In Romania, 25% dintre persoanele infectate cu coronavirus sunt salariati din Sanatate

Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 12:35
4055 citiri
In Romania, 25% dintre persoanele infectate cu coronavirus sunt salariati din Sanatate

25% dintre persoanele infectate cu coronavirus in Romania sunt salariati din sanatate, anunta Federatia Solidaritatea Sanitara.

Potrivit sindicatului, rata de infectare in randul lor este de 20 de ori mai mare decat cea din randul restului populatiei.

"In data de 7 aprilie 2020 erau confirmati pozitiv SARS-CoV-2 un numar de 1.087 salariati din sanatate. 25% din totalul cetatenilor infectati sunt salariati din sanatate. Procentul salariatilor din sanatate infectati (din total salariati) este de 0,543%, adica aproape de 20 de ori (19,68) mai mare decat cel al populatiei generale (0,02%). Ritmul in care a crescut zilnic, in medie, numarul salariatilor din sanatate infectati SARS-CoV-2 in ultimele 9 zile a fost de 22,46%", se arata intr-un comunicat al Federatiei.

Prima victima a coronavirusului printre cadrele medicale de la Suceava. Lucra de 20 de ani in sistemul de sanatate

Mai mult, sindicatul atrage atentia ca, "daca s-ar mentine acest ritm de crestere zilnica a numarului, atunci, in 27 de zile, ar fi infectati toti salariatii din sanatate".

Cateva ipoteze explicative

Potrivit Federatiei Solidaritatea Sanitara din Romania, principala ipoteza explicativa a situatiei actuale este ca aceasta evolutie a fost determinata in special de lipsa echipamentelor individuale de protectie din perioada anterioara.

In masura in care ipoteza este corecta, evolutia ritmul s-ar putea mentine pe aceste coordonate intre 7 si 14 zile, spune sindicatul.

Federatia precizeaza ca rata de crestere zilnica de 22% este o caracteristica ce a fost indicata in foarte multe state in perioada de maxima dezvoltare a pandemiei COVID 19.

Astfel, sindicatul a luat in considerare si doua ipoteze explicative pentru diferenta dintre rata de infectare a personalului din sanatate si cea a populatiei generale:

- Diferentele sunt generate de impactul diferit al testarii: personalul din sanatate este testat intr-un procent mai mare (chiar daca insuficient de mare). Este ipoteza cu probabilitatea cea mai mare. In functie de puterea ei explicativa situatia ar putea fi diferita in realitate si in randul populatiei. Cu alte cuvinte, testarea intr-un procent mai mare a salariatilor din sanatate ar putea fi un indicator mai adecvat a ceea ce se intampla la nivelul intregii populatii.

- Diferentele sunt determinate de factori de amplificare specifici sistemului (concentrarea pacientilor infectati in unitati sanitare, ponderea mare a pacientilor care sunt purtatori asimptomatici, transmitere intra-profesionala).

"Din cauza multiplelor cai de contaminare a salariatilor din sanatate, nu ne putem astepta la intreruperea brusca a lantului transmiterii in perioada imunitara, eficienta izolarii si imunizarea unei parti a salariatilor inca nu pot juca un rol semnificativ. Pe coordonatele actuale ne mentinem estimarea anterioara: in continuare 80% din personalul existent in unitatile sanitare risca sa fie infectat", se mai arata in comunicat.

Solicitarile cadrelor medicale

Solidaritatea Sanitara precizeaza ca isi mentine cele noua solicitari transmise luni.

Pe langa aceastea, sindicatul mai are inca 3:

10. Accentuarea masurilor de "distantare profesionala" (ca parte speciala a distantarii sociale). Ea poate fi facuta prin regandirea rapida a circuitelor, a practicilor si rolurilor profesionale, respectiv a relatiilor dintre diferitele categorii profesionale.

11. Introducerea exemplelor de bune practici, bazate pe identificarea unitatilor sanitare cu reusite semnificative in domeniu. Atragem atentia in acest punct asupra lipsei dovezilor privind eficienta sistemelor militare. Spitalele militare inregistreaza si ele procente foarte mari ale personalului propriu infectat, situatia indicand riscul ca circuitele militare sa fie si ele inadecvate protectiei salariatilor si pacientilor de infectia cu SARS-CoV-2.

12. Modificarea paradigmei de pregatire a personalului pentru lupta impotriva pandemiei COVID 19. Pregatirea trebuie sa includa exercitii continue de pregatire in domeniul utilizarii echipamentelor individuale de protectie si sa fie centrata pe rezultat: capacitatea de a-l utiliza in conditii maxime de siguranta.

Urmareste LIVE cele mai importante informatii despre criza COVID-19 in Romania si in lume

I.O.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...