reducerea sporurilor de conditii sau a sporului pentru asigurarea continuitatii - si fata de modalitatea inechitabila de acordare a unor drepturi general valabile" si de "faptul ca am asistat deja la proteste spontane in diverse unitati sanitare din tara si ca exista semnale clare ca acestea se vor propaga cu rapiditate pe masura ce angajatii vor incasa salariile pentru luna ianuarie 2019 si vor constata ca inregistreaza pierderi de venituri sau ca acestea nu cresc deloc".

In acest context, in perioada 20 februarie - 1 martie, sindicalistii SANITAS anunta pichetarea autoritatilor locale, pe 6 martie pichetarea Ministerului Finantelor Publice, pe 13 martie pichetarea Ministerului Sanatatii, pe 20 martie pichetarea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale si pe 3 martie organizarea unui miting in Bucuresti.

Revendicarile SANITAS vizeaza eliminarea din plafonul de 30% a indemnizatiei de hrana si a sporului pentru asigurarea continuitatii activitatii in unitatile sanitare si de asistenta sociala, calcularea sporurilor si a garzilor la salariul de baza actual pentru toti salariatii din sistemul sanitar si cel de asistenta sociala, asigurarea finantarii cresterilor salariale prin transfer de la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, includerea contravalorii indemnizatiilor pentru concediile de odihna si pentru concediile medicale in suma salariilor de baza de la nivelul ordonatorului de credite, eliminarea inechitatilor in ceea ce priveste aplicarea Regulamentului de sporuri, corectarea inechitatilor din Legea 153/2017 si includerea in Anexa II a tuturor categoriilor de personal din sanatate si asistenta sociala, negocierea si semnarea Contractului Colectiv de Munca la nivelul Sectorului "Sanatate. Activitati sanitar-veterinare".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3414 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

VIVAT

LAURA BRETAN

 

Oau!!!

Federatia Sanitas e indignata ca barsanele raluci nu mai profeseaza ca medici?
Nuuu!!!
E indignata ca barsanele raluci nu sunt platite corespunzator "calificarilor"!!!

Federatia Sanitas e indignatade bacteriile ucigase di Sanatate?
Nuuu!!!
...

 

Culmea nesi

bugetarii trintori cu salariile nesi,platite de nou,degeaba,vor mai multi bani ptr trindavie,prostie,hotie,dupa modelul sparlamentarilor.Cum sa ia ba o asistoanta 6000 roni,cu spaga 9000 pe luna?
de unde atitia bani?
un bouar de doctor 12000 roni?
ati innebunit?ati distrus tara.banii s.au dus in cumparaturi,inflatie,si jn cresterea preturilor.Aia cu salarii mici care va platesc voua salariile nesi sint disperati.
Nu vaconvine,carati.va!sa aduca medici din africa,bangladesh,etc,care vor sa munceasca.platesc o gramada de bani si sanatatea zero,nu ai cu cine vorbi,numai bouari incompetenti,unii si falsi.muriti ba!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor