Medic pneumolog: "Coronavirusul a devenit mai agresiv, probabil a suferit mutatii. Ataca toate organele"

Marti, 04 August 2020, ora 19:33
15460 citiri
Medic pneumolog: "Coronavirusul a devenit mai agresiv, probabil a suferit mutatii. Ataca toate organele"
Foto: Facebook/ Nicoleta Birca

Medicii care trateaza de cinci luni pacientii infectati cu noul coronavirus descopera noi efecte pe care le produce infectia in organism. S-au inmultit cazurile cu afectare pulmonara, iar virusulul este mai agresiv, spune Nicoleta Birca, sefa sectiei de Pneumologie a Spitalului Judetean din Buzau.

"Virusul este mai agresiv. Asta am observat noi, medicii care tratam pacientii COVID. In ultima perioada cazurile au devenit din ce in ce mai severe.

Daca initial am avut primul val de pacienti asimptomatici sau cu forme usoare, din ce in ce cazurile au devenit mai severe, din ce in ce mai des cu afectiuni pulmonare, deci problema este foarte serioasa.

Am avut pacienti care s-au prezentat la debut cu accident vascular cerebral si ulterior am descoperit ca de fapt aveau infectie SARS CoV-2. Am stabilit diagnosticul pe baza de tomograf computer, deci aveau si leziuni pulmonare si test COVID pozitiv. Este clar ca debutul a fost un AVC, dar acesta a fost cauzat de coronavirus.

De asemenea, sunt leziuni hepatice pe care le-am intalnit inclusiv la pacienti cu forme usoare," declara Nicoleta Birca la Digi 24.

"Ataca toate organele"

Potrivit medicului, virusul ataca toate organele si sunt din ce in ce mai putini cu forme usoare.

"Practic, virusul ataca toate organele si sunt din ce in ce mai putini cu forme usoare. Nu avem de unde sa stim ce forma vom face. Din pacate nu are legatura cu comorbiditatile pacientilor. Am avut pacienti tineri, fara niciun fel de alta problema de sanatate si care la un moment dat, undeva intre zilele 5 si 10 au avut o evolutie proasta, au necesitat oxigen sau chiar transfer in terapie intensiva.

La nivel pulmonar apar niste zone de inflatie, ca urmare a luptei organismului de invinge acest virus. Aceste zone de inflamatie, din ce in ce mai mari practic impiedica schimbul gazos, deci oxigenul nu mai patrunde in alveolele pulmonare, dioxidul de carbon nu mai este eliminat asa cum trebuie si pacientul resimte acea nevoie de aer, lipsa de aer, dispnee, cum o numim noi in limbaj medical, care poate fi mai mult sau mai putin grava.

Aceasta lipsa de aer, de cele mai multe ori ii aduce la camera de garda, necesitand oxigeno-terapie, sau, mai grav, ajung la Terapie Intensiva intubati. Cam asta ar fi la nivel pulmonar. Pe langa asta se pot produce diferite infectii bacteriene, dezvoltand pneumonii bacteriene si asa mai departe. Deci este o boala serioasa.

Problemele pulmonare apar si la asimptomatici, iar dupa cateva zile, atunci cand apar simptomele, e posibil sa fie prea tarziu.

Si in analizele sanguine ale pacientilor asimptomatici regaseam modificari. Chiar si la nivel hepatic, renal, fara ca pacientul sa prezinte simptome," mai spune medicul

Conform pneumologului, este de preferat, chiar daca este asimptomatic, pacientul sa se prezinte la medic, sa accepte evaluarea, pentru ca nu se stie cum va fi evolutia ulterioara. Nu tine de varsta sau de alte afectiuni.

"Tratamentul trebuie sa fie complex, trebuie sa fii cu ochii pe pacient in fiecare secunda. Este foarte greu. Un pacient poate vira foarte usor de la un pacient cu forma usoara a bolii, la un pacient cu o forma medie, severa," mai explica Nicoleta Birca, sefa sectiei de Pneumologie a Spitalului Judetean din Buzau.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Nicoleta Birca pneumolog, #Nicoleta Birca covid, #Nicoleta Birca coronavirus , #medici
Comentarii