Locuinte de serviciu pentru toti medicii sau 300 de euro ca bani de chirie - proiect de lege

Joi, 06 Octombrie 2016, ora 22:24

   

Locuinte de serviciu pentru toti medicii sau 300 de euro ca bani de chirie - proiect de lege
Medicii ar putea beneficia de locuinta de serviciu sau de bani pentru chirie, daca proiectul unui senator independent va fi adoptat.

Alfred Laurentiu Mihai e cel care a elaborat acest proiect de act normativ.

"Am depus saptamana aceasta la Senat un proiect de lege prin care se doreste reducerea migratiei medicilor din sistemul romanesc de sanatate. Un fenomen care a atins cote alarmante.

Mai precis, asigurarea cu locuinte de serviciu sau primirea unei indemnizatii pentru inchierea unei locuinte in acest sens pentru medici", a scris senatorul pe Facebook.

Ce presupune proiectul

Toti medicii ar beneficia de aceasta masura, inclusiv cei rezidenti. Conditia este ca ei sa lucreze cu norma intreaga intr-un spital.

"Medicul care nu a detinut sau nu detine, in mod individual sau in comun, impreuna cu sotul/sotia sau copiii aflati in intretinere o locuinta proprietate personala in localitatea in care isi are sediul spitalul public in care isi desfasoara activitatea are dreptul la acordarea unei locuinte de serviciu complet dotata cu mobilier.

In situatia in care medicului nu i se poate acorda o locuinta de serviciu, are dreptul sa beneficieze de o indemnizatie lunara pentru inchirierea unei locuinte in localitatea in care isi are sediul spitalul public unde isi desfasoara activitatea", se arata in proiectul de lege.

Locuinta respectiva ar trebui sa fie pusa la dispozitie de autoritatea care administreaza spitalul - centrala sau locala, care ar suporta costurile din propriul buzunar. In plus, casa ar urma sa fie in localitate sau la maximum 50 de km departare.

Locuinta i-ar ramane medicului sau familiei acestuia toata viata.

Cati bani de chirie li s-ar da medicilor

Cel care nu primeste locuinta va avea parte de o suma destinata inchirierii unui apartament, care e stabilita astfel:
  • - cuantumul indemnizatiei lunare nu poate fi mai mare decat 80% din salariul mediu net pe economie, daca medicul isi desfasoara activitatea in cadrul unui spital situat la nivelul unui municipiu resedinta de judet,
  • - cuantumul indemnizatiei lunare nu poate fi mai mare decat 70% din salariul mediu net pe economie, daca medicul isi desfasoara activitatea in cadrul unui spital situat la nivelul unui municipiu.
  • - cuantumul indemnizatiei lunare nu poate fi mai mare decat 60% din salariul mediu net pe economie, daca medicul isi desfasoara activitatea in cadrul unui spital situat in alte localitati decat cele prevazute anterior.

Avand in vedere ca salariul mediu net pe economie in luna iunie a fost de 2.078 de lei, sumele stabilite in proiectul de lege ar fi urmatoarele: 1.662 de lei, 1.454 de lei, respectiv 1.246 de lei, adica intre 300 si 377 de euro.

Iar asta inseamna ca medicii si-ar putea gasi locuinte de inchiriat. De exemplu, in Bucuresti pot fi gasite garsoniere chiar si la jumatate din aceasta suma.

Proiectul de lege vine in contextul in care salariatii din Sanatate si-au exprimat de nenumarate ori nemultumirile legate de salarizare si conditiile de munca.

Afla cu cat au crescut veniturile medicilor de familie si din ambulatoriu

De asemenea, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, si-a propus sa ridice locuinte pentru medici, actori, regizori si profesori in Bucuresti.

C.P.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7309 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Ariana din Carpati
rank 5
Program/proiect pentru satele romanesti...
S-a mai discutat cu ani in urma ca exista dorinta Guvernului de-a creea proiecte prin care sa remunereze constructia unor cladiri la sate acolo unde profesorii, medicii, veterinarii, agronomii, inginerii agricoli, juristii, politistii, horticultorii si multi altii, care ar dori sa lucreze preferand la tara decat la oras, dar impunand confortul confratilor de la oras.
Se zvonea ca Guvernul plateste terenul si constructia respectiva la care constructorul participand la un astfel de proiect cu bani proveniti de la Uniunea Europeana si nerambursabili. Constructia unor astfel de locuinte prevedea confortul de la oras: apa rece si apa calda, canalizare dejectii, colectarea gunoiului, etc. Acele cladiri pot fi inchiriate locatarilor care functioneaza in comuna respectiva cu titlul de medic, profesor, veterinar, militian, etc.
Totul a fost o minciuna sau exista deja un astfel de proiect viabil si pentru satele noastre, unde traiesc numai oameni nenorociti care nu-si permit sa ia autobuzul spre oras sa faca un consult medical? De obicei medicii de la tara s-aranjeaza sa aiba o anumita clientela pe hartie pentru salariu, in rest bataie de joc ca peste tot in aspectele sociale din tara.
Mi-aduc aminte ca erau foarte bucurosi oamenii cand au auzit ca vor avea tot ce le trebuie la ei in sat sa nu mai colinde pe la orase de unde veneau mereu cu alte boli si mai grave... Dar asta era acum vreo 10 ani, de-atunci nimeni nu a mai auzit nimic despre un astfel de proiect/program.
Poate cineva sa-l readuca la viata?
S-auzim numai debine,
Ariana din Carpati
roion
rank 5
Cutia Pandorei.
Propunerea este o Cutie a Pandorei.
De ce numai medicii?
Profesorii,agronomii,informaticienii,muncitorii,capsunarii,scl nu merita si ei ?
Au migrat si ei!!!
Naoi
rank 5
"Senatorii spun lucruri trasnite" mai abitir decat copii prescolari.
Q
niculaeda
rank 5
"Locuinte de serviciu pentru toti medicii sau 300 de euro ca bani
de chirie - proiect de lege"

- sanatoru' asta endependent era pc-ist usl-ist prin 2014 s-a vopsit stealth ! :o)))
BURUCEAGA
rank 1
daca i-am trimite sa stea acasa si le-am da spaga si salariu prin
postas,romania ar fi mult mai sanatoasa ! acesti sculptori in carne vie,vor salar ca in occident si asigurare de malpraxis ca in romnika! o fi fost rai nazistii,dar macar nu-ti cereau spaga dupa ce te gazau !
MiscareaTehnocrata
rank 5
Locuinte pentru personalul din sanatate, constructii, variante
Problema e complicata dar trebuie neaparat rezolvata. Romania e in criza de medici in momentul de fata si se lucreaza deja in conditii critice.

Daca nu avem forta de munca intr-un domeniu sau altul, se mai gasesc solutii, dar in cazul sistemului de sanatate, e la propriu chestiune de viata si de moarte.

Varianta cu chiriile depinde foarte mult de buget si nu mi se pare a fi neaparat o solutie viabila. In vremuri de criza s-ar putea sa nu fie viabila. In cazul construirii de apartamente pentru medici de catre stat, efortul este mai mare dar si eficienta. In timpul unei crize, ce e construit e bun construit si se poate utiliza la costuri minime.

Statul poate construi masiv si mult mai ieftin (evident daca se lucreaza transparent si sub lupa presei) decit ar putea cumpara apartamentele de pe piata libera. Fiind vorba de sume mari, e nevoie de eficienta maxima. Investitia se amortizeaza in timp prin beneficiile aduse sistemului, printre care si exodul personalului din sanatate.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor